ΘΕΜΑ

Υπό πίεση ο Ερντογάν – Θα προκαλέσει ένταση σε Ελλάδα και Κύπρο;

Υπό πίεση ο Ερντογάν – Θα προκαλέσει ένταση σε Ελλάδα και Κύπρο; Κώστας Βενιζέλος
EPA/ERDEM SAHIN

Ο Ερντογάν πιεζόμενος ψάχνει “αποσυμπίεση” με εντάσεις: Εσωτερικά προβλήματα, διπλωματικές αποτυχίες, το μετέωρο βήμα στη Συρία, βάζουν δύσκολα στην Άγκυρα, που ψάχνει “επιτυχίες” διά της ισχύος.

Η πίεση που αισθάνεται ο Ερντογάν, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο διεθνές πεδίο, είναι τέτοια που δεν αποκλείεται να αντιδράσει εξωτερικεύοντας την κρίση. Αυτή είναι η εκτίμηση διπλωματικών κύκλων, που παρακολουθούν από κοντά την τουρκική συμπεριφορά, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το πώς θα αντιδράσει ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας.

Στο εσωτερικό, παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να ελέγχει την κατάσταση, ωστόσο, είναι σαφές πως οι τελευταίες αντιδράσεις για τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο το καθεστώς της Άγκυρας. Ο Ερντογάν αισθάνεται τις αναταράξεις που προκαλούνται και είναι προφανώς σε θέση να αντιληφθεί το μέγεθος του κύματος της αντίδρασης.

Ο Τούρκος πρόεδρος αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει το τέλος της πολιτικής του παντοκρατορίας και προφανώς και δεν το θέλει τούτο. Φοβάται, πέραν από την απώλεια της εξουσίας και το ενδεχόμενο την επόμενη ημέρα να βρεθεί κατηγορούμενος για σκάνδαλα. Πρακτική που υιοθετεί και ο ίδιος θέλοντας να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Υπό γεωπολιτική πίεση ο Ερντογάν

Στο διεθνές πεδίο, οι εξελίξεις στη Συρία μετά και από τις παρεμβάσεις κι άλλων χωρών, θέτουν την Άγκυρα σε κατάσταση απομόνωσης. Είναι πρόδηλο ότι απέναντι της έχει αραβικές χώρες, που δεν θέλουν η Συρία να ελέγχεται από την Τουρκία. Η παρουσία της Άγκυρας στη χώρα αυτή και η υλοποίηση των επεκτατικών της σχεδιασμών εξαρτάται και από το μέλλον του καθεστώτος της Δαμασκού, αλλά και την αντίδραση αραβικών κρατών. Στην εξίσωση των εξελίξεων/αντιδράσεων βρίσκεται και το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, σε σχέση και με τις επιδιώξεις της στην Κύπρο και την προώθηση της αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος, της αποσχιστικής οντότητας, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν μεγάλη αποτυχία την έκδοση του ανακοινωθέντος της συνόδου της ΕΕ και των κρατών της Κεντρικής Ασίας, στη Σαμαρκάνδη, όπου καταγράφονται σημαντικές αναφορές στο Κυπριακό. Οι αναφορές στο Κυπριακό, τις οποίες προσυπογράφουν και κράτη-μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) βρίσκονται απέναντι στις τουρκικές επιδιώξεις.

Την ίδια ώρα, την αποτυχία αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι κράτη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών έχουν διαπιστεύσει πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αν και η επιρροή της κατοχικής Τουρκίας είναι μεγάλη και σημαντική στα κράτη που μετέχουν στον ΟΤΚ, ωστόσο, είναι σαφές πως οι χώρες αυτές ενίοτε βάζουν στη ζυγαριά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οφέλη που έχουν με τη σχέση και συνεργασία αυτή. Κι αυτό τις διαφοροποιεί από την Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίσει την τουρκική “προέλαση” στην Αφρική, όπου ενισχύεται βαθμηδόν η παρουσία της σε όλα τα πεδία. Όπως και την παρουσία της στα Βαλκάνια κι αλλού..

Κατεχόμενα και μαντήλα

Στην εικόνα των προβλημάτων πρέπει να ενταχθούν και τα εσωτερικά ζητήματα, που προκαλούνται στα κατεχόμενα. Το θέμα της μαντήλας είναι μόνο η αφορμή καθώς μαίνεται “πόλεμος” για την ισλαμοποίηση των κατεχομένων. Αν και η Τουρκία ελέγχει πλήρως τα κατεχόμενα, ωστόσο, είναι σαφές πως το θέμα του χαρακτήρα της κοινωνίας, είναι κάτι το διαφορετικό.

Τουρκοκύπριοι, όλων των πολιτικών και ιδεολογικών αποχρώσεων, αντιδρούν στη διάβρωση του κοσμικού τους χαρακτήρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν στα κατεχόμενα διαδηλώσεις, ωστόσο η Άγκυρα είναι ανήσυχη για την κατάσταση αλλά και αποφασισμένη να καταστείλει τις αντιδράσεις.

“Υποψήφιες” Κύπρος και Ελλάδα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το καθεστώς Ερντογάν, δημιουργούν συνθήκες για να αντιδράσει με τρόπο που θα “εκτονώσει” την πίεση που αισθάνεται. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται οι αντιδράσεις του, η πίεση που αισθάνεται, να οδηγήσουν σε κινήσεις πρόκλησης εντάσεων.

Σε αυτό το ενδεχόμενο προφανώς και πρώτες… υποψήφιες για να προκαλέσει ένταση είναι Κύπρος και Ελλάδα. Ήδη σε σχέση με την Κύπρο, έχει εξαγγελθεί από την Άγκυρα ότι θα σταλούν τουρκικά γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ εντείνεται η πίεση και επί του εδάφους με κινήσεις στη νεκρή ζώνη. Η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά τις τουρκικές κινήσεις και βρίσκεται σε ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με την Αθήνα και τις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις αυτές αποσκοπούν στη διαμόρφωση αποτρεπτικών ενεργειών.

Σε ότι αφορά το Αιγαίο είναι προφανές πως από τα “ήρεμα νερά” φθάσαμε στην “ανήσυχη ηρεμία”. Είναι σαφές πως θέματα όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου θα κρίνουν πολλά. Οι έρευνες θα έπρεπε να αρχίσουν από τις αρχές Απριλίου ενώ τώρα γίνεται λόγος για “τους επόμενους μήνες”. Οι προσπάθειες συνεννόησης συνεχίζονται πλην όμως φαίνεται να είναι χαμένοι στην μετάφραση. Η Άγκυρα σκοπίμως παρερμηνεύει τα όσα συζητούνται και αφήνει να εννοηθεί πως εάν το έργο προχωρήσει θα αντιδράσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx