Quantcast
Κυπριακό: Νέοι μεσολαβητές, τα ίδια παλιά αδιέξοδα - slpress.gr
-Έφαγε πόρτα η Λούτ από την Άγκυρα - Ψάχνουν τεχνικούς για γεωτρήσεις στη Νότιο Κορέα, Κώστας Βενιζέλος

Μια ακόμη απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, η Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία βρέθηκε στην Κύπρο στις 31 Οκτωβρίου για να έχει επαφές με στόχο την  άρση του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό, κινδυνεύει να έχει την τύχη των προκατόχων της. Ακόμη και να καταφέρει να πετύχει να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, στην πορεία θα επιβεβαιωθεί το χάσμα απόψεων και θα οδηγηθεί η προσπάθεια σε ένα νέο αδιέξοδο.

Αυτή είναι μοίρα της πεπατημένης στο Κυπριακό. Για 44 χρόνια, όλες οι προσπάθειες, οι εν δυνάμει μεσολαβήσεις, επικεντρώνονταν σε δευτερευούσης σημασίας συζητήσεις. Κι αυτό σκοπίμως, από τους πλείστους  μεσολαβητές, για να απαλλαγεί η κατοχική Τουρκία από τις ευθύνες. Σε αυτή την παγίδα έπεσαν -φευ- και οι εκάστοτε διαχειριστές της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ένα ξεκάθαρα θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης της κατοχής, χάθηκε στις συζητήσεις για συνταγματικές ρυθμίσεις, στα ζητήματα του διαμοιρασμού των εξουσιών. Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν από το σημείο που είχαν διακοπεί πριν από την τουρκική εισβολή. Πώς μπορεί να επιλυθεί ένα ζήτημα, όταν μπαίνει στο ράφι το ουσιαστικότερο, Δεν συζητείται το θέμα της κατοχής και η Τουρκία συμμετέχει μόνο στις Πενταμερείς όταν απουσιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία;

Το θέμα της Ασφάλειας μπήκε στην ατζέντα από την Αθήνα, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Είναι αμφίβολο, ωστόσο, κατά πόσο αυτό θα συνεχιστεί και τώρα. Η κ. Τζέιν Χολ Λουτ, πήρε το φάκελο του Κυπριακού μετά την αποχώρηση του Έσπεν Μπαρθ Άιντα,  για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στα πρώτα της ταξίδια περιέλαβε και άλλες πρωτεύουσες στην περιοδεία της.

Η μεθοδολογία της, αν και έδειξε ότι χρησιμοποίησε δικά της εργαλεία, παραμένει η ίδια. Το Κυπριακό όσο αντιμετωπίζεται στα στενά όρια των δυο κοινοτήτων, δεν πρόκειται να ξεφύγει από μια αδιέξοδη πεπατημένη. Τούτο σημαίνει πως οι συζητήσεις θα συνεχίζονται για πολλά ακόμη χρόνια, διαμορφώνοντας συνθήκες για εδραίωση των κατοχικών δεδομένων στο νησί. Το Κυπριακό δεν είναι δύσκολο ζήτημα. Πολυσύνθετο είναι. Όταν, όμως, κρύβουν την ουσία κάτω από το χαλί, προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας δεν θα υπάρχει στον ορίζοντα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι