ΕΘΝΙΚΑ

Και 15 δισ. για εξοπλισμούς και μόνοι απέναντι στην τουρκική απειλή

Και 15 δισ. για εξοπλισμούς και μόνοι απέναντι στην τουρκική απειλή, Χρήστος Καπούτσης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η διπλωματία των εξοπλισμών “υπακούει” σε ένα άγραφο νόμο, σε ένα “δούναι και λαβείν”, ένα αλισβερίσι (ας μαθαίνουμε και καμιά τουρκική λέξη), που στη διπλωματική γλώσσα λέγεται και υπεράσπιση ή προώθηση κοινών συμφερόντων, που σχηματοποιείται ως εξής. Μία χώρα, σχετικά αδύναμη, μαζί με την αγορά ενός πανάκριβου οπλικού συστήματος, η χώρα-πελάτης, “αγοράζει” ταυτόχρονα και την πολιτική-διπλωματική στήριξη από την κατασκευάστρια χώρα, που είναι ισχυρή και έχει παρεμβατικό λόγο στις διεθνείς εξελίξεις.

Οι χώρες αυτές είναι (στο δικό μας διεθνή ορίζοντα) οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Από αυτές τις χώρες αγοράζουμε, οπλικά συστήματα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και “ευελπιστούμε” να μας στηρίξουν πολιτικά- διπλωματικά, αλλά όχι και στρατιωτικά, όταν η Ελλάδα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές απειλές.

Η απειλή από κράτη, όπως η Τουρκία, η στοχευμένη παράτυπη μετανάστευση (ως μέσο άσκησης πολιτικού εκβιασμού από την Τουρκία) και η δημοσιονομική πιστωτική κρίση που η τοκογλυφία των τραπεζιτών, διαμορφώνει φαινόμενα εσωτερικής πολιτικής αστάθειας . Οι εμπειρίες που έχουμε ως χώρα, σχετικά με την στήριξη των συμμάχων μας, των χωρών από τις οποίες προμηθευόμαστε οπλικά συστήματα, δεν είναι θετικές, αντιθέτως…

Η ελληνική κυβέρνηση, στο χρονικό διάστημα από το 2019 μέχρι χθες, έχει δεσμεύσει από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένα ποσό της τάξεως των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αγορά, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό, οπλικών συστημάτων και για τα τρία όπλα, Στρατό Ξηράς, Ναυτικό, Αεροπορία Τα μεγάλα και πιο δαπανηρά είναι:

  • Φρεγάτες “[email protected]”, 3+1 (Γαλλία).
  • Μαχητικά αεροσκάφη Rafale 24 (Γαλλία).
  • Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση 83 μαχητικών αεροσκαφών F-16(ΗΠΑ) και Μiraze 2000, που θα αναβαθμιστούν σε 2000-5 (Γαλλία).
  • Πυρομαχικά για τα υποβρύχια, τορπίλες βαρέως τύπου (Γερμανία).
  • Εκσυγχρονισμός ελικόπτερων και ΤΟΜΑ για τον Στρατό, που πήραμε δωρεάν από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, αλλά η Ελλάδα θα αναλάβει το κόστος της κατασκευής, ώστε να ξαναγίνουν μάχιμα, ένα ποσό που δεν είναι ευκαταφρόνητο.
  • Ακολουθούν: η ναυπήγηση τεσσάρων κορβετών, ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών που έχουν ήδη συμπληρώσει 40 χρόνια επιχειρησιακής δράσης και η αγορά αεροχημάτων, πολλαπλών χρήσεων (και ένας μακρύς κατάλογος, που αναφέρεται στην αγορά ανταλλακτικών και πυρομαχικών).

Δύο παράμετροι προς αξιολόγηση

Ερώτηση πρώτη: Πόσα από αυτά τα όπλα είναι εντελώς απαραίτητα για την αμυντική θωράκιση της χώρας και πόσα για να ικανοποιήσουν συμμαχικές ανάγκες; Προσωπική άποψη: Από τα ανωτέρω μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, η απόκτηση νέων, σύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων τεσσάρων φρεγατών είναι απολύτως αναγκαίες, εάν η Ελλάδα, θέλει να διαθέτει αξιόμαχο και αξιόπλοο Στόλο (συνολικό κόστος 3,5-4 δισεκατομμυρίων ευρώ).

  Η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο κρύβει παγίδα

Ερωτηματικά όμως εγείρονται για την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 Stealth. Η Ελληνική πολεμική Αεροπορία, με τα 83 πλήρως αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 σε VIPER , με τα 24 ετοιμοπόλεμα Μirage 2000-5 και κυρίως, με τα 24 Rafale, καλύπτει το σύνολο των επιχειρησιακών αναγκών στο Αιγαίο. Τα αεροσκάφη αυτά, μαζί με τα μεγάλου βεληνεκούς αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot (PAC-3) και τα ρωσικά S-300, δημιουργούν μία άτρωτη αντιαεροπορική ομπρέλα που καλύπτει το σύνολο του της ελληνικής επικρατείας, χερσαίας και θαλάσσιας. Και επιπλέον τα Ρafale, έχουν την ικανότητα να καλύπτουν επαρκώς και την Κύπρο.

Επομένως, τι ακριβώς θα κάνουν τα F-35; Επιπλέον τα αεροσκάφη αυτά δεν είναι τα πλέον κατάλληλα για αεροπορικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Έχουν άλλες δυνατότητες, όπως αεροπορικές επιδρομές με μεγάλη ακτίνα δράσης, είναι μη ανιχνεύσιμα από τα εχθρικά ραντάρ και πολλά άλλα, καθότι πρόκειται για αεροσκάφος από τα καλύτερα παγκοσμίως. Και ακόμη, τα F-35 έχουν μεγάλο κόστος απόκτησης (περίπου 120 εκατομύρια δολάρια μαζί με το σύγχρονο εξοπλισμό) και τεράστιο κόστος συντήρησης (περίπου 18-22 χιλιάδες δολάρια η κάθε ώρα πτήσης, όταν το αεροσκάφος πετάει με πολεμικό φόρτο).

Τα 40 αεροσκάφη που παράγγειλε η κυβέρνηση θα έχουν κόστος περίπου πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ! Ο τύπος του αεροσκάφους F-35 δεν καλύπτει τις εθνικές ανάγκες αεράμυνας, αυτές καλύπτονται επαρκώς από τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα, αλλά τις συμμαχικές αμερικανονατοϊκές αεροπορικές επιδρομές, με το πλεονέκτημα, ότι θα έχουν ως βάση την Σούδα και θα τα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός!

Συμφωνίες αντίβαρο στην τουρκική απειλή

Η δεύτερη παράμετρος είναι η αμυντική συμφωνία, ΗΠΑ-Ελλάδας. Η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία είναι ισχυρή και η ελληνική κυβέρνηση επενδύει στην υποστήριξη της αμερικανικής διπλωματίας, για την ανάσχεση του τουρκικού αναθεωρητισμού, διότι η Ελλάδα έχει εκχωρήσει, σημαντικές στρατιωτικές βάσεις, όπως Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκιο Βόλου, Ανδραβίδα, Καλαμάτα, για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον έχει προβεί σε αγορά και εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και έχει πρόθεση αγοράς των αμερικανικών F-35.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Γαλλία: Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, “έδεσε”, με την αγορά γαλλικών φρεγατών [email protected] και μαχητικών αεροσκαφών Miraze και Rafale. Και έτσι η Γαλλία υποσχέθηκε συνδρομή σε στρατιωτικό επίπεδο, αν και εφόσον η Τουρκία, εκδηλώσει στρατιωτική επίθεση σε βάρος της Ελλάδας. Η αμυντική ελληνογαλλική συμφωνία, είναι η βάση, πάνω στην οποία χτίζεται και η πολιτική στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα, αλλά και εδραιώνεται η ελληνογαλλική φιλία και συμμαχία.

  Ποιοι είναι πίσω από την επίθεση στον Αντιναύαρχο Λυμπέρη

Στο ερώτημα, “με ποιο τρόπο λαμβάνονται οι κυβερνητικές αποφάσεις για την αγορά ενός οπλικού συστήματος”, οι εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων είναι μια ισχυρή βάση, αλλά όχι και το μοναδικό κριτήριο. Υπάρχουν και πολλά άλλα, ομολογημένα και ανομολόγητα. Ένα πρόσφατο παράδειγμα (υπάρχουν δεκάδες παρόμοια από το 1974 μέχρι σήμερα): Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάποια κομματική εκδήλωση ανακοίνωσε την απόκτηση έξι επιπλέον των18 Rafale (σύνολο 24). Υπάρχει όμως μια ενδιαφέρουσα παρασκηνιακή “λεπτομέρεια”. Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, το έμαθε από την τηλεόραση!

Μόνοι απέναντι στην τουρκική απειλή

Κοντολογίς, ας είμαστε “υποψιασμένοι”, σχετικά με την τουρκική απειλή και με τις αναμενόμενες εξελίξεις, σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, καθώς
ισχύει ως αποδεκτή βασική αρχή: Σε περίπτωση, (όλοι οι νοήμονες άνθρωποι το απεύχονται), που η Τουρκία, προχωρήσει, σε μια ακραία τυχοδιωκτική ενέργεια και προσβάλει με την στρατιωτική της ισχύ, ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και μόνο αυτές, μαζί με τον ελληνικό λαό, θα υποχρεωθούν, να δώσουν καταλυτική και αποφασιστική απάντηση.

Στην κρίσιμη στιγμή θα είμαστε μόνοι μας απέναντι στην τουρκική απειλή… Λαός και Στρατός, μόνοι απέναντι στην Ιστορία και με γνώμονα τις διαχρονικές παρακαταθήκες του Ελληνισμού, που η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα είναι αξίες μη διαπραγματεύσιμες. «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;», μας λέει ο Εθνικός Ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

Αλλά για να είσαι ελεύθερος και καλλιεργείς τη γλώσσα (διαρκής πνευματική ανάπτυξη) θα πρέπει να κατοικείς και σε πατρίδα, που έχει τα μέσα να διασφαλίσει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα, άρα την ασφάλεια και την ειρηνική διαβίωση των πολιτών.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι