ΑΠΟΨΗ

Κύπρος όπως λέμε Σαχέλ

Κύπρος όπως λέμε Σαχέλ, Πέτρος Ζαρούνας

Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που υπέγραψαν Γαλλία και Ελλάδα στα πλαίσια της υπό διαμόρφωση αμυντικής αυτονομίας της ΕΕ δημιουργεί νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ λόγους να παρακολουθεί έχει και η Κύπρος. Το πρώτο και σημαντικότερο από τα νέα δεδομένα είναι ότι η συμφωνία αυτή σε συνδυασμό και με τις παραγγελίες των φρεγατών Belharra και των μαχητικών Rafale ενισχύει την ελληνική αποτροπή έναντι της Τουρκίας.

Αυτό παρά το ότι δεν καλύπτει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το δεύτερο και εξ ίσου σημαντικό είναι ότι δημιουργεί νέες προοπτικές για υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές έχουν να κάνουν κατ’ αρχή με τις αναβαθμισμένες δυνατότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως πέραν αυτού η ελληνογαλλική συμφωνία εμπεριέχει μία πρόνοια, της οποίας η αξιοποίηση δυνατόν να οδηγήσει αν χρειαστεί και σε από κοινού προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) από την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα η παράγραφος 10 του άρθρου 18 του κεφαλαίου Στρατιωτική Συνεργασία προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξει «Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ». Κατά συνέπεια θα μπορούσε δυνητικά όπου “Σαχέλ” να μπει η “Κύπρος” όπου και εκεί οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και αμυντικές συμφωνίες. Φυσικά δεν γίνεται στη συμφωνία δεν υπάρχει μία τόσο συγκεκριμένη αναφορά γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ισχυρές αντιδράσεις.

Τί μπορεί να γίνει στην Κύπρο

Πέραν αυτού η ελληνογαλλική συμφωνία ανοίγει το δρόμο για μία ανάλογη συμφωνία ΚΔ-Ελλάδας. Μία τέτοια συμφωνία θα πρέπει να έχει ευρωπαϊκό ένδυμα και να κάνει σαφή αναφορά στις σχετικές προβλέψεις της συνθήκης της Λισαβόνας (άρθρα 42.7 και 222). Επί της ουσίας θα είναι μία σύγχρονη και ευρωπαϊκών προδιαγραφών έκδοση της συνθήκης τριμερούς συμμαχίας του 1960 χωρίς όμως τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να καλύπτει πέραν της εθνικής επικράτειας και τις οριοθετημένες ΑΟΖ των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα πρέπει να προβλέπει το ενδεχόμενο μεταστάθμευσης αεροναυτικών και χερσαίων δυνάμεων της μίας χώρας στο έδαφος της άλλης χώρας.

Με αυτή τη πρόνοια θα καλυφθεί η παρουσία των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων πέραν της ΕΛΔΥΚ που σήμερα υπάρχουν στη Κύπρο. Ακόμα θα μπορεί να καλυφθεί η μελλοντική παρουσία ανάλογων δυνάμεων της ΚΔ στο ελληνικό έδαφος. Επιπρόσθετα με τη συμφωνία αυτή θα πρέπει να γίνουν ενέργειες, με τη σύμφωνη γνώμη της κατασκευάστριας Γαλλίας, έτσι ώστε η Ελλάδα να παραχωρήσει τα 20 προς απόσυρση μαχητικά Mirage 2000EGM στην ΚΔ.

Αυτά σε πρώτη φάση καλό είναι να σταθμεύουν στην Κρήτη. Αφού τύχουν εκσυγχρονισμού σε επίπεδο 2000-5, με έξοδα της ΚΔ, ένα μέρος τους να εγκατασταθεί, στο κατάλληλο πολιτικά και αμυντικά χρόνο, στη αεροπορική βάση “Ανδρέας Παπανδρέου”. Η ελληνογαλλική συμφωνία και η προτεινόμενη αντίστοιχη μεταξύ Ελλάδας και ΚΔ θα συνέβαλαν σε σημαντική αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας και της ΚΔ έναντι της τουρκικής απειλής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx