ΕΘΝΙΚΑ

Ημέρες Μνήμης στην Τηλλυρία για τον Αύγουστο του 1964 (video)

Ημέρες Μνήμης στην Τηλλυρία για τον Αύγουστο του 1964 (video),
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ξαναζωντανεύουν στη συλλογική μνήμη των Ελληνοκυπρίων τα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου του 1964 από τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας, στα βορειοδυτικά του νησιού, με βόμβες ναπάλμ από τους Τούρκους.

Αποτέλεσμα της βάρβαρης επίθεσης, ο θάνατος 55 ανθρώπων, 28 εκ των οποίων πολίτες, ο ξεριζωμός εκατοντάδων άλλων από τις πατρογονικές εστίες, καθώς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Στο ιστορικό βίντεο από το αρχείο του British Pathe, απαθανατίζονται όλες οι τραγικές εικόνες τις πρώτες εκείνες μέρες στην περιοχή.

Εις ανάμνηση των τραγικών γεγονότων στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας γίνεται κάθε χρόνο λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Γαλόκτιστης, ένα από τα παλαιότερα εξωκλήσια. Και φέτος έγιναν εκδηλώσεις μνήμης από την Κοινότητα του Κάτω Πύργου από τις 7 έως και τις 9 Αυγούστου, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ με την συμμετοχή Ελληνοκυπρίων, ενώ από την τουρκοκυπριακή πλευρά οργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις (όπως κάθε χρόνο) με την συμμετοχή αξιωματούχων της διοίκησης Τατάρ. Οι Τουρκοκύπριοι θα μεταβούν σήμερα στο χωριό Κόκκινα, μέσω του οδοφράγματος Λιμνίτη. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Τηλλυρίας, Ανδρέα Καρό, θα μεταβούν από τα Κατεχόμενα στο χωριό Κόκκινα περίπου 600 Τουρκοκύπριοι με μικρά λεωφορεία.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκος Κλεάνθους, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως η 8η Αυγούστου αποτελεί μέρα μνήμης και τιμής για τους ηρωικούς νεκρούς που υπερασπίστηκαν την Τηλλυρία το 1964 με την τουρκανταρσία και για όλους τους κατοίκους της περιοχής που αντιστάθηκαν και κράτησαν τον τόπο τους ελεύθερο μέχρι σήμερα, ανέφερε. Επίσης χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως αποφράδα μέρα, για την περιοχή της ακριτικής Τηλλυρίας και όλη την Κύπρο γενικά, αλλά και ως μια μαύρη επέτειο. Η Τηλλυρία, είπε ο κ. Κλεάνθους, πλήρωσε βαρύ τίμημα σε μια προσπάθεια να κρατήσει την περιοχή αλώβητη και ελεύθερη από τον επεκτατισμό της Τουρκίας.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι το πέρασμα των Κοκκίνων θα μπορούσε ήδη να έχει ανοίξει και να είχε πρωταρχική θέση ακόμη και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σημειώνοντας πως θα αποτελούσε διέξοδο για τους κατοίκους της Τηλλυρίας. Είναι ένα δρόμος παρατήρησε που στην ουσία κρατάει αποκλεισμένη μια περιοχή, προσθέτοντας πως σε περίπτωση ανοίγματος του, τα οφέλη για την περιοχή θα ήταν τεράστια όσον αφορά την ανάπτυξη της περιοχής και την διακίνηση των κατοίκων.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι