ΕΘΝΙΚΑ

Νέες “παρενοχλήσεις” από ελληνικά F-16 αναφέρει η Άγκυρα – Τί είπε ο Ακάρ

Και άλλες παρενοχλήσεις από ελληνικά F-16 αναφέρει η Άγκυρα,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Νέα αναφορά στο ΝΑΤΟ για αντισυμμαχική συμπεριφορά της Ελλάδας έκανε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, την δεύτερη την τρέχουσα εβδομάδα, καταγγέλλοντας πάλι ότι ελληνικά μαχητικά F-16 κλείδωσαν στα ραντάρ τους τουρκικά μαχητικά που συμμετείχαν σε νατοϊκή άσκηση στο Αιγαίο.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου άμυνας ανέφεραν ότι αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης AWACS του ΝΑΤΟ και δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που εκτελούσαν εκπαιδευτική αποστολή Nexus Ace στο Αιγαίο Πέλαγος, κλειδώθηκαν και πάλι από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 χθες 24 Αυγούστου. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΑΜ, τα τουρκικά αεροσκάφη έδωσαν απάντησαν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή κλειδώνοντας αντίστοιχα τα ελληνικά F-16. Οι τουρκικοί ισχυρισμοί αναφέρουν ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να στοχεύει επίμονα τις αποστολές του ΝΑΤΟ για να αυξήσει τις εντάσεις» και ότι «με το τελευταίο περιστατικό παρενόχλησης, η Ελλάδα σκόπιμα και προγραμματισμένα στράφηκε σε αυτές τις συμπεριφορές».

Δηλώνεται επίσης ότι οι αρχές του ΝΑΤΟ ενημερώθηκαν για το περιστατικό αυτό, όπως και για την προηγούμενη παρενόχληση στην περιοχή του Καστελόριζου. Επιπλέον, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αυτή η συμπεριφορά της Ελλάδας είναι απολύτως ασυμβίβαστη με το πνεύμα της νατοϊκής συμμαχίας και θέτει σε σημαντικό κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας σε δηλώσεις του κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα για πρόκληση έντασης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έρχεται για συνομιλίες, δεν κάθεται στο τραπέζι, δεν ακούει, λέει συνέχεια ψέματα. Κάθε λεπτό και ένα ψέμα. Έχουμε βαρεθεί να το αποδεικνύουμε ότι είναι ψέμα». Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάθος πολιτική και τόνισε: «Έχουμε δίκιο και γι’ αυτό είμαστε δυνατοί. Είμαστε επίσης έτοιμοι να να συνομιλήσουμε. Όμως, είμαστε και αποφασισμένοι και ικανοί να μην επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας, ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων αδελφών μας και να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Η απάντηση της Αθήνας

Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τους προηγούμενους τουρκικούς ισχυρισμούς περί παρενόχλησης τουρκικών αεροσκαφών που συνόδευαν βομβαρδιστικό B-52. Σε ανακοίνωση αναφέρονταν ότι «κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, τις μεσημβρινές ώρες της 22 Αυγούστου 2022 έλαβε χώρα πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών. Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης. Η πτήση των εν λόγω αεροσκαφών έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίδειξης Διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Τονίστηκε ακόμα πως «ενώ η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης». Όπως τονίζει η ανακοίνωση «άμεσα απογειώθηκαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία ανεγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, που αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική. Επί του θέματος έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι