Μάχη λέξη-λέξη στη Σύνοδο Κορυφής - Η Γερμανία ρυμουλκεί τη Γαλλία

Λυγερού Νεφέλη
3479
Μάχη λέξη-λέξη στη Σύνοδο Κορυφής - Η Γερμανία ρυμουλκεί τη Γαλλία, Νεφέλη Λυγερού

Για δεύτερο εικοσιτετράωρο εκτυλίσσεται στη Σύνοδο Κορυφής μία από τις σημαντικότερες διπλωματικές μάχες των τελευταίων δεκαετιών, τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και για την Ελλάδα. Αρχικά, υπήρξε απογοήτευση σε Λευκωσία και Αθήνα για το προπαρασκευαστικό κείμενο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κι αυτό επειδή περιοριζόταν σε απλή καταδίκη των συνεχιζόμενων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Εξέφραζε, επίσης, την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Άγκυρας στα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνοντας τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σήμερα Παρασκευή, όμως, αναμένεται να υπάρξει πρόοδος, μετά την σθεναρή πίεση για άμεση εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας, όπως ακριβώς έγινε στην περίπτωση της Ρωσίας για την Κριμαία. Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να αποφασιστεί η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, η µη περαιτέρω αναμόρφωση της τελωνειακής ένωσης, η αναστολή των συναντήσεων του Συμβουλίου Σύνδεσης (υψηλού επιπέδου) ΕΕ-Τουρκίας και το πάγωμα όλων των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε περίπτωση που το τελικό κείμενο των “28” θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω με φράσεις του τύπου «θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση στην Τουρκία», οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ικανοποιηθούν, όπως σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, τίποτα δεν είναι ακόμα δεδομένο. Πραγματοποιείται σκληρή διαπραγμάτευση για κάθε λέξη των Συμπερασμάτων.

Ακόμα και η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, που βρίσκονταν πολύ κοντά στις θέσεις Λευκωσίας και Αθήνας, μετατοπίστηκαν. Για την ακρίβεια, ρυμουλκήθηκαν από το Βερολίνο, το οποίο δεν επιθυμεί να διαταράξει τις γερμανοτουρκικές εμπορικές σχέσεις. Η Ιρλανδία, αντιθέτως, επέμεινε να υποστηρίζει τη χρήση σκληρής γλώσσας στα Συμπεράσματα για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς βρίσκεται σε επαφή με την ελληνικής και κυπριακή κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, όμως, παρά τις εντάσεις δεν έχουν ακόμα ξεγράψει τον Ταγίπ Ενρτογάν, τον οποίο ναι μεν πιέζουν ασφυκτικά, αλλά ταυτόχρονα του χαρίζουν χρόνο, τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Τραμπ στην Ιαπωνία στο τέλος Ιουνίου.

Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, έγινε μία συντονισμένη προσπάθεια να διεθνοποιηθεί το ζήτημα. Αυτός είναι και ο λόγος που Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα εμμένουν στις αναφορές στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου των κρατών-μελών της ΕΕ και ως διέξοδο την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Τίποτα, όμως, δεν τελειώνει σήμερα, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς τις δυο συνόδους του Ιουλίου. Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει τί θα συμβεί τις επόμενες μέρες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή. Μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου Ελλάδας-Τουρκίας ξεκαθάρισε «ότι είμαστε μόνοι μας».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.