Ισχύς και στρατιωτικές συμμαχίες η συνταγή έναντι της Τουρκίας

Διπλή πρόκληση Ερντογάν – NAVTEX για Καστελόριζο και υπερπτήσεις στο Αιγαίο, slpress

Μετά το θαλασσοτεμάχιο 7, της κυπριακής ΑΟΖ, στo οποίο εισέβαλε η κατοχική Τουρκία, τη γεώτρηση στον κόλπο της Καρπασίας, έστειλε τώρα το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” στο 8. Απέναντι από τη Λεμεσό. Από τους πύργους, που έχουν κτιστεί στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, σίγουρα θα είναι ορατό το γεωτρύπανο. Θα μπορεί το πλήρωμα να… χλευάζει και να φαίνεται από τη στεριά. Εξήντα, περίπου, ναυτικά μίλια από τις ακτές της πόλης, το γεωτρύπανο θα προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις.

Πρόκειται για θαλασσοτεμάχιο το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ. Και η γαλλική εταιρεία μπήκε, υποτίθεται σε όλα τα τεμάχια που είχαν παραχωρηθεί στους Ιταλούς για να υπάρχει μια πιο ισχυρή αντίδραση στις τουρκικές έκνομες ενέργειες. Αλλά αντίδραση δεν υπήρξε όταν η Τουρκία εισέβαλε στο 7. Κι ας είχαν διεκδικήσει και εξασφαλίσει την άδεια για δραστηριοποίηση τους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η νέα αυτή ενέργεια, όπως και η αποστολή του ερευνητικού Ορούτς Ρέις, περίπου 80 ναυτικά μίλια από την Πάφο, στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, συνιστούν κλιμάκωση της έντασης και τούτο χρησιμοποιείται ως εργαλείο επιβολής από την κατοχική δύναμη.

Δεν υπάρχει λόγος αναζήτησης τι έχει προκαλέσει την αποστολή του «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 8. Η πραγματικότητα μια είναι ότι εντάσσεται σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό της επεκτατικής επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας. Η νέα κίνηση της κατοχικής Τουρκίας έγινε καθώς δρα εν πολλοίς ανενόχλητα και με την ανοχή των μεγάλων δυνάμεων. Κι αυτή η στάση, η οποία τηρείται έναντι του καθεστώτος Ερντογάν ενθαρρύνει, αποθρασύνει την κατοχική δύναμη να υλοποιεί τους έκνομους σχεδιασμούς της.

Είναι πρόδηλο σε όλους πως η Τουρκία διεκδικεί περιοχές με τις οποίες όχι μόνον δεν έχει στοιχειώδη γεωγραφική γειτνίαση αλλά δεν έχει ούτε θαλάσσιο μέτωπο. Δυστυχώς, όμως, αυτή είναι διαχρονικά η τουρκική στάση σε αυτά τα ζητήματα και αυτήν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε και τώρα και στο μέλλον όταν θα εδραιώσει τα τετελεσμένα. Και όχι μόνο εμείς, σε Κύπρο και Ελλάδα. Η εμπλοκή της στη Λιβύη δείχνει πως τα θέλει όλα και κάποιοι με τη στάση τους τη διευκολύνουν.

Ισχύς και σοβαρές στρατιωτικές συμμαχίες

Είναι ξεκάθαρο πως εκτός από το διεθνές δίκαιο θα χρειασθούμε ισχύ και σοβαρές στρατιωτικές συμμαχίες στην περιοχή μας. Ενίσχυση της άμυνας μας και στενότερης, στη βάση σχεδιασμού, συνεργασία με την Ελλάδα. Απονευρωμένες αντιδράσεις δεν απέδωσαν και δεν αποδίδουν. Η πολιτική του κατευνασμού ενισχύει τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας.

Στο πολιτικό επίπεδο, η η ΕΕ έχει υιοθετήσει μέτρα κατά της Τουρκίας αλλά φαίνεται πως κάποιοι φρενάρουν την υλοποίησή τους. Το ποτήρι, όμως, έχει ξεχειλίσει. Γι’ αυτό και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο χθεσινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Λευκωσίας:

«Επιθυμώ να ξεκαθαρίσω ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει τάχιστα η όλη διαδικασία, δεν είναι εφικτό να δοθεί από μέρους της Κύπρου συγκατάθεση, οριζόντια, επί οποιουδήποτε θέματος που συζητούμε στην ΕΕ και αφορά στην Τουρκία». Κι αυτό σημαίνει πολλά και για την Τουρκία αλλά και για εταίρους μας, που έχουν συμφέροντα.

Ο χρόνος έχει παρέλθει και είναι πρόδηλο πως η Άγκυρα δεν καταλαβαίνει από προειδοποιήσεις. Γι’ αυτό και πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα, στη βάση των ονομάτων νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που υπέβαλε η Λευκωσία. Να έχει κόστος η Τουρκία, να έχει κόστος το ψευδοκράτος, το οποίο ελέγχεται από την Άγκυρα και είναι όχημα που εξυπηρετεί την επεκτατική της πολιτική.

ΣΗΜ: Γίνεται χαμός και ο κ. Άντρος το βιολί του. Να περάσει ο αγωγός με το αέριο από την Τουρκία μετά τη λύση. Μετά τη λύση; Ποια λύση; Αυτή που θέλει η Τουρκία για να πάρει και το αέριο;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι