Λύση στο Κυπριακό μόνο αν το θέλει η Άγκυρα...

Ιγνατίου Μιχάλης
512
Λύση στο Κυπριακό μόνο αν το θέλει η Άγκυρα, Μιχάλης Ιγνατίου

Όταν ξεκίνησε η άνευ προηγουμένου κρίση στην Ελλάδα, ειπώθηκε εμφαντικά ότι όταν η οικονομία μίας χώρας βρίσκεται στα τάρταρα δεν συζητά τα εθνικά της θέματα. Τα αφήνει στον «πάγο». Μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση και η χώρα να αποκτήσει ξανά μέρος της ισχύς της. Η Ελλάδα, από τον εξοχότατο κ. Γεώργιον Α. Παπανδρέου, άλλως ΓΑΠ -ο οποίος βεβαίως ευτυχώς δεν πρόλαβε- μέχρι τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, απέφυγε να εισέλθειν σε διαδικασίες για την διευθέτηση του Κυπριακού ή των «διαφορών» στο Αιγαίο, ακριβώς επειδή γνώριζαν οι ηγέτες της πως δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν επαρκώς τη χώρα στην περίπτωση που η Τουρκία εξαπέλυε κάποια επίθεση.

Όταν το 2017, μετά από το λάθος του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη να δεχθεί, στη διάρκεια λουκούλλειου δείπνου, να συμμετέχει σε συνομιλίες με περίεργη και φιλοτουρκική ατζέντα, η ελληνική κυβέρνηση διά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, έθεσε ως όρο απαράβατο την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, με αποτέλεσμα να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία. Και το λέω με την καλή έννοια: ότι με τον τρόπο αυτό αποκαλύφθηκαν οι τουρκικοί σχεδιασμοί. Ο κ. Αναστασιάδης πήγε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα και τα είπε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Άκουσε με καθαρότητα και ευκρίνεια τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι κανένας εθνικιστής πολιτικός που φορά φουστανέλα. Ακριβώς το αντίθετο. Όσα του είπε, λοιπόν, πρέπει να τα λάβει καλά υπόψη. Το Κυπριακό δεν θα επιλυθεί επειδή δεν το θέλουμε εμείς. Το Κυπριακό θα λυθεί μόνο αν το επιθυμεί η Τουρκία και υπό την προϋπόθεση ότι η λύση καλύπτει το 100% των στρατηγικών της σχεδιασμών.

Όλα τα υπόλοιπα είναι φληναφήματα, και εξυπηρετούν μόνο την Άγκυρα. Αυτό που μας συμβαίνει αποκλείεται να το συναντήσουμε οπουδήποτε αλλού: Η Κύπρος είναι θύμα εισβολής και κατοχής, αλλά καταφέραμε όλοι στο εξωτερικό να πιστεύουν ότι φταίμε εμείς για ότι μας συμβαίνει. Και ότι οι Τούρκοι είναι τα θύματα και εμείς οι θύτες. Ακόμα και οι εταίροι μας οι Ευρωπαίοι, πιστεύουν ότι εμείς είμαστε αυτοί που δεν θέλουμε λύση, ενώ η Τουρκία …«καίγεται». Τη θέλει τόσο πολύ που δεν αντέχει! Και όμως, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Οι Ελληνοκύπριοι στην πλειοψηφία τους επιθυμούν τη λύση. Απλά αρνούνται κάθε διευθέτηση που θα παρέδιδε την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Σε αυτή την προπαγάνδα βοηθούν, δυστυχώς αποτελεσματικά, ελληνόφωνοι της Λευκωσίας και της Αθήνας. Στις επαφές με ξένες πρεσβείες και σε ξένες πρωτεύουσες, αυτό ακριβώς ισχυρίζονται: ότι δεν θέλουν οι Ελληνοκύπριοι. Πρόκειται για ψέμα. Και κάποια στιγμή πρέπει να λέγονται τα πράγματα με το όνομα τους.

Διαβάστε στην πηγή

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.