ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυπριακό: Αυγουστιάτικη κινητικότητα με προβλέψιμη κατάληξη

Κυπριακό: Αυγουστιάτικη κινητικότητα με προβλέψιμη κατάληξη
epa11410091 United Nations (UN) Secretary-General Antonio Guterres attends 'Session VI: Artificial intelligence, energy, Africa-Mediterranean' on the second day of the G7 summit, in Borgo Egnazia, Apulia region, southern Italy, 14 June 2024. The 50th G7 Summit brings together the Group of Seven member states leaders in Borgo Egnazia resort from 13 to 15 June 2024. EPA/GIUSEPPE LAMI

Με απαιτήσεις θα μεταβεί στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες αργότερα αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Θα προσέλθει στο δείπνο με ένα κατάλογο με ζητήματα, που εάν ικανοποιηθούν θα οδηγήσουν βαθμηδόν στο «ξεπάγωμα» της ενταξιακής πορείας της κατοχικής Τουρκίας.

Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει και το γνωρίζουν καλά στην Άγκυρα. Και δε θα οφείλεται μόνο στην Αθήνα και τη Λευκωσία αλλά σε ενστάσεις που έχουν κι άλλοι εταίροι μας. Το πρώτο βήμα έγινε με την πρόσκληση προς τον Φιντάν και πολλά θα εξαρτηθούν και από τη συμπεριφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ στη διάρκεια του δείπνου. Επίσης, θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα τηρήσει η κατοχική πλευρά στο Κυπριακό.

Εξελίξεις στο Κυπριακό

Ο Σεπτέμβριος, όπως προκύπτει από την αυγουστιάτικη κινητικότητα, θα έχει εξελίξεις. Ο Γενικός Γραμματέας επιμένει να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Ο τελευταίος, ο οποίος έχει άγχος για την καρέκλα του καθώς μπορεί να μην τον επιλέξει η Άγκυρα για τις επερχόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα, παραμένει πιστός μεν στη γραμμή, σπεύδει όμως να την υπερτονίζει σχεδόν καθημερινά.

Η Τουρκία δε δίνει ενδείξεις για αλλαγή στάσης. Ωστόσο, για προφανείς λόγους θέλει να χειρίζεται το θέμα με περισσότερη διπλωματικότητα. Αυτό επί της ουσίας δε σημαίνει οτιδήποτε. Μια είναι η γραμμή, είτε εκφράζεται «ήπια» είτε όχι. Είναι, όμως, προδήλως μια διχοτομική πολιτική. Πρέπει να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο υπάρχει περισσότερη ένταση. Η κατοχική πλευρά απειλεί και αντιδρά σε πολιτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αφορούν τις διώξεις των σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Πολλοί θεωρούν πως αυτή η πολιτική απομακρύνει τις προοπτικές επανέναρξης συνομιλιών. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Η πίεση, μάλλον, βοηθά στις προσπάθειες.

Το ζήτημα που απασχολεί είναι τι θα γίνει μετά από μια συνάντηση των τριών στη Νέα Υόρκη. Ιδιαίτερα εάν γίνει το προβλεπτό. Να προσέλθει, δηλαδή, ο Τατάρ και να επαναλάβει τα περί αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας και να φύγει. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Έθνη ενδεχομένως να επιλέξουν τις χωριστές συναντήσεις.

Να συναντήσει, δηλαδή, ο Αντόνιο Γκουτέρες τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια τον Τατάρ και να τους ενεχειρίσει το έγγραφο(concept paper), που έχει ετοιμάσει η Προσωπική Απεσταλμένη του, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ. Ο στόχος είναι, όπως και το concept paper, ένα μίνι Πλαίσιο Γκουτέρες, να δοθεί για να ξεκινήσει συζήτηση. Εάν ο Τατάρ το απορρίψει, το ερώτημα που θα τεθεί ευθέως θα είναι: Και τώρα τι; Δύσκολο να υπάρχει και απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, όπως συναφώς αναφέρουν διπλωματικές πηγές, που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις διαχρονικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Πάντως δεν καταλαβαίνω πώς ένα κράτος τρομοκράτη όπως την Τουρκία την καλούν για συζητήσεις παντού. Σαν να μην ξέρουν τι θα ζητήσει η Τουρκία. Τι νομίζουν δηλαδή ότι δίνοντας τους όλα θα τούς υσηχασουν; Χειρότεροι γίνονται ας το πάρουν είδηση δεν είναι μικρά παιδάκια.

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx