Θολό τοπίο στα Σκόπια με τον Ντιμιτρόφ να εγείρει εμπόδια

Θολό τοπίο στα Σκόπια με τον Ντιμιτρόφ να εγείρει εμπόδια

 Στον αέρα είναι η συμφωνία για το όνομα μετά το -μάλλον προσωρινό- φρένο που έβαλε το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως γι’ αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο θέμα δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη. Με άλλα λόγια, ο Ζάεφ ζητάει κι άλλο χρόνο πριν πει το οριστικό ναι ή όχι στο σχέδιο συμφωνίας. Οι δυσκολίες του Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργού πηγάζουν -σύμφωνα με πληροφορίες- από τη στάση του υπουργού του Ντιμιτρόφ, ο οποίος εγείρει εμπόδια στην υπογραφή της συμφωνίας.

Κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, μάλιστα, φωτογράφισε τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με τη διαρροή ότι “δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζει παιχνίδια”. Είναι σαφές πως το βαθύ κράτος στα Σκόπια θέλει να τορπιλίσει τη συμφωνία. Αν και ο Ντιμιτρόφ είναι αυτός που, μαζί με τον Κοτζιά, επεξεργάσθηκε το σχέδιο συμφωνίας, διοχετεύει μέσω συνεργατών του ότι αυτό το έπραξε κατόπιν εντολών του Ζάεφ και ότι ο ίδιος έχει επιφυλάξεις. Και παρασκηνιακά έχει ανοικτό κανάλι με τον πρόεδρο Ιβανόφ και το VMRO.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια, ο Ζάεφ δεν μπορεί να προχωρήσει, έχοντας απέναντί του, ή έστω όχι δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών. Υπενθυμίζουμε πως πριν από μερικές ημέρες, ο Ντιμιτρόφ είχε δημοσίως αφήσει να εννοηθεί πως πιθανόν να απομακρυνόταν από τη θέση του. Με άλλα λόγια, είχε εμμέσως πλην σαφώς δημοσιοποιήσει τη διαφοροποίησή του από τη γραμμή Ζάεφ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προγραμματίζει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να ενημερώσει τους υπουργούς του για το περιεχόμενο της συμφωνίας και να τους ζητήσει να ταχθούν υπέρ. Αυτός είναι αναγκαίο όχι μόνο για να αντιπαρατεθεί στην αντιπολίτευση, αλλά και για να υποχρεώσει τον Ντιμιτρόφ να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επιδιώκει να έχει εξασφαλίσει την πλήρη αποδοχή της συμφωνίας από το Υπουργικό του Συμβούλιο και από το κόμμα του πριν τηλεφωνήσει στον Τσίπρα.

Πάντως, οι πιέσεις που ο Ζάεφ δέχεται από τον δυτικό παράγοντα είναι ασφυκτικές. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τσίπρα δυσφορεί για την καθυστέρηση, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή από το να περιμένει. Η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών, πάντως, παραμένει ανοικτή και αμφότερες αποφεύγουν αντιδράσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ρήξης.

Με την ανακοίνωσή του την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δηλώνει ότι θέλει να ενημερώσει την εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη ότι «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιδείχθηκε καλή θέληση και επιτεύχθηκε καλό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή, όπως και σε κάθε διαδικασία παρόμοιας φύσης, είναι απαραίτητο αυτή η καλή θέληση να μετουσιωθεί από τις ομάδες εργασίας σε κείμενο συμφωνίας, που θα απεικονίζει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τις ουσιαστικές παραμέτρους της πολιτικής συνεννόησης που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών»

Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, «επιθυμεί και εργάζεται εντατικά ώστε αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατόν, μέχρι την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι για παρόμοια σημαντικά θέματα δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μόνιμης και βιώσιμης λύσης, αποδεκτής για τις δύο πλευρές, είναι μακράν σημαντικότερες από την ανάγκη η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός της όποιας προθεσμίας».

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, ξαναχτύπησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Γκρουέφσκι Αντόνιο Μιλοσόσκι. Ισχυρίσθηκε ότι ο Κοτζιάς έθεσε δύο πρόσθετες απαιτήσεις. Η πρώτη είναι η γλώσσα να μην είναι στα σλαβικά και αμετάφραστη, δηλαδή «Makedonski». Η δεύτερη είναι το ΝΑΤΟ να μην απευθύνει πρόσκληση στη γειτονική χώρα πριν το δημοψήφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με πηγές και από την κυβέρνηση Τσίπρα και από την κυβέρνηση Ζάεφ, οι “αποκαλύψεις” του Μιλοσόσκι έχουν σκοπό να πυροδοτήσουν αντιδράσεις και να τορπιλίσουν την υπογραφή της συμφωνίας. Η Αθήνα, πάντως, ήταν εξαρχής ξεκάθαρη όσον αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Με την υπογραφή της συμφωνίας θα καταστήσει επισήμως σαφές με επιστολή του πρωθυπουργού πως εάν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και εφαρμοστεί η συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει καμία αντίρρηση για την ένταξη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπέβαλε νέο αίτημα. Θέση της κυβέρνησης Τσίπρα, άλλωστε, είναι ότι αρνείται την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου συμφωνίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx