Η ειρηνική διείσδυση της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου
18/09/2024Η αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία και η διείσδυση τουρκικών επιχειρηματικών κεφαλαίων σε τουριστικές και ξενοδοχειακές υποδομές, ακόμη και λιμενικές εγκαταστάσεις, προκαλεί οικονομική εξάρτηση των ακριτικών νησιών του Αιγαίου και αυξάνει την πολιτική επιρροή της Άγκυρας.
Από τον Ιανουάριο του 2012 ο καθηγητής Θεόδωρος Κατσανέβας με άρθρο του στο Capital.gr προειδοποιούσε για τον τεράστιο κίνδυνο της ταχύτατης αλλοίωσης της εθνολογικής σύνθεσης με τη μουσουλμανοποίηση της Ελλάδας. Διαπίστωνε, ότι το δόγμα Οζάλ, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, που αποδίδεται με τη φράση του τότε Τούρκου Προέδρου Τοργκούτ Οζάλ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 «Δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με τους Έλληνες, αρκεί να τους στείλουμε μερικά εκατομμύρια από εδώ μεριά», βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, μέσω της ανεξέλεγκτης εισβολής στη χώρα μουσουλμανικών πληθυσμών από την Ασία και την Αφρική.
Στο ίδιο μήκος κύματος, τέσσερα χρόνια αργότερα, την 25 Ιανουαρίου 2016, ο Ναπολέων Λιναρδάτος με άρθρο του στην εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ”, εξέφραζε τους φόβους του ότι οι ατελείωτες μεταναστευτικές ισλαμικές ροές προς τη χώρα, υπό την ανοχή και την απραξία της ελληνικής πολιτικής τάξης, θα οδηγήσουν σε μελλοντική εθνική καταστροφή. Τόνιζε ότι ακόμα και ο Τοργκούτ Οζάλ θα ήταν έκπληκτος από την πολιτική αυτοκατάργησης του ελληνικού έθνους που εφαρμόζεται από την κυβερνώσα ελίτ.
Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, είναι φανερό ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι παραπάνω προβλέψεις και προειδοποιήσεις. Αντιθέτως, η αδιαφορία, απραξία και οι εφαρμοζόμενες, λανθασμένες – ίσως ηθελημένα –πολιτικές συνέβαλαν στην επιδείνωση της κατάστασης. Η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία ότι το δημογραφικό πρόβλημα των κρατών της Ευρώπης και της χώρας μας θα λυθεί με την εισαγωγή παράνομων μουσουλμάνων κερδίζει έδαφος. Πέραν της συνεχιζόμενης απόβασης στη χώρα ισλαμικών πληθυσμών μέσω των παράνομων μεταναστευτικών ροών έχουν υπεισέλθει και άλλες παράμετροι που έχουν μεταβάλει, διευρύνει και περιπλέξει το πρόβλημα.
Οικονομική διείσδυση της Τουρκίας
Η χώρα δεν αντιμετωπίζει μόνο την απειλή της μουσουλμανοποίησής της, μέσω της παράνομης εισβολής ισλαμικών πληθυσμών στην επικράτειά της, αλλά και της τουρκοποίησης των ακριτικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Μπορεί την τελευταία πενταετία να έχουν μειωθεί σχετικά οι ροές παράνομων μεταναστών – αν και τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 220% περίπου – αλλά ο εποικισμός της χώρας εντείνεται, λαμβάνοντας ακόμη πιο επικίνδυνη μορφή.
Αυτή η νέα επικίνδυνη μορφή αφορά στο συνδυασμό της παράνομης μετανάστευσης με την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική οικονομική διείσδυση στους τομείς του τουρισμού και των επενδύσεων στον κλάδο των ακινήτων. Ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται έναντι των τουρκικών παραλίων αυξάνεται κάθε χρόνο, με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, λόγω της απλοποίησης της διαδικασίας και της διευκόλυνσης χορήγησης βίζας από το ελληνικό κράτος στους Τούρκους τουρίστες.
Στον τομέα των επενδύσεων Τούρκοι επιχειρηματίες και ιδιώτες αγοράζουν κάθε είδους ακίνητα από μαρίνες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μέχρι κατοικίες. Σε μεγάλο βαθμό, αυτές οι αγορές και επενδύσεις συνδέονται με τη χορήγηση “χρυσής βίζας” που παρέχει άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που αγοράζουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Αναμφίβολα η αυξανόμενη τουριστική κίνηση και οι συνεχείς επενδύσεις αναζωογονούν την οικονομική ζωή των νησιών, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής και συνθήκες διαβίωσης για τους μονίμους κατοίκους. Μακροπρόθεσμα όμως, εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πιθανότατα θα επιφέρει βαρύτατες συνέπειες και δυσάρεστες καταστάσεις.
Καταρχήν, η έντονη τουριστική οικονομική διείσδυση θα μεταβάλει ακόμη περισσότερο το οικονομικό προφίλ των νησιών, με ολοένα και περισσότερους κατοίκους να προσανατολίζουν τις οικονομικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες προς την παροχή υπηρεσιών με στόχο το τουρκικό τουριστικό κοινό. Ταυτόχρονα, οι αυξανόμενες τουρκικές επενδύσεις καθιστούν τους κατοίκους των νησιών αυτών σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό εξαρτημένους από τα τουρκικά επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα.
Οικονομική εξάρτηση και πολιτική επιρροή
Η μεγάλη οικονομική εξάρτηση των ακριτικών νησιών του Αιγαίου, γιγαντώνει την τουρκική πολιτική επιρροή και νομοτελειακά θα θέσει σε ομηρία τα ελληνικά ακριτικά νησιά – κυρίως Λέσβο, Χίο και Σάμο – έναντι των επιλογών της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Ουδείς νοήμων, έχοντας υπόψη τη στρατηγική και τον τρόπο δράσης του τουρκικού πολιτικού κατεστημένου, δεν μπορεί να τρέφει την ψευδαίσθηση ότι οι επενδύσεις των Τούρκων επιχειρηματιών, ακόμη και των ιδιωτών, δεν είναι σε κάποιο βαθμό κατευθυνόμενες, ελεγχόμενες ή και επιδοτούμενες από το τουρκικό κράτος.
Ο τουρκικός τουρισμός μελλοντικά θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο άσκησης πίεσης προς την ελληνική πλευρά με την απροειδοποίητη και αιφνιδιαστική διακοπή της τουριστικής κίνησης από τη γειτονική χώρα, όταν αυτό κριθεί σκόπιμο για την εξυπηρέτηση των τουρκικών εθνικών συμφερόντων και επιδιώξεων. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για την οικονομία των ελληνικών νησιών, η οποία θα είναι προσανατολισμένη σχεδόν αποκλειστικά στο τουρκικό τουριστικό προϊόν. Θα ασκήσει αφόρητη πίεση στην ελληνική πολιτική ηγεσία αναγκάζοντάς την να προβεί σε υποχωρήσεις προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης κάθε είδους αξιώσεων της άλλης πλευράς.
Επιπλέον η συνεχιζόμενη τουρκική επενδυτική δραστηριότητα – υπό τις ευλογίες της “κοιμώμενης” ελληνικής πολιτικής ελίτ – θα επιφέρει στο εγγύς μέλλον σημαντική και μη αναστρέψιμη αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ακριτικών νησιών. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων, των τουριστικών και ξενοδοχειακών υποδομών, ακόμη και λιμενικές εγκαταστάσεις, θα ελέγχονται από τουρκικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η αγορά κατοικιών από Τούρκους επενδυτές και ιδιώτες θα αλλοιώσει την εθνολογική σύσταση του μονίμου πληθυσμού, με όλο και περισσότερους Τούρκους να αποκτούν μόνιμη κατοικία στα νησιά, απασχολούμενοι κυρίως στις τουρκικές επιχειρήσεις. Τα παραπάνω θα οδηγήσουν στην εκθετική αύξηση των πωλήσεων κατοικιών και επιχειρήσεων και στη φυγή και εσωτερική μετανάστευση του ελληνικού στοιχείου με ραγδαίους ρυθμούς, δημιουργώντας ένα θανατηφόρο για την ελληνικότητα των νήσων και αναπόδραστο σπιράλ.
Εφόσον οι εγκληματικές παραλείψεις, οι λανθασμένες πολιτικές επιλογές, η αδιαφορία και η απραξία της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας συνεχιστούν, σε ορίζοντα εικοσαετίας η τουρκοποίηση – και όχι απλά μουσουλμανοποίηση όπως φοβόταν ο Καθηγητής Κατσανέβας – ελληνικών εδαφικών τμημάτων, θα είναι γεγονός, δικαιώνοντας πλήρως τον Οζάλ.
Μέτρα ανάσχεσης του κινδύνου
Για ορισμένους τα παραπάνω ίσως να αποτελούν ένα φανταστικό και κινδυνολογικό σενάριο, που εκφράζει εθνικιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις. Όμως, το δείγμα γραφής του τουρκικού πολιτικού κατεστημένου από το 1923 μέχρι και σήμερα, με τις συνεχείς και διευρυνόμενες επιδιώξεις, αξιώσεις και εχθρικές ενέργειες έναντι της πατρίδας μας και των ελληνικών πληθυσμών, δεν τους δικαιώνει. Για την αποφυγή εξελίξεων που δυνητικά θα οδηγήσουν στην αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος τμημάτων της ελληνικής επικράτειας επιβάλλεται η ρεαλιστική αντιμετώπιση της κατάστασης με τη λήψη μέτρων που θα αποδώσουν αποτελέσματα άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Η κατάργηση της διάταξης χορήγησης “χρυσής βίζας” για επενδύσεις σε ακριτικές περιοχές της χώρας και της διαδικασίας άμεσης χορήγησης βίζας σε Τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά, θα ανακόψει άμεσα το κύμα της ειρηνικής κατάκτησης και θα μετριάσει το μέγεθος της τουρκικής οικονομικής διείσδυσης στις ακριτικές περιοχές.
Η αντιμετώπιση των πιθανών αρνητικών συνεπειών στην οικονομική ζωή των νησιών από την εφαρμογή των παραπάνω, θα πρέπει να περιλαμβάνει τη θέσπιση ευνοϊκών οικονομικών μέτρων για τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, όπως μείωση του ΦΠΑ, ενίσχυση των επιχειρήσεων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιπρόσθετα, η λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους των διακοπών στα ακριτικά νησιά θα τονώσει την τουριστική κίνηση και θα τα καταστήσει ελκυστικά για το ελληνικό τουριστικό κοινό.
Η αλλαγή της νοοτροπίας σχετικά με την υποχρέωση της στρατιωτικής θητείας, η αύξηση της θητείας, η στράτευση των γυναικών – η ισότητα των δύο φύλλων θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς – και η παροχή κινήτρων ώστε να καταστεί ελκυστικό το στρατιωτικό επάγγελμα θα ενισχύσει το μέγεθος και την ποιότητα των ενόπλων δυνάμεων και θα δώσει τη δυνατότητα εντονότερης παρουσίας στις ακριτικές περιοχές.
Τέλος, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας με κατάλληλα μέτρα ενίσχυσης της ελληνικής οικογένειας και τη θέσπιση ευεργετικών διατάξεων για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, με έμφαση σε αυτές που έχουν την μόνιμη κατοικία τους σε παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές, μακροπρόθεσμα θα αναζωογονήσει περιοχές που βρίσκονται σε μαρασμό ή αντιμετωπίζουν το κίνδυνο να καταστεί το ελληνικό στοιχείο μειοψηφία.
Η πορεία προς την καταστροφή είναι προδιαγεγραμμένη και εξασφαλισμένη, εφόσον δεν ανασχεθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Αρκεί το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο να αντιληφθεί την κατάσταση και να συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα λήψης των αναγκαίων μέτρων. Πέραν οποιουδήποτε πολιτικού και οικονομικού οφέλους, προέχει η εδαφική ακεραιότητα και η συνέχεια της ύπαρξης της χώρας.
Ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου είναι Αντιστράτηγος ε.α. – Υποψήφιος διδάκτωρ ΕΚΠΑ