Κάλυψη της τουρκικής εισβολής από την εκπρόσωπο του ΟΗΕ - Σιγή ιχθύος από Λευκωσία!

Βενιζέλος Κώστας
1684
Κάλυψη της τουρκικής εισβολής από την εκπρόσωπο του ΟΗΕ - Σιγή ιχθύος από Λευκωσία!, Κώστας Βενιζέλος

Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, έχει ξεχάσει την αποστολή της στα αζήτητα. Έχει ξεχάσει το ρόλο και την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, καθώς στην Κύπρο ως γνωστό η λανθασμένη λογική των ίσων αποστάσεων, είναι ούτως ή άλλως συγκάλυψη στην κατοχική δύναμη. Και σε αυτό έχει διαχρονική ευθύνη και η Λευκωσία, η οποία έχει αποδεχθεί ένα ζήτημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής να μετατραπεί σε δικοινοτική διαφορά.

Ασφαλώς αυτό δεν προσφέρει οποιοδήποτε άλλοθι στα Ηνωμένα Έθνη να καλύπτει την τουρκική επιθετικότητα. Προ ημερών, λοιπόν, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, κληθείσα να σχολιάσει την τουρκική επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ παρέπεμψε στο Δικαστήριο για επίλυση του θέματος. Και μετά από αυτή την τοποθέτηση, που συνιστά ατόπημα και προσβολή στην αποστολή της, επανέλαβε το γνωστό ποίημα: «Ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα ζητήματα που εκκρεμούν και έχουν να κάνουν με τους υδρογονάνθρακες είναι η επίτευξη μιας ουσιαστικής λύσης στην Κύπρο».

Δηλαδή, εισβάλει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, παραβιάζει διεθνείς κανόνες και Συμβάσεις που υιοθέτησε ο Διεθνής Οργανισμός, αλλά η κ. Σπέχαρ, αποφεύγει να τοποθετηθεί και για να μην κακοφανήσει προφανώς την κατοχική Τουρκία παραπέμπει στο Δικαστήριο για να επιλυθεί η διαφορά. Ποια διαφορά; Μήπως η Ελλάδα και η Κύπρος κάνουν γεωτρήσεις έξω από το λιμάνι της Αττάλειας και δεν το ξέρουμε; Μήπως η Ελλάδα και η Κύπρος απειλούν με πόλεμο την Τουρκία και δεν το έχουμε χαμπάρι; Και επειδή υπάρχουν εκατέρωθεν προκλήσεις το θέμα θα λυθεί στο Δικαστήριο;

Η κ. Σπέχαρ δεν κρατά αποστάσεις από τα όσα διαδραματίζονται στην ανατολική Μεσόγειο, τα οποία προκαλούνται από την τουρκική επιθετικότητα. Η κ. Σπέχαρ καλύπτει την κατοχική δύναμη. Και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται από την ίδια ή από άλλους αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού. Γίνεται συνεχώς. Και γίνεται κατά παράβαση των όσων εκφράζει ο ΟΗΕ. Ο Διεθνής Οργανισμός έχει ευθύνη να αντιδρά στις ενέργειες που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο.

Για τα όσα είπε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο δεν καταγράφηκε οποιαδήποτε αντίδραση. Δεν αντέδρασε η κυβέρνηση εκτός και εάν για αυτό το λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακύρωσε την παρουσία του στη δεξίωση που παρέθεσε η κ. Σπέχαρ την περασμένη Τρίτη για την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών. Εάν αυτός ήταν ο λόγος θα έπρεπε να αναφερθεί. Ό,τι και να έχει γίνει, είναι σαφές πως θα έπρεπε να διαμηνυθεί στην εκπρόσωπο του ΟΗΕ πως θα πρέπει να περιοριστεί στην αποστολή της.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.