ΣΧΟΛΙΟ

Κουρέλι έχουν κάνει τα Σκόπια την Συμφωνία των Πρεσπών

Κουρέλι έχουν κάνει τα Σκόπια την Συμφωνία των Πρεσπών, Γιώργος Πρωτόπαπας

Οι προκλήσεις των Σκοπίων κατά της Ελλάδας συνεχίζονται, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά πως όποτε θέλουν παραβιάζουν τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών χρησιμοποιώντας αναφορές με την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Ο εθνικισμός των γειτόνων παραμένει βαθιά ριζωμένος και προκαλεί την Ελλάδα σε κάθε ευκαιρία. Σήμερα είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι, πιο πριν ήταν η στολή με το εθνόσημο της “Μακεδονικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου” και ποιος ξέρει αύριο τι άλλο θα ακολουθήσει.

Δημοτικοί σύμβουλοι –σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής μας χώρας– υπέγραψαν πανηγυρικές δηλώσεις στις οποίες αποκαλούν τη χώρα τους “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, γράφοντας έτσι στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κάποιοι εξ αυτών εκλέχτηκαν με το κόμμα “Αριστερά” που δεν αναγνωρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών γιατί εντάχθηκε η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και γιατί “απαλλάσσει” την Ελλάδα από “ενέργειες του παρελθόντος” κατά των “Μακεδόνων”!

Το γεγονός δείχνει ότι στη Βόρεια Μακεδονία υπάρχουν και άλλα κόμματα, λιγότερο γνωστά ή εντελώς άγνωστα στην ελληνική κοινή γνώμη, εκτός από το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που ως αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει το λάβαρο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του κόμματος “Αριστερά” σε δήλωσή τους αναφέρουν «ότι αγωνιζόμαστε για ολοένα και πιο μαζική χρήση της συνταγματικής ονομασίας που εγκρίθηκε με το δημοψήφισμα του 1991, το οποίο είναι τυπικά νόμιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επειδή η αλλαγή του ονόματος μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα του 2018 είναι αντισυνταγματική και ενάντια στην εκφρασμένη βούληση των πολιτών».

Επεισόδιο δημιουργήθηκε στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων σε Στιπ και Αεροντρόμ. Στον πρώτο, εννέα δημοτικοί σύμβουλοι του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αρνήθηκαν να υπογράψουν τις πανηγυρικές δηλώσεις και αποχώρησαν, ενώ στον δεύτερο οι σύμβουλοι του ίδιου κόμματος τις υπέγραψαν παρότι ανέγραφαν την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Παραθυράκια παραβίασης

Το γεγονός ότι υπάρχουν και στις τάξεις του κόμματος του Ζάεφ (Σοσιαλδημοκρατικό) στελέχη που υιοθετούν την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας” αποδεικνύει ότι ουσιαστικά δεν αποδέχονται τη Συμφωνία των Πρεσπών. Να υπενθυμίσουμε ότι και ίδιος ο Ζάεφ είχε αποκαλέσει τη χώρα του “Μακεδονία”  σε ανάρτησή του στα social media τότε που πανηγύρισε για την εθνική ομάδα στο EURO21 και μετά τα είχε μαζέψει σαν μη συμβαίνει τίποτα.

Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε, αν τα Σκόπια ξεφτιλίζουν συνεχώς την συμφωνία που υπέγραψαν με την Ελλάδα, αυτή που έβαλε τη Βόρεια Μακεδονία μέσα στο ΝΑΤΟ και που τους άνοιξε το δρόμο για ένταξη στην ΕΕ; Ας προχωρήσουμε, όμως, τη σκέψη μας ένα βήμα πιο πέρα: τι θα γίνει εάν το εθνικιστικό VMRO-DPMNE κερδίσει τις επόμενες εκλογές (όπως διαφαίνεται) και ανέλθει στην εξουσία, δεδομένου ότι έχει δηλώσει πως θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρέσπων; Βέβαια στην πολιτική γίνονται και “κωλοτούμπες”, πότε δεν ξέρεις.

Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών της Βορείας Μακεδονίας επεδίωξε να συμμαζέψει τα πράγματα. Με ανακοίνωσή του που εκφράζει την ανησυχία του για τις ενέργειες των δημοτικών συμβούλων που βλάπτουν τη διεθνή φήμη του κράτους και τους καλεί να σεβαστούν το Σύνταγμα. Προφανώς, θέλει να δείξει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να παίζει τον “αστυνόμο”. Το ερώτημα που εγείρεται είναι εάν όντως θέλει να το πράξει.

Ελληνική διπλωματία

Η ελληνική διπλωματία, από την πλευρά της, που υποστηρίζει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, οφείλει να παρακολουθεί στενά το αν η κυβέρνηση των Σκοπίων εφαρμόζει ή όχι πιστά την Συμφωνία των Πρεσπών. Τα “παραθυράκια” που επιτρέπουν την παραβίασή της συνεχίζουν να υπάρχουν και μάλλον θα υπάρχουν και για πολύ καιρό.

Ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Γκόραν Μιλέφσκι παραδέχτηκε ότι το «όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” υπάρχει ακόμα στο νόμο και οι τροπολογίες που περιλαμβάνουν το νέο συνταγματικό όνομα δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή, διότι για την επικύρωσή τους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία από τα δύο τρίτα των βουλευτών, η οποία επί του παρόντος δύσκολα μπορεί να εξασφαλιστεί». 

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή τη δήλωση Ζάεφ για παραίτηση, διεμήνυσε στα Σκόπια ότι αν επιστρέψει η εθνικιστική ρητορική, τότε ίσως η Ελλάδα να αλλάξει στάση ως προς τη στήριξή της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Θα έχει ενδιαφέρον το πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση της Αθήνας αν οι παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών συνεχιστούν και κλιμακωθούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι