Κοντά στην Κύπρο θα εγκαταστήσουν τους S-400

Η “μάχη των S-400”, η απώλεια της Πόλης και οι παράνομες γεωτρήσεις, Νεφέλη Λυγερού
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τα σχέδια της Τουρκίας, να τοποθετήσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 στις νότιες ακτές της, δηλαδή απέναντι από την Κύπρο, αποκάλυψε το Bloomberg. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, που συνεδρίασε στην Άγκυρα υπό την προεδρία του Ερντογάν, εξέδωσε αργά χθες το βράδυ μια ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της ευθυγραμμιζόμενη με το διεθνές Δίκαιο και δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Και σήμερα, στο Bloomberg, που επικαλείται αξιόπιστες πηγές στην Άγκυρα, αναφέρει ότι: «Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στη νότια ακτή της, προσπαθώντας να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω αυξημένων εντάσεων στις πηγές φυσικού αερίου». Στοχοποιείται έτσι, η ΑΟΖ της Κύπρου και προβάλλονται οι αξιώσεις της Τουρκία στα ενεργειακά αποθέματα της θαλάσσιας περιοχής, αλλά αναδεικνύεται και η εμμονική τουρκική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα S-400, είναι μεγάλης εμβέλειας, αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία τον Ιούλιο και θα αυξήσουν σημαντικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ουσιαστικά θέτουν υπό στρατιωτική επιτήρηση την Κύπρο, ενώ καλύπτουν και μέρος του ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο, από Καστελόριζο, μέχρι Κάρπαθο και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Είναι σοβαρή εξέλιξη στην στρατιωτική πτυχή της ενεργειακής κρίσης, όπως αυτή εξελίσσεται στην Αν. Μεσόγειο.

Η ελληνική αντίδραση, από τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, είναι η διαρκής ενημέρωση των αρμοδίων θεσμικών οργάνων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, όπου θα εκφράζεται η ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με ευθύνη της Τουρκίας, αφού επιχειρεί, την ενεργειακή κρίση να την αναβαθμίσει σε στρατιωτική, δημιουργώντας μια περίπλοκη, επικίνδυνη και συγκρουσιακή κατάσταση. Αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, οι διπλωματικές αντιδράσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι