ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιες είναι οι κορυφαίες απειλές για την Τουρκία σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο

Ποιες είναι οι κορυφαίες απειλές για την Τουρκία σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο

Τί αποκαλύπτει τουρκικό απόρρητο έγγραφο για τις επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας.

Ως κορυφαίες απειλές για την Τουρκία κατονομάζονται η Ελλάδα και η Κύπρος, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο. Στο αποκαλυπτικό έγγραφο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το Nordic Monitor η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών από τις οποίες η Τουρκία χρειάζεται να συγκεντρώσει στρατιωτικές, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, μεταφορικές, επικοινωνιακές, επιστημονικές και τεχνολογικές πληροφορίες, ακόμη και σε καιρό ειρήνης.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται από πολλαπλές πηγές από τη Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου (Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı) θα αξιολογηθούν από το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου για να προσδιοριστούν «οι δυνατότητες, η ετοιμότητα ή η κατάσταση στρατιωτικής συναγερμού, οι δραστηριότητες, οι προθέσεις, οι στόχοι και/ή η κατεύθυνση κίνησης του πιθανού εχθρού ένοπλες δυνάμεις».

Στόχος είναι να επιτραπεί στην Τουρκία να λάβει «έγκαιρα μέτρα για να εξουδετερώσει τυχόν απειλές και κινδύνους μέσω προηγμένων προετοιμασιών» δίνοντας στην τουρκική κυβέρνηση «άφθονο χρόνο για να λάβει αποφάσεις και ενημερώνοντας τακτικά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με εβδομαδιαίες ενημερώσεις».

Οι κατευθυντήριες γραμμές συγκεντρώθηκαν σε ένα διαβαθμισμένο έγγραφο 58 σελίδων με τίτλο «Σύστημα Πολεμικών Ενδείξεων και Προειδοποίησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK)» (Harp Emareleri ve İkaz Sistemi, HEİS). Αυτές οι γραμμές απλοποιούνται χρωματικά και με διαφορετικά σχήματα για να διασφαλιστεί η «πιο εύκολη κατανόηση των απειλών που προέρχονται από την Ελλάδα και την Κύπρο». Το έγγραφο οδηγιών παρέχει ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο αυτή η κωδικοποίηση εφαρμόζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η γενική αξιολόγηση για την Ελλάδα κωδικοποιήθηκε με ένα κίτρινο τρίγωνο, υποδηλώνοντας πιθανή κρίση και κίνδυνο.

Ο αντικαθεστωτικός ιστότοπος Nordic Monitor έχει πολλάκις προβεί σε αποκαλύψεις για τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας.

Η άσκηση Efes-2024

«Καμία χώρα δεν αποτελεί στόχο της άσκησης Efes-2024. Η άσκησή μας διεξάγεται με ένα γενικό σενάριο βασισμένο σε επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος παρακολούθησε από το πεδίο τη διεθνή διακλαδική στρατιωτική άσκηση, που διεξάγεται υπό την επίβλεψη της τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε επίσης: «Είμαστε με την πλευρά της ειρήνης και της συνεργασίας, όχι της έντασης και της σύγκρουσης. Θέλουμε να ζούμε δίπλα-δίπλα με τις χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία. Δεν τρέφουμε εχθρότητα και προκατάληψη έναντι οποιασδήποτε χώρας. Δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα γης και κυριαρχίας κανενός.

Ποτέ δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε στον αέρα το χέρι που μας απλώνεται με ειλικρίνεια. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, επαφή και ενίσχυση των δεσμών μας με οποιονδήποτε σέβεται τα συμφέροντα της Τουρκίας και θέλει να αναπτύξει συνεργασία μαζί μας. Πρόσφατα, έχουμε κάνει πολλά βήματα για να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας. Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε την πορεία μας με νέες πρωτοβουλίες».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που βρίσκεται μακριά από τις παγκόσμιες εξελίξεις. Βρίσκεται στη γεωγραφία όπου οι συγκρούσεις, οι πολιτικές κρίσεις και οι διαμάχες στον κόσμο είναι οι πιο έντονες. Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, των γειτόνων μας στη Μαύρη Θάλασσα, έχει φτάσει στον τρίτο χρόνο του. Οι προσπάθειές μας με στόχο την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης ειρήνης μέσω της διαδικασίας της Κωνσταντινούπολης δυστυχώς εμποδίστηκαν και σαμποταρίστηκαν από τα λόμπι του πολέμου».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν στις εξελίξεις γύρω από το Κουρδικό στον Βορρά της Συρίας και του Ιράκ, θέμα εξαιρετικά «καυτό» για την Τουρκία: «Παρακολουθούμε στενά τις επιθετικές ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και της Συρίας με το πρόσχημα μιας λαϊκής ψηφοφορίας.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ σε μια τρομοκρατική οργάνωση να εγκαθιδρύσει ένα τρομοκρατικό κράτος (σ.σ. Τεροριστάν το αναφέρει χαρακτηριστικά) στο βόρειο τμήμα της Συρίας και του Ιράκ, ακριβώς πέρα από τα νότια σύνορά της. Μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα, έχουμε ήδη κάνει ό,τι πρέπει να γίνει και δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε ξανά δράση εάν αντιμετωπίσουμε την ίδια κατάσταση».

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε το επιχείρημα ότι οι κινήσεις των συμμάχων και ιδιαίτερα των ΗΠΑ – τις οποίες δεν κατονόμασε – στη βόρεια Συρία αποσκοπούν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Θέλω να τονίσω ότι το επιχείρημα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει πλέον καμία ισχύ στα μάτια μας. Είμαστε ο μόνος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που έχει καταφέρει το βαρύτερο πλήγμα σε αυτή την οργάνωση, πολεμώντας και νικώντας το Ισλαμικό Κράτος στο πεδίο. Ως εκ τούτου, γνωρίζουμε πολύ καλά τι επιδιώκεται να γίνει μέσω αυτής της οργάνωσης και τι είδους παιχνίδι παίζεται στην περιοχή μας».

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη, η ηρεμία και η σταθερότητα θα επικρατήσουν στην αχανή γεωγραφία που εκτείνεται από το Πακιστάν έως το Αφγανιστάν, από τη Λιβύη έως τη Σομαλία και το Σουδάν, από τις Τουρκικές Δημοκρατίες έως τα Βαλκάνια. Δεν διαχωρίζουμε την ασφάλεια όλων αυτών των χωρών, τις οποίες ορίζουμε ως τη γεωγραφία της καρδιάς μας, από την ασφάλεια του δικού μας έθνους» συμπλήρωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι