Κύπρος-Γαλλία Συμμαχία!

Βενιζέλος Κώστας
1295
Κύπρος-Γαλλία Συμμαχία!, Κώστας Βενιζέλος

Η γαλλο-κυπριακή άσκηση, που ξεκίνησε χθες, εντός του θαλασσοτεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστά δείγμα της αντίδρασης του Παρισιού στα τουρκικά τερτίπια σε βάρος της Λευκωσίας. Είναι σαφώς μια κίνηση, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με υπερβολές, αλλά ούτε και να υποβαθμιστεί. Πρόκειται για μια απόφαση που λήφθηκε κατά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν και ενημερώθηκε επί τούτου και απανταχού απούσα Αθήνα. Η τελευταία έσπευσε, ωστόσο, να αξιοποιήσει το γεγονός αυτό επικοινωνιακά υπέρ της. Το ανακοίνωσε πρώτη!

Μεταξύ Παρισιού και Λευκωσίας συμφωνήθηκε να υπάρχει γαλλική παρουσία στην περιοχή- όχι προς τον παρών μόνιμη- κι αυτό ήταν αίτημα της Λευκωσίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που εισέβαλε η Άγκυρα με το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 7, έσπευσε να αναζητήσει στηρίγματα και τρόπους αποτροπής.

Οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και σαφώς οι ναυτικές ασκήσεις δεν επιλύουν το ζήτημα. Κοντολογίς δεν θα διώξουν το τουρκικό γεωτρύπανο. Η παρουσία χωρών με ναυτικό στην περιοχή, είναι ένα μήνυμα προς την κατοχική Τουρκία. Την ίδια ώρα δεν θα πρέπει οι χειρισμοί να οδηγούν στη στρατιωτικοποίηση της κατάστασης καθώς κάτι τέτοιο βολεύει την Άγκυρα, η οποία λειτουργεί μόνο διά της ισχύος. Σημειώνεται συναφώς πως η κατοχική Τουρκία απάντησε αμέσως στην γαλλοκυπριακή άσκηση.

Η Άγκυρα δέσμευσε μέρος της κυπριακής ΑΟΖ για να πραγματοποιήσει σήμερα άσκηση (από τις 4.00 τα ξημερώματα μέχρι την 5η απογευματινή). Με βάση την παράνομη NAVTEX, που εξέδωσε η Τουρκία, η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή των θαλασσοτεμάχιων 1,5,6 και 7. Σημειώνεται συναφώς ότι 7 υπάρχει ήδη το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και δυο γαλλικές φρεγάτες.

Εν αναμονή της ελλαδο-κυπριακής άσκησης

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η άσκηση- Γαλλίας και Κύπρου- έχει τη σημασία της, στα πλαίσια της συνεργασίας της Κύπρου με τη Γαλλία, στέλνει όμως και μήνυμα για την ενάσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Την ίδια στιγμή, παραμένουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειές μας για τερματισμό της παρανομίας της Τουρκίας με πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα, κατέληξε ο κ. Αγγελίδης. Είναι σαφές πως η Λευκωσία κάτω από την πίεση των εξελίξεων και έχοντας περιορισμένες κινήσεις αντίδρασης, εναποθέτει τις ελπίδες της για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας της επεκτατικής δύναμης, της Τουρκίας στα διπλωματικά όπλα και στα μηνύματα, που ενδεχομένως να εκπέμπονται από παρουσία δυνάμεων τρίτων, ισχυρών όμως, κρατών.

Οι εξελίξεις υπό το φως και των όσων διαδραματίζονται στη βόρεια Συρία ενισχύουν τις ανησυχίες καθώς είναι πρόδηλο ότι η κατοχική Τουρκία δεν έχει όρια. Μια σημειώσουμε, τέλος, ότι υπάρχει προγραμματισμένη από καιρό ελλαδο-κυπριακή άσκηση που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες, εκτός κι εάν ματαιωθεί την τελευταία στιγμή. Όλες οι πληροφορίες πάντως συγκλίνουν πως θα διεξαχθεί κανονικά. Δεν υπάρχει άλλωστε λόγος αναβολής.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.