Η ύποπτη στάση αξιωματούχων του ΟΗΕ για οδοφράγματα εξοργίζει τη Λευκωσία

Η ύποπτη στάση αξιωματούχων του ΟΗΕ για οδοφράγματα εξοργίζει τη Λευκωσία, Κώστας Βενιζέλος

Ερωτηματικά δημιουργεί η στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ καθώς ενθαρρύνει όσους στα κατεχόμενα, ταυτιζόμενοι με την Άγκυρα, εργάζονται ενάντια στη λύση. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, προς την ειδική αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Η επιστολή στάλθηκε μετά από δήλωση εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με την οποία εν πολλοίς παρέπεμπε την Κυπριακή Δημοκρατία να συζητήσει το θέμα των οδοφραγμάτων με την ψευδοκυβέρνηση του κατοχικού καθεστώτος. Η δήλωση αυτή του εκπροσώπου της Ειρηνευτικής Δύναμης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς η συμπεριφορά των αξιωματούχων του ΟΗΕ και κυρίως της κυρίας Σπέχαρ, ενοχλούν σφόδρα την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι υπήρξε συνεννόηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για έναρξη σταδιακής επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων από την 8η Ιουνίου, την οποία ανέτρεψαν οι δυνάμεις στα κατεχόμενα που είναι ταυτισμένες με την Άγκυρα και δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού.

Εκφράζοντας την απογοήτευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών υπενθυμίζεται η ανακοίνωση που εξέδωσε η Δύναμη όταν η κυβέρνηση αποφάσισε, στο πλαίσιο της υιοθέτησης μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, την προσωρινή αναστολή λειτουργίας κάποιων από τα οδοφράγματα. Η ανακοίνωση εκείνη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ άφηνε αιχμές και υπονοούμενα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας προκαλώντας και τότε αντιδράσεις.

Στην επιστολή σημειώνεται ευθέως πως η στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προκαλεί ερωτηματικά και τονίζεται πως αυτή ενθαρρύνει τους ακραίους στα κατεχόμενα. Η αντίδραση της Λευκωσίας δεν φαίνεται πως θα περιοριστεί σε αυτή μόνο την επιστολή. Θα υπάρξει συνέχεια με ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού.

Η Άγκυρα “ροκανίζει” τον Ακιντζί

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Άγκυρα επενδύει στον Ερσίν Τατάρ για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον Οκτώβριο. Παρά τις απελπισμένες προσπάθειες του Κουντρέτ Οζερσάι, η Άγκυρα τον έχει εγκαταλείψει και δεν θεωρείται πλέον ο εκλεκτός της. Είναι σαφές από τα όσα παρακολουθούμε, πως μέχρι και τον Οκτώβριο, που θα διενεργηθούν οι ψευδοεκλογές, θα “ροκανίζεται” συστηματικά και μεθοδευμένα ο Μουσταφά Ακιντζί.

Πρόσφατο παράδειγμα το θέμα των οδοφραγμάτων, του οποίου ακύρωσαν τη συμφωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Εκτιμάται πως ο Μουσταφά Ακιντζί παραμένει φαβορί καθώς οι αντίπαλοί του, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις τους, δεν φαίνεται να αποκτούν έρεισμα. Η Άγκυρα δεν ευνοεί παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος. Ωστόσο, σε περίπτωση νίκης του, δεν θα επηρεασθεί η πολιτική και τα σχέδια της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι