Κλείδωσε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Δεν θέλει όρους ο Τσαβούσογλου
31/05/2021Στην ανακοίνωση συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ προχώρησαν Τσαβούσογλου και Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα. Των κοινών δηλώσεων προηγήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ενώ νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός είχε γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε ανταπόδοση του γεγονότος ότι και ο Ερντογάν είχε υποδεχθεί τον περασμένο μήνα στην Άγκυρα τον Νίκο Δένδια, κατά την εκεί επίσκεψή του.
«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου. Συμφωνήσαμε έναν περιορισμένο κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε στην αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών covid19 έτσι ώστε οι πολίυες να μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες μας. Και αυτό θα βοηθήσει τις τουριστικές μας βιομηχανίες» είπε ο Νίκος Δένδιας.
Ο Νίκος Δένδιας συνεχάρη την Τουρκία για την κατάκτηση του Eurobasket από την Αναντολού Εφες, ενώ ο Τσαβούσογλου τον ευχαρίστησε που έδειξε κατανόηση το προηγούμενο βράδυ για να παρακολουθήσει τον αγώνα. Καταλήγοντας είπε ακόμα ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ» είπε ο Νίκος Δένδιας.
Συμφωνία για οικονομική συνεργασία
Αναφερόμενος στην συζήτηση είπε ότι εξετάστηκε το σύνολο των διμερών ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, αλλά και οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. «Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός. Διευκρίνησε πάντως, ότι «σκοπός της συνάντησης ήταν μια πρώτη συνεννόηση και αν καταστεί δυνατόν η σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης σε βάθος χρόνου».
Παραλλήλως, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι «συμφωνήθηκε περιορισμένος κατάλογος μέτρων οικονομικής συνεργασίας», ανάμεσά τους η «αμοιβαία αναγνώριση» των πιστοποιητικών covid19, σε μια προσπάθεια να δοθούν πρόσθετες δυνατότητες στήριξης στον Τουρισμό των δύο χωρών.
Αλλεργικός με τους όρους ο Τσαβούσογλου
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Άγκυρα θέλει οι δύο χώρες να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σχέσεις τους, χωρίς προϋποθέσεις και όρους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι συμφώνησε με τον Νίκο Δένδια να συνεχιστεί αυτή η πολύ καλή συνεργασία. Ο Τούρκος υπουργός, αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή, επιβεβαίωσε τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και έκανε λόγο για επιτάχυνση διμερών διαπραγματεύσεων που αφορούν οικονομικά και εμπορικά ζητήματα.
«Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή μας θέματα και στο πλαίσιο αυτό επιταχύνουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα» είπε, επισημαίνοντας ότι κατά τη συνάντηση των υφυπουργών Εξωετερικών των δύο χωρών, το Σάββατο στην Καβάλα, υπήρξε συμφωνία σε 25 θέματα και αποφασίστηκε να προχωρήσει αυτή η συνεργασία.
Κατα τον Τσαβούσογλου, υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα αλλά, όπως είπε, και πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές να επιλυθούν στο πλαίσιο σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και για την προώθηση των κοινών συμφερόντων. Το θέμα είναι οι ερμηνεία της Άγκυρας για το Διεθνές Δίκαιο, κάτι που δεν ξέχασε να υπενθυμίσει ο Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε τέλος ότι έγιναν συζητήσεις για να βρεθεί ημερομηνία για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών.
Τι προηγήθηκε
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της πεζή διαδρομής τους από την Ηρώδου Αττικού μέχρι τη Βασιλίσσης Σοφίας, οι δύο υπουργοί συνομιλούσαν με εμφανή την μεταξύ τους οικειότητα. Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η οποία διήρκησε ένα τέταρτο περισσότερο από το προγραμματισμένο, διεξήχθη σε καλό κλίμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών.
Η Αθήνα προσήλθε στις συναντήσεις με την ελπίδα βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων. Η ελληνική πλευρά έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συνομιλιών τις παραβιάσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, το παράνομο Τούρκο-λιβυκό μνημόνιο, το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ν.μ, το Κυπριακό και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό.
Η κυβέρνηση της Άγκυρας φαίνεται να συνδυάζει την πορεία των ελληνό-τουρκικών ζητημάτων με τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ενώ η ελληνική πλευρά δεν επιδιώκει να σηκώσει τους τόνους, αν δεν προκληθεί. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στη Θράκη πάντως ο Τσαβούσογλου επέμεινε στις τουρκικές αιτιάσεις για την μουσουλμανική μειονότητα, ενώ ανακάλυψε και “τουρκικά σχολεία”. Οι δηλώσεις αυτές απαντήθηκαν άμεσα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Παραλλήλως, ο Τσαβούσογλου είχε στη Θράκη συνομίες με εκπροσώπους του φιλοτουρκικού μειονοτικού κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας της Θράκης, που προωθεί τα συμφέροντα της κυβέρνησης της Άγκυρας. Τέλος, επισκέφθηκε τον τάφο του βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, που η Άγκυρα θεωρεί «ήρωα» της «τουρκικής μειονότητας», όπου κατέθεσε στεφάνι και συναντήθηκε με τον υιό του, τον επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ, που θεωρείται αγαπημένο παιδί του Ερντογάν.