Και η Ιορδανία στο αντιτουρκικό πλέγμα της Ανατολικής Μεσογείου (upd)
28/07/2021Η ελληνική διπλωματία συνεχίζει να δραστηριοποιείται ενεργά, ενισχύοντας τις διεθνείς συμμαχίες με στόχο να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και να δημιουργήσει διπλωματική ασπίδα εναντίον των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’.
Στο κοινό ανακοινωθέν οι τρείς ηγέτες, αφού δεσμευθήκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία των χωρών τους σε διάφορους τομείς, επισήμαναν μεταξύ άλλων, ότι μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα Μεσόγειος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της περιοχής. Επίσης, κάλεσαν όλες τις χώρες της περιοχής να σεβασθούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που έχει κάθε κράτος επί των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας. Η αναφορά τους ερμηνεύεται σαν έμμεση αιχμη προς την Τουρκία που επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμα, συζήτησαν το Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στα Βαρώσια, και την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τόνισαν τη στήριξη σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο»
Επισημαίνεται, ότι οι συγκεκριμένες περιφερειακές μορφές συνεργασίας, όπως η σημερινή, περιλαμβάνουν κράτη, τα οποία αντιμετωπίζουν με την ίδια λογική τις περιφερειακές προκλήσεις, δηλαδή με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν οι συνεργασίες λειτουργούν ως αντίβαρο στην τουρκική προκλητικότητα και δεν αποκλείουν χώρες που υιοθετούν την παραπάνω πολιτική στις διμερείς τους σχέσεις.
Η τριμερής Σύνοδος ήταν η τρίτη που πραγματοποιήθηκε και ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 7 Απριλίου 2020, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Η πρώτη έγινε στη Λευκωσία στις 16 Ιανουαρίου 2018 και η δεύτερη στο Αμμάν στις 14 Απριλίου 2019. Επιπλέον, εκτός από τις κοινές ανησυχίες σε θέματα ασφαλείας, συζητήθηκε και η πανδημία καθώς δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα και κάνει αναγκαία την αποτελεσματική διακρατική συνεργασία κυρίως σε τομείς, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές.
Συμμαχίες με αντιτουρκικό πρόσημο
Η συμμετοχή της Ιορδανίας θεωρείται σημαντική και εμπίπτει στις προσπάθειες της Ελλάδας να ενισχύσει τις σχέσεις της με αραβικά κράτη. Να υπενθυμίσουμε, ότι η Ιορδανία αντιλαμβάνεται ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, στενό σύμμαχο του Ταγίπ Ερντογάν και για αυτό έχει διαλύσει το παράρτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Επιπλέον, η Ιορδανία αποτελεί, όπως και η Ελλάδα, μέλος του EastMed Gas Forum,που αποτελεί ένα ενεργειακό forum με αντιτουρκικό πρόσημο. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019, από Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Αίγυπτο και Παλαιστινιακή Αρχή και έχει έδρα το Κάιρο. Η ελληνική διπλωματία εμμένει στις πολυμερείς μορφές συνεργασίας για να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία εφαρμόζει αναθεωρητική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο, για να λάβει υποστήριξη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα είναι σύμμαχος του Ισραήλ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που με τη στήριξη των ΗΠΑ, έχουν στόχο την αποτροπή των τουρκικών προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Όμως, το ζητούμενο είναι οι συμμαχίες που συμμετέχει η Ελλάδα να έχουν και ουσιαστικό αποτέλεσμα και να μην περιορίζονται μόνο στο κοινό ανακοινωθέν και σε πηχυαίους τίτλους ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για απομόνωση και ήττα της Τουρκίας. Ο Ερντογάν δεν πτοείται, δεν δείχνει απομονωμένος, προσπαθεί να εφαρμόσει το νεοοθωμανικό του όραμα και γνωρίζει ότι τη στρατηγική αξία που έχει η Τουρκία για τις ΗΠΑ, παρά τις τεταμένες σχέσεις τους.