Κυπριακό: Βήμα σημειωτόν με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Κώστας Βενιζέλος
98
Κυπριακό: Η Γραμματεία του ΟΗΕ συνεχίζει στην πεπατημένη, Κώστας Βενιζέλος

Η προσφυγή στα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) ενώ καταβάλλεται, διά της απεσταλμένης του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, προσπάθεια για τη διαμόρφωση όρων αναφοράς, επιβεβαιώνει τις δυσκολίες που υπάρχουν για επανέναρξη των συνομιλιών. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως το Κυπριακό θα λυθεί πλέον διά των ΜΟΕ! Συνεργασία, δηλαδή, δυο «οντοτήτων».

Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί έγινε μεν σε καλό κλίμα, ανέδειξε, ωστόσο, το προφανές: Ότι δηλαδή παραμένουν οι διαφορές, οι οποίες «μολύνονται» και από τις προκλητικές, επεκτατικές ενέργειες της Άγκυρας, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, αλλά και στη ξηρά (Στροβίλια). Είναι προφανές πως η επανάληψη συμφωνηθέντων ΜΟΕ, που δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ, συνιστούν ξαναζεσταμένο φαγητό.

Επέλεξαν, ωστόσο, να το πράξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι για να μην δοθεί η εντύπωση (που ισχύει) ότι ουδέν νεώτερον προέκυψε από τη συζήτηση. Η έκδοση ανακοινωθέντος από τα Ηνωμένα Έθνη αυτό τον στόχο είχε. Να διατηρηθεί το μομέντουμ, αν και ουσιαστικά είναι, στην καλύτερη περίπτωση «βήμα σημειωτόν». Επί της ουσίας, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα διαδραματίζονται με τις τουρκικές ενέργειες, βήματα προς τα πίσω γίνονται και το Κυπριακό βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί.

Σε ό,τι αφορά τους όρους αναφοράς, είναι σαφές πως όλα «κολλούν» στην τουρκική αξίωση για «θετική ψήφο». Να έχει, δηλαδή, η τουρκική πλευρά δικαίωμα βέτο στις βασικές αποφάσεις  του κράτους. Αυτό σημαίνει πως η Άγκυρα θα καθορίζει διά της «θετικής ψήφου» πότε θα λειτουργεί το κράτος και πότε όχι. Είναι δε σαφές πως χωρίς να γίνει αποδεκτή η αξίωση για τα βέτο, η τουρκική πλευρά δεν συζητά το θέμα της Ασφάλειας (εγγυήσεις, αποχώρηση στρατευμάτων κλπ).

Κινήσεις «καλής θέλησης»

Σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ είναι σαφές πως ακόμη και οι κινήσεις «καλής θέλησης» ήταν προσυμφωνημένες, σε μια προσπάθεια να έχουν κάτι να ανακοινώσουν πέραν από το γεγονός ότι ξανασέρβιραν τα ίδια ΜΟΕ. Ο Ακιντζί μετέφερε την απόφαση της τουρκοκυπριακής πλευράς να επιστρέψει πίνακες Ελληνοκύπριων καλλιτεχνών που παρέμεναν υπό την «προστασία» του κατοχικού καθεστώτος από το 1974.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στον Ακιντζί την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να δώσει οπτικές και ακουστικές ηχογραφήσεις τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών που υπάρχουν στα αρχεία του ΡΙΚ και ανήκουν στην περίοδο πριν το 1963. Το ξαναζεσταμένο φαγητό των ΜΟΕ αφορά όσα μέτρα δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν, καθώς η τουρκική πλευρά ήθελε να έχει πολιτικό κέρδος διά της αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Αναστασιάδης και Ακιντζί δεσμεύτηκαν να εντείνουν τη δουλειά των Τεχνικών Επιτροπών με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Κυπρίων. Αποφάσισαν να εφαρμόσουν το ΜΟΕ σχετικά με τη διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας μέσω χωριστών συμφωνιών με τους παρόχους και στις δυο πλευρές με έναν κόμβο που έχει τη βάση του στην Ευρώπη για να διευκολυνθεί μια μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Το θέμα των χωριστών συμφωνιών πρέπει να εξεταστεί γιατί «μυρίζει» εξίσωση, ενδεχομένως και υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβάλλεται να δοθούν διευκρινίσεις. Η διασύνδεση των δυο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμφωνήθηκε το 2015, έχει τώρα επιτευχθεί. Σε σχέση με αυτό, αποφάσισαν να καταστήσουν την προσωρινή διευθέτηση για παροχή ηλεκτρισμού μόνιμη χωρίς περιορισμό, προστίθεται στη δήλωση. Ακόμη αναφέρεται πως αναγνώρισαν ότι η μεταφορά ηλεκτρισμού θα συνεχιστεί με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν. Επίσης αποφασίστηκε συνέχιση της αποναρκοθέτησης.

Οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι δεν υπήρξε επί της ουσίας αποτέλεσμα. Όπως τόνισε, δεν θα έχουμε έναν ουσιαστικό διάλογο αν εμμείνει ο Ακιντζί στις θέσεις του.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.