ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Κολλημένος με τη Θράκη ο Τσαβούσογλου

Κολλημένος με τη Θράκη ο Τσαβούσογλου

Μπορεί οι σφαλιάρες στον Ερντογάν να πέφτουν βροχή για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κύπρο, το υπουργείο του Τσαβούσογλου, ωστόσο, επιμένει να ανοίγει συνεχώς ανύπαρκτα ζητήματα με την Ελλάδα. Σήμερα προχώρησε σε μια νέα πρόκληση για την Θράκη, παραποιώντας στοιχεία σχετικά με τα σχολεία της μειονότητας, την οποία, επίσης κατά παράβαση, συνεχίζει να αποκαλεί τουρκική.

Με αφορμή την προσωρινή αναστολή λειτουργίας δώδεκα σχολείων της μουσουλμανικής μειονότητας, λόγω έλλειψης μαθητών, το τουρκικό υπουργείο κάνει λόγο για συστηματική πολιτική διακρίσεων από την Ελλάδα. Παραλλήλως κατηγορεί την Αθήνα για πολιτικές «καταπίεσης» στη Δυτική Θράκη στον τομέα της εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας ότι κλείνει τα Δημοτικά, αγνοεί τις ανάγκες για το άνοιγμα νέου μειονοτικού δευτεροβάθμιου σχολείου και παραβιάζει τα δικαιώματα εκπαίδευσης των παιδιών που ανήκουν σε μειονότητες.

Είναι μάλιστα τόσο το θράσος που καλεί την Ελλάδα «να βάλει τέλος στην πολιτική της που εισάγει διακρίσεις» και την διεθνή κοινότητα να σταματήσει να είναι «θεατής στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης». Οι τουρκικές μομφές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο τις απέρριψε, αποδεικνύοντας με αριθμούς ότι η Τουρκία «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με αβάσιμες κατηγορίες και ψευδείς ειδήσεις».

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά τις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάννης για την μουσουλμανική μειονότητα, όπως ρητά αναφέρεται στη Συνθήκη, και όχι για την τουρκική, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η Άγκυρα. Προσθέτει δε, ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί σήμερα περίπου 120.000 μέλη, ενώ η ελληνική στην Τουρκία έχει συρρικνωθεί σε μόλις τρεις χιλιάδες, παρότι την εποχή της Λωζάννης ήταν ισάριθμες.

Ειδικά για το θέμα των σχολείων, το ελληνικό υπουργείο αναφέρει ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 θα λειτουργήσουν στη Θράκη περισσότερα από 100 μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία, ενώ στην Κωνσταντινούπολη μόνον τρία. Διευκρινίζει παραλλήλως ότι, όπως είναι γνωστό, κριτήριο για την αναστολή λειτουργίας σχολείων στην Ελλάδα είναι μόνον η μη συμπλήρωση ενός ελάχιστου αριθμού εννέα μαθητών και συμπληρώνει ότι εκτός από τα δώδεκα μειονοτικά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ανεστάλη η λειτουργία άλλων 24 δημόσιων δημοτικών σχολείων.

Το υπουργείο Εξωτερικών απαντά και στις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι οι ρυθμίσεις για τα μειονοτικά σχολεία έγιναν με κριτήριο τον σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάννης και ότι «όχι μόνον δεν εισάγουν διάκριση εις βάρος των μειονοτικών σχολείων, αλλά αντίθετα εκπληρώνουν την υποχρέωση της Ελλάδας για την διατήρηση του ειδικού καθεστώτος τους».

Κλείνει τέλος με την επισήμανση ότι η Ελληνική Δημοκρατία, ως κράτος δικαίου, «προστατεύει στο ακέραιο και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του συνόλου των πολιτών της», τονίζοντας την αντίθεση με την Τουρκία, η οποία κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση σε ό,τι αφορά τη μη εκτέλεση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Σφαλιάρα από τον Πούτιν

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η Άγκυρα προκαλεί στη Θράκη. Αυτό κάνει με κάθε ευκαιρία, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως μόνιμο αυτόκλητο υποστηρικτή της δήθεν καταπιεζόμενης μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία επιμένει προκλητικά, να αποκαλεί τουρκική. Οι ενέργειες αυτές αποτελούν άλλωστε μέρος της συνολική πολιτικής εντάσεων που εφαρμόζει τόσο σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και στο Κυπριακό. Αποκορύφωμα αυτών υπήρξε άλλωστε η μερική αποστρατιωτικοποίηση της Αμμοχώστου που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ερντογάν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα.

Σε αυτήν την πρόκληση αναφέρεται και ο Πούτιν στην απαντητική επιστολή του προς τον  πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία αποκαλεί «απαράδεκτες και  μονομερείς» τις τουρκικές ενέργειες, τονίζοντας ότι «παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ο Ρώσος πρόεδρος επισημαίνει παραλλήλως ότι η Ρωσική Ομοσπονδία «στηρίζει με συνέπεια μια λύση στο Κυπριακό, εντός του γνωστού πλαισίου του διεθνούς δικαίου». Επαναλαμβάνει δηλαδή τη στήριξη της λύσης με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία υπό «μία διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια», απορρίπτοντας το παράνομο αίτημα της Άγκυρας για «λύση δύο κρατών».

Ο Πούτιν τονίζει όμως και την πεποίθηση της Μόσχας για την αναγκαιότητα της εμπλοκής και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη συζήτηση για τις εξωτερικές πτυχές της λύσης. Επαναφέρει τέλος την πρόταση για την αντικατάσταση του υφιστάμενου αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, με εγγυήσεις των Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας ουσιαστικά μια νέα σφαλιάρα στον Ερντογάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι