ΑΝΑΛΥΣΗ

Ιδού το τουρκικό αφήγημα για την Κύπρο

Ερντογάν στον Πούτιν: "Είμαι ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή"! Κώστας Βενιζέλος

Τα τουρκικό αφήγημα διαχρονικά, το οποίο εντάθηκε περισσότερο μετά την κατάρρευση της Πενταμερής Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, Ιούλιο του 2017, αφορά τη λύση δυο κρατών στο νησί. Μια λύση, με την οποία θα ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο. Αυτό δεν είναι καινούργιο, εκείνο που προφανώς έχει αλλάξει είναι πως θέτουν και προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Να αναγνωριστεί η “κυριαρχική ισότητα” και το “ίσο διεθνές καθεστώς”. Να αναγνωριστεί, δηλαδή, εκ προοιμίου το κατοχικό καθεστώς, ως ισότιμο κράτος στο νησί. Αυτό επαναλαμβάνεται σχεδόν καθημερινά από τον εγκάθετο της Άγκυρας στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ. Το επαναλαμβάνουν και οι Τούρκοι αξιωματούχοι, τόσο δημόσια όσο και στις κατ’ ιδίαν επαφές τους. Αυτή είναι η γραμμή της κατοχικής δύναμης και αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει, εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις της.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρωτοπαλίκαρο του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος βρέθηκε στα κατεχόμενα για να συμμετάσχει στην έναρξη του εκλογικού συνεδρίου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), έσπευσε να επαναλάβει το αφήγημα. Τα είπε μετά από συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ: «Μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα είναι προϋπόθεση η αλλαγή των παραμέτρων του ΟΗΕ», υποστηρίζοντας ότι ο αγώνας που δίδεται στη βάση των δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών, θα συνεχισθεί.

Δεν θα δοθεί έγκριση για τετελεσμένα στην περιοχή, λέγοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους Τουρκοκύπριους στον δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου. Αυτό, είπε, είναι και θέμα ασφάλειας της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί για πάντα η εξωτερική πολιτική που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους, πρόσθεσε. Ανέφερε, επίσης, ότι «η Κύπρος για μας είναι μια υπόθεση πάνω από όλα τα κόμματα».

Αποσταθεροποίηση στο ψευδοκράτος

Η παρουσία του Γιλντιρίμ, ως αναπληρωτή πρόεδρου του ΑΚΡ στο συνέδριο του ΚΕΕ δεν είναι τυχαία. Πέρα του γεγονότος ότι η κατοχική δύναμη δεν αφήνει τίποτε, που να μην το ελέγχει, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εκλογές στο κόμμα της τουρκοκυπριακής Δεξιάς. Η Άγκυρα έχει λόγο και για αυτά τα ζητήματα καθώς ενδέχεται ο νέος ηγέτης του κόμματος να είναι και ο ψευδοπρωθυπουργός. Άλλωστε και ο Τατάρ με αυτόν τον τρόπο επιλέγηκε. Με την επιβολή της Άγκυρας, που επιστράτευσε τα πάντα για να εκπαραθυρώσει τον Ακιντζί.

Ο λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Τουρκολόγος, Νίκος Μούδουρος, σε συνέντευξή του στο “Φιλελεύθερο” της Κυριακής, είπε σε σχέση με τις εξελίξεις στα κατεχόμενα –μετά και την παραίτηση της ψευδοκυβέρνησης– πως στη διάρκεια μόνο των τελευταίων εφτά χρόνων άλλαξαν έξι “κυβερνήσεις” με έξι διαφορετικούς “πρωθυπουργούς”.

Μάλιστα, εξήγησε, ήταν όλες “κυβερνήσεις” συνεργασιών διαφορετικών κομμάτων, αφού κανένα πολιτικό κόμμα δεν κέρδισε τέτοιες πλειοψηφίες που να μπορεί να σχηματιστεί μονοκομματική “κυβέρνηση”. Μερικές εξ αυτών διήρκησαν μόνο μερικούς μήνες. Για παράδειγμα η τελευταία “κυβέρνηση” συγκροτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 και διαλύθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2021. Σύμφωνα με τον κ. Μούδουρο, «η ολοκληρωτική αποσταθεροποίηση των πολιτικών δομών είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο προέκυψαν και της εμπλοκής της Τουρκίας διαμέσου του καθεστώτος κηδεμονίας».

Μέσα στον ασφυκτικό κλοιό της Άγκυρας, τα κατεχόμενα βιώνουν για μια φορά τις ισοπεδωτικές πρακτικές της κατοχικής δύναμης. Ένα μικρό παράδειγμα, με σημειολογική σημασία, που έγινε πρόσφατα είναι πως η τουρκική “πρεσβεία” στα κατεχόμενα δεν προσκάλεσε στη δεξίωση για την 98η επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, που έδωσε στην κατεχόμενη Λευκωσία, δύο πρώην ηγέτες του κατοχικού καθεστώτος, Μουσταφά Ακιντζί και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αλλά και τους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η εξήγηση που έδωσε η “πρεσβεία”; Λόγω της πανδημίας ήταν περιορισμένες καθώς έγινε επιλογή των προσκεκλημένων!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι