Και “ήρεμα νερά” και Τούρκοι κολυμβητές στο Καστελλόριζο!
06/01/2025Το γεγονός ότι η Τουρκία «παίζει χοντρό παιχνίδι» στη Συρία δεν σημαίνει ότι «παραμελεί» να καταγράφει τις αξιώσεις της για το Αιγαίο και τα Ελληνοτουρκικά.
Η δέσμευση με παράνομη NOTAM της Τουρκίας από τις 3 Ιανουαρίου και μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 5 περιοχών κόβοντας το Αιγαίο στα δύο προφασιζόμενη ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος, ξεκαθαρίζει για μια ακόμα φορά πως η Άγκυρα δεν παραιτείται των μονομερών αξιώσεων της. Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ιωάννη στις 7 Ιανουαρίου βγάζει 100 πλοία βγάζει, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που όπως φαίνεται θα την διενεργήσει νωρίτερα από ότι άλλες φορές.
Προηγήθηκε μια έκρηξη μεγαλείου, που ισοδυναμεί με πολιτικό εμπρησμό, καθώς αποκαλύπτει συναισθήματα, αλλά και σχέδια, όταν εκείνος που μιλάει είναι πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και πρώην υπουργός Άμυνας. Ο Χουλουσί Ακάρ, άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι στόχος της Άγκυρας είναι η κατάληψη του Καστελλόριζου. Αφού επανέλαβε τις αθλιότητες , ότι οι Τούρκοι στρατιώτες μπορούν να πάνε στο νησί κολυμπώντας είπε: Οι Έλληνες φίλοι είπαν: “Τότε κολυμπήστε”. Εμείς είπαμε πως “Θεού θέλοντος, θα έρθει μία μέρα που θα το κάνουμε κι αυτό”».
“Ήρεμα νερά” με τα μάτια στο Καστελλόριζο;
Προβληματίζει έντονα όμως, η σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν αντιδρά έντονα με διπλωματικό τρόπο ζητώντας από την Διεθνή Κοινότητα να «συγκρατήσει» την Άγκυρα. Η Τουρκία προκαλεί έντονα , καθώς η επιτυχημένη εμπλοκή και στην Συρία απογειώνει τον μεγαλοϊδεατισμό της πολιτικής , διπλωματικής και στρατιωτικής ελίτ. Οι δηλώσεις Ακάρ θα έπρεπε να αξιοποιηθούν στο έπακρο και να καταγγελθούν σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με επιστολές και διαβήματα.
Ο Τούρκος αξιωματούχος, όπως και όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν μιλούν στο κενό. Κάθε δήλωση που αφορά το status quo στο Αιγαίο αποδεικνύεται με το χρόνο ότι αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που είναι ενεργό από το 1923, από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης. Μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Τα ζητήματα Ασφαλείας και Άμυνας της Τουρκίας» στο Πολυτεχνείο της Προύσας, ο Ακάρ δήλωσε ότι «Μας θεωρούν εριστικούς . Λένε ότι “προκαλέσαμε προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο”. Το Καστελλόριζο είναι ακριβώς απέναντί μας. Με κάποιο τρόπο έγινε μία παράκαμψη στην Ιστορία και δόθηκε στους Έλληνες».
Πρόσθεσε πως «η απόσταση του Καστελλόριζου από την Τουρκία είναι 1.950 μέτρα. Το όριο κολύμβησης των υποψηφίων αξιωματικών μας στις στρατιωτικές μας σχολές είναι 2.000 μέτρα. Επομένως, το νησί βρίσκεται σε απόσταση κολύμβησης. Οι Έλληνες φίλοι είπαν: “Τότε κολυμπήστε”. Εμείς είπαμε πως “Θεού θέλοντος, θα έρθει μία μέρα που θα το κάνουμε κι αυτό”».
Πρώτη κίνηση θα μπορούσε να είναι η καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ΕΕ. Η Κυβέρνηση οφείλει να κινείται προσεχτικά αλλά αποτελεσματικά , ώστε να ανακόπτει την τουρκική επεκτατική και αναθεωρητική πολιτική