Κι άλλα διεθνή εντάλματα για σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών
08/01/2024Η σύλληψη στην Ιταλία του Τουρκοκύπριου δικηγόρου, Ακάν Κιουρσιάτ, για υπόθεση που αφορά σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Αν και το διεθνές ένταλμα είχε εκδοθεί το 2007 και εκτελείται τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως έπονται κι άλλες κινήσεις στο πεδίο αυτό. Δηλαδή η έκδοση διεθνών ενταλμάτων με στόχο τη σύλληψη όσων εμπλέκονται με αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει στοιχεία για διάφορα πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών. Πρόκειται, όπως συναφώς αναφέρουν οι πληροφορίες και υπήκοοι ξένων χωρών, που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στα κατεχόμενα, στον τομέα της ανάπτυξης γης.
Είναι σαφές πως η Κυπριακή Δημοκρατία μετά από χρόνια προχωρά στη λήψη νομικών μέτρων, με την επεξεργασία σχετικού νομοσχεδίου. Είναι σαφές πως υπάρχουν πολλά πολιτικά και νομικά εργαλεία για αντιμετώπιση της προσπάθειας της τουρκικής πλευράς για ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξη του στην χθεσινή έκδοση της εφημερίδας “Πολίτης”, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα σε σχέση με το ζήτημα τούτο. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
«Αντικειμενικά, εφόσον έχουμε ραγδαία κλιμάκωση του φαινομένου των αγοραπωλησιών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός εμπλεκομένων. Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο απασχολεί δικαίως και την κοινή γνώμη και την κυβέρνηση. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις που μπορούν να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης και προσπαθούμε μέσω των προτάσεων που διαμορφώσαμε να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου ή τουλάχιστον να δημιουργήσουμε συνθήκες ανησυχίας σε όσους εμπλέκονται σε τέτοιες πράξεις. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο. Αφέθηκε μια κατάσταση να εξελίσσεται, η οποία έχει ξεπεράσει το σημείο κατά το οποίο το κράτος θα έπρεπε να κινητοποιηθεί. Μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν έχουμε σχηματίσει ένα πλάνο το οποίο θα θέσουμε σε εφαρμογή».
Σημειώνεται συναφώς ότι από το 1994, που έχει αλλάξει η “νομοθεσία” στο κατοχικό καθεστώς και μπορούν οι Τουρκοκύπριοι και έποικοι σφετεριστές να πωλούν ελληνοκυπριακές περιουσίες, υπήρξε κινητικότητα στον τομέα αυτό. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια αυτό γίνεται πιο έντονα και ως αποτέλεσμα τούτου παρακολουθούμε την ανέγερση μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων ( π.χ. Τρίκωμο).
Από το 2019, το κατοχικό καθεστώς είχε αναθέσει σε ξένη εταιρεία να προωθήσει την πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών και μάλιστα επιχειρήθηκε να εμφανιστεί σε διεθνείς εκθέσεις, πλην όμως τούτο αποτράπηκε με παρέμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο θέμα του σφετερισμού περιουσιών τα κόμματα στα κατεχόμενα έχουν σχεδόν ενιαία στάση. Δεν τους ενδιαφέρει ότι οι περιουσίες είναι κλεμμένες.