Λοκάρει το μισό Αιγαίο και ζητά “νέα σελίδα” στις σχέσεις με ΕΕ – Τι απαντούν οι Βρυξέλλες
16/12/2020Την επιθυμία του να ανοίξει μια “νέα σελίδα” στις σχέσεις του με την Ευρώπη εξέφρασε ο Ερντογάν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη με τον Σαρλ Μισελ. Την ίδια ώρα, δεσμεύει στρατηγικά σημεία σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο για άσκηση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας από τις αρχές του νέου έτους μέχρι και σχεδόν τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι εξελίξεις αυτές γίνονται βέβαια στον απόηχο των αμερικανικών κυρώσεων για τους S-400, οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία.
Σήμερα Τετάρτη, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Τουρκία ως επίθεση εναντίον «της κυριαρχίας» της χώρας του, βάζοντας ακόμα και ζήτημα συμμαχικής σχέσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Για τι είδους συμμαχία πρόκειται;» είπε μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, αναφερόμενος σαφώς στην συμμετοχή της Τουρκίας και των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης, ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα αποτύχουν στον στόχο τους, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αποθάρρυνση των προσπαθειών ανάπτυξης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Παραλλήλως, έκανε λόγο για μια εχθρική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι Τουρκίας, ενώ εκτίμησε ότι τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις θα ξεπερασθούν.
Παίζει μόνος του ο Ερντογάν
Των δηλώσεων αυτών είχε προηγηθεί μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με το οποίο ο Σαρλ Μισέλ αιτιολογούσε την απόφαση της ΕΕ να μην επιβάλει σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία. Στο ίδιο μήνυμα, ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωνε ότι υπήρξε απόφαση για δυνατότητα θετικής ατζέντας, εξηγώντας όμως, ότι αυτό θα είναι «αποτέλεσμα της επιλογής της Τουρκίας να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και την εχθρική ρητορική έναντι της ΕΕ και των κρατών-μελών της».
Ο Ερντογάν φρόντισε πάντως να απαντήσει αμέσως στην υπενθύμιση του Σαρλ Μισελ ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες. Και η απάντηση αυτή έρχεται μέσα από την έκδοση ΝΟΤΑΜ, με την οποία δεσμεύονται στρατηγικές περιοχές του ανατολικού Αιγαίου για την διεξαγωγή ασκήσεων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 24 Φεβρουαρίου.
Μέχρι δηλαδή, μία ή δύο εβδομάδες πριν την Σύνοδο του Μαρτίου, στην οποία θα αξιολογηθεί για άλλη μία φορά η τουρκική συμπεριφορά και πιθανότατα για άλλη μία φορά οι Ευρωπαίοι θα μεταθέσουν τις κυρώσεις στην Τουρκία για τον …Ιούνιο. Όπως έγινε δηλαδή στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, η οποία υποτίθεται θα προχωρούσε σε κυρώσεις που είχαν αναβληθεί από τη Σύνοδο του Οκτωβρίου, στην οποία επίσης συζητήθηκαν εξ αναβολής από την Σύνοδο του περασμένου Ιουνίου! Με άλλα λόγια πιάσε το αυγό και κούρευτο!
Ορίζει και την ατζέντα
Την Τρίτη άλλωστε, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ, η οποία ήταν και η πρώτη με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Στην επικοινωνία αυτή, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να ανοίξει “μια νέα σελίδα” με την ΕΕ, ικανοποιημένος προφανώς που για άλλη μία φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες όχι μόνον απέφυγαν να του επιβάλλουν κυρώσεις, αλλά κράτησαν στο τραπέζι και την λεγόμενη “θετική ατζέντα”.
Σε ανακοίνωσή της μάλιστα, η τουρκική προεδρία έθεσε και το πλαίσιο αυτής της “νέας σελίδας”, υπογραμμίζοντας ότι επιθυμία της Άγκυρας είναι «ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες με την ΕΕ, εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της και στη βάση κοινών συμφερόντων». Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο σύμφωνο μετανάστευσης, το οποίο συνυπέγραψαν το 2016 η Τουρκία και η ΕΕ, τονίζοντας ότι «μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για τη δημιουργία ενός πιο “θετικού” κλίματος».
Δεν παρέλειψε βεβαίως να επαναλάβει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει συνεχώς τις διαπραγματεύσεις, ενώ ο ίδιος είναι υπέρ των διερευνητικών επαφών, καθώς και ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στη νομιμότητα. «Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και συνετή στάση απέναντι στην Τουρκία» είπε, μία ημέρα μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Με όλα τα παραπάνω όμως, ο Ερντογάν απέρριψε εκ νέου την απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, με την οποία η ΕΕ έμεινε για άλλη μία φορά στις φραστικές απειλές και στις εκκλήσεις προς συμμόρφωση.