ΑΝΑΛΥΣΗ

Κάτι σωστό κάνει η Κύπρος για να εκνευρίζεται ο Ερντογάν

Κάτι σωστό κάνει η Κύπρος για να εκνευρίζεται ο Ερντογάν, Κώστας Βενιζέλος
EPA/ERDEM SAHIN

Είναι ενοχλημένος με τις γεωπολιτικές κινήσεις της Λευκωσίας και το δείχνει ο Toύρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Η αντίδραση του Ερντογάν, οι ακραίες ρητορικές του σε βάρος της Λευκωσίας, συνδέονται με τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή και το ρόλο που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις, αλλά και ενέργειες που γίνονται και επί του εδάφους στο νησί, τυχαίες. Έχουν να κάνουν με υλοποίηση σχεδιασμών, με εμπόδια που προκύπτουν και ενδεχόμενη αλλαγή δεδομένων στην περιοχή. Συνεπώς, όποιες και να είναι οι εκτιμήσεις που γίνονται και συνδέονται με τα εσωτερικά της Τουρκίας ενόψει εκλογών, υπάρχει και η μεγάλη εικόνα, την οποία δεν πρέπει να παραλείπει κανείς.

Ο Τούρκος πρόεδρος αντέδρασε με δηλώσεις του για την Κύπρο, έδειξε την ενόχλησή του για τη Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης- Αιγύπτου, αν και ήταν σαφές πως ήταν ένα διμερές θέμα μεταξύ ΕΕ και Καϊρου. Σημειώνεται πως, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια προσέγγισης με την Αίγυπτο, η Άγκυρα αιφνιδιάστηκε με την πραγματοποίηση της Διάσκεψης. Την ίδια ώρα, έντονα αντέδρασε και αντιδρά και με το σχέδιο “Αμάλθεια”.

Οι παρεμβάσεις στήριξης από ΗΠΑ, ΕΕ, από σειρά χωρών στο θαλάσσιο διάδρομο Λάρνακας-Γάζας για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λαό της Παλαιστίνης, έχουν επίσης ενοχλήσει την κατοχική Τουρκία. Σημειώνεται πως στην εξίσωση της γεωπολιτικής σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας μπαίνουν ασφαλώς και οι επικείμενες κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ΕΧΧΟΝ MOBIL σύντομα θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ στο κοίτασμα “Γλαύκος”, ενώ προχωρεί και ο σχεδιασμός υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, “Great Sea Interconnector”. Σημειώνεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση για την περιοχή και ιδιαίτερα για την Κύπρο, θα άρει την ενεργειακή απομόνωση του νησιού.

Τί βλέπει ο Ερντογάν

Αυτό, όμως, που βλέπει η Άγκυρα μέσα από τις εξελίξεις είναι ότι η Λευκωσία έχει καταφέρει να ενταχθεί στους σχεδιασμούς της ΕΕ. Στο βαθμό που η Ένωση επιδιώκει ή αναζητεί να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την περιοχή, μια πολιτική παρέμβασης και ανάδειξης ρόλου, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χρήσιμη και μπορεί να φανεί και απαραίτητη. Τούτο θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη διαχείριση που γίνει και από κυπριακής πλευράς.

Όλα αυτά επηρεάζουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς, το γνωρίζουν στην Άγκυρα και για αυτό και αντιδρούν με τον γνωστό τρόπο. Πρέπει δε να θεωρείται βέβαιο –αυτή είναι η λογική της κατοχικής πλευράς– ότι θα προβεί και σε ενέργειες αποτρεπτικού χαρακτήρα, αλλά και εκβιαστικού περιεχομένου κινήσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι