Ημίμετρα από ΕΕ για Τουρκία – Όταν πρόκειται για Ρωσία άψε σβήσε κυρώσεις…
13/12/2021Μπροστά μας θα βρεθούν για μια ακόμη φορά η Γερμανία και οι δορυφόροι της στην ΕΕ. Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες, φαίνεται πως για μια ακόμη φορά οι συζητήσεις της ΕΕ για Τουρκία, για την τουρκική συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο, δεν θα είναι εύκολες. Είναι προφανές από τις συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ότι η Λευκωσία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες.
Θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην προσπάθεια της να υιοθετηθούν –επιτέλους– κυρώσεις κατά της κατοχικής Τουρκίας. Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, αλλά πάντα μέσα από τις αναβολές οι εταίροι μας, με βασικό πρωταγωνιστή το Βερολίνο, κέρδιζαν χρόνο υπέρ της κατοχικής δύναμης. Από τις συζητήσεις στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ προκύπτει πως το Βερολίνο δεν ευνοεί την υιοθέτηση μέτρων, δεν θεωρεί τούτο ως κατάλληλη μέθοδο.
Την ίδια ώρα, δεν είναι ικανοποιητικό το έγγραφο (έγγραφο επιλογών), που θα καταθέσει σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ. Οι εισηγήσεις, που καταγράφονται είναι υπερβολικά λάιτ, ανεπαρκέστατες και δεν θα επηρεάσουν ποσώς την κατοχική δύναμη. Κοντολογίς, η Άγκυρα δεν θα έχει ουσιαστικό κόστος.
ΕΕ για Τουρκία
Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στη συζήτηση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την ενδεχόμενη λήψη κυρώσεων από την ΕΕ είπε πως υπάρχουν μέτρα που θα βοηθήσουν στη λύση, όπως τα ΜΟΕ, παραπέμποντας στα ενεργειακά. Αυτή η προσέγγιση της διασύνδεσης απορρίπτεται από την Κυπριακή Δημοκρατία και όπως συναφώς πληροφορούμαστε έχει ζητήσει την αφαίρεση της σχετικής παραγράφου (13) από το “έγγραφο επιλογών”.
Στην παράγραφο αυτή αναφέρεται πως «πιθανά ΜΟΕ μπορούν να φέρουν ελπίδα και να περιορίσουν τις διαχωριστικές τάσεις μεταξύ των κοινοτήτων και πως πρέπει ο διάλογος να ενισχυθεί». Ειδικότερα αναφέρεται πως «πρέπει να εκτονωθούν οι εντάσεις σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, και υπενθυμίζεται πως έχουν υπάρξει προτάσεις για σχετικά ΜΟΕ στο παρελθόν, μεταξύ άλλων σε σχέση με τη διαχείριση των φυσικών πόρων».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα βρεθεί σήμερα ενώπιον των αντιδράσεων του τουρκικού λόμπι. Οι επιλογές της Λευκωσίας δεν είναι πολλές, ωστόσο, δεν μπορεί να αποδεχθεί ένα κείμενο που δεν ικανοποιεί τις επιδιώξεις της και αφήνει την Τουρκία να περάσει εν πολλοίς αλώβητη. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ημίμετρα.
Η ΕΕ όταν πρόκειται για τη Λευκορωσία, τη Ρωσία ακόμη και την μακρινή Βενεζουέλα, σπεύδει να επιβάλει κυρώσεις. Για την Τουρκία, που επιτίθεται κατά δυο τουλάχιστον κράτη-μέλη, την Κύπρο και την Ελλάδα, διεξάγονται για δυο χρόνια συζητήσεις και κυρώσεις δεν αποφασίζονται.