Quantcast
Λευκωσία-Άγκυρα σημειώσατε 1 - Τα εντάλματα αποδίδουν καρπούς! - slpress.gr

Έφυγαν τα τουρκικά γεωτρύπανα από την κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό υποστηρίζουν τουρκικά ΜΜΕ, τα δημοσιεύματα των οποίων αναπαράγονται από τα ελλαδικά και κυπριακά ΜΜΕ. Χθες η “Τζουμχουριέτ”, σε… αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της αναφέρεται σε αποχώρηση των γεωτρύπανων “Πορθητή” και “Γιαβούζ” από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η… αποκάλυψη προχωρεί ένα ακόμη βήμα για να εξηγήσει τους λόγους της «αποχώρησης»! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, “ένα άτυπο εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ (που ακόμη θα επιβάλει κυρώσεις για τους S-400), η Βρετανία και η Γαλλία προς την Τουρκία για τη μη προμήθεια υλικών και εξοπλισμού στα γεωτρύπανά της, είναι ο λόγος που έχει αναγκάσει την Άγκυρα να αποσύρει και καθηλώσει τα πλοία της στο λιμάνι της Μερσίνας με τη δικαιολογία του… ανεφοδιασμού”.

Το Γιαβούζ ολοκλήρωσε την γεώτρηση του στον Κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, έχει μετακινηθεί σε τουρκικό λιμάνι και σύμφωνα με πληροφορίες θα επανέλθει. Και μάλιστα η επάνοδος του θα γίνει σύντομα. Ο Πορθητής παραμένει στη θέση του, 36,5 ναυτικά μίλια δυτικά της Κύπρου. Με βάση το marinetraffic.com, χθες το τουρκικό γεωτρύπανο βρισκόταν στην ίδια θέση και δεν μετακινείται. Κάποια στιγμή θα αποχωρήσει προσωρινά για τουρκικό λιμάνι. Στο μεταξύ, όμως, έχουν εκδώσει NAVTEX μέχρι το Νοέμβριο, που επιβεβαιώνει προθέσεις.

Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η κατοχική Τουρκία αντιμετωπίζει πολλές τεχνικές δυσκολίες με τις γεωτρήσεις. Τούτο δεν είναι αποτέλεσμα κανενός εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τρίτη χώρα σε βάρος της Τουρκίας, αλλά από ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας, που έχουν εκδώσει (με την εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας) εντάλματα σύλληψης όσων ξένων υπηκόων εργάζονταν στα γεωτρύπανα και τα βοηθητικά πλοία.

Φεύγουν οι τεχνικοί!

Οι πλείστοι έχουν αποχωρήσει. Απέδωσαν και οι παρεμβάσεις προς τις εταιρείες, που συνεργάζονταν με την Τουρκία, που προειδοποιήθηκαν με κυρώσεις για την συμμετοχή τους σε παράνομες ενέργειες. Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει και το δημοσίευμα, οι εταιρείες Schlumberger, Baker Hughes, Weatherford (ΗΠΑ), Geo-log (Ιταλία) ακύρωσαν τις συμφωνίες και δήλωσαν ότι δεν θα παρέχουν υπηρεσίες, μηχανικούς, εξοπλισμό και υλικά για τις γεωτρήσεις. Ισχύει, επίσης, και το κόστος που επωμίζεται η Τουρκία με τις έρευνες που γίνονται καθώς και οι γεωτρήσεις.

Το κόστος ενός ξένου γεωτρύπανου φτάνει το 1 εκατ. δολάρια καθημερινά, ενώ των τουρκικών, που διαθέτει πλέον η χώρα, κατεβαίνει αυτομάτως στις 300 χιλιάδες δολάρια ημερησίως το καθένα. Κι ο λόγος του τεράστιου οικονομικού μεγέθους των γεωτρήσεων είναι το υψηλό κόστος των μηχανικών και χημικών υλικών που χρησιμοποιούνται σε αυτές.

Η Τουρκία ζητάει πάντα και τα ρέστα – Ας μην της τα δώσουμε!

Είναι σαφές πως το σπορ των γεωτρήσεων είναι πολύ ακριβό για την Τουρκία, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η… επένδυση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πολιτική για τον Ερντογάν, κι αυτό είναι ξεκάθαρο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.