Και πάλι στα λόγια έμεινε η ΕΕ – Πήρε το μήνυμα ο Ερντογάν και κλιμακώνει
17/10/2020Η ηθελημένη ραθυμία της ΕΕ όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων, φάνηκε να λειτούργησε σαν αέρας στα πανιά της Άγκυρας. Κι αυτό καθώς επανήλθε ακόμα πιο προκλητική με τρεις Navtex, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και με ενεργοποίηση των πυραύλων S-400. Η Άγκυρα, δείχνοντας ότι επιμένει στην γλώσσα των όπλων εξέδωσε τρεις νέες Navtex, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά την Ανατολική Μεσόγειο (22-23 Οκτωβρίου) και στο Αιγαίο (19-20 Οκτωβρίου και 19-21 Οκτωβρίου).
Η πρώτη άσκηση θα γίνει κοντά στην Αττάλεια και οι άλλες δύο ανάμεσα στην Ίμβρο και την Χερσόνησο της Καλλίπολης. Έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μακριά από την περιοχή όπου βρίσκεται το Oruc Reis και αφορούν κυρίως παράκτιες περιοχές. Σημειώνεται ότι η μια εξ’ αυτών δεσμεύει συγκεκριμένη περιοχή νότια του Έβρου, όπου σήμερα Σάββατο πραγματοποιεί επίσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με τις ασκήσεις αυτές, αν συνυπολογίσει κανείς και τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis, ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει και πάλι μεγάλο μέρος του τουρκικού στόλου στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει σχεδόν ειρωνικά: «Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της μείωσης της έντασης και του διαλόγου και έδειξε καλή πρόθεση ανταποκρινόμενη θετικά σε αυτές τις εκκλήσεις».
Να θυμίσουμε ότι το ζήτημα της Τουρκίας, αν και δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνόδου, συζητήθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ συμπεριλήφθηκε και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκεί εκφράστηκε η έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ, για τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΕΕ και εμπάργκο
Οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών εξέτασαν και το ενδεχόμενο της επιβολής εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα, αν και τίποτα τέτοιο δεν εκφράστηκε γραπτώς στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων. Στην πραγματικότητα, για μία ακόμα φορά η ΕΕ έμεινε στα λόγια. Η ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων θα συζητηθεί σοβαρά στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπως επιδιώκει το Βερολίνο.
«Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα Συμπεράσματα, που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας τον Δεκέμβριο» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του, πάντως, συνεχίζει να τραβάει το σκοινί, επιδιώκοντας ένα θερμό επεισόδιο. Με ολοένα και πιο ακραίες προκλήσεις πιέζει ασφυκτικά την Αθήνα να αντιδράσει, ώστε να είναι αυτή που θα κατηγορηθεί ότι έκανε την πρώτη κίνηση και έτσι να δικαιολογήσει τις ένοπλες τουρκικές αντιδράσεις.
Σε κάθε περίπτωση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα έμπρακτο τετελεσμένο, το οποίο θα χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί όταν και όποτε ξεκινήσουν οι εφ’ όλης της ύλης συνομιλίες με την Ελλάδα, τις οποίες επιδιώκει. Επίσης πολύ πιθανό είναι σύντομα να εκδώσει άδειες για έρευνες στην περιοχή που έχει παράνομα ορισθεί από το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης.