Μακάρι να υπέγραφαν οι Τούρκοι με την Χαμάς οριοθέτηση ΑΟΖ!
17/05/2021Η εφημερίδα Yenic Safak, που λειτουργεί ως άτυπο φερέφωνο του Ερντογάν, έγραψε για το ενδεχόμενο να υπογραφεί συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και στην Λωρίδα της Γάζας. Τα ελληνικά ΜΜΕ έσπευσαν να το αναπαραγάγουν σαν μεγάλο θέμα, παρότι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος διδάκτωρ διεθνούς δικαίου για να καταλάβει ότι πρόκειται για κορυφαία μπούρδα.
Προς στιγμή ας ξεχάσουμε ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν είναι κράτος κι ότι την Παλαιστινιακή Αρχή εκπροσωπεί ο πρόεδρος Αμπάς κι όχι η Χαμάς. Πώς είναι δυνατόν να γίνει μια οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Γάζας, όταν μεσολαβούν οι ΑΟΖ της Συρίας, του Λιβάνου και του Ισραήλ; Όπως δείχνει ο παρακάτω χάρτης, ο πολυπράγμων απόστρατος ναύαρχος Τσιχάντ Γιαϊτζί, που θεωρείται πατέρας του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, προτείνει συμφωνία κατά τα πρότυπα του παράνομου μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Κύπρος δεν λαμβάνεται υπόψη, όπως δεν ελήφθη υπόψη η Κρήτη! Με άλλα λόγια, παραβιάζονται οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ και οι οποίες έχουν οριοθετήσει την ΑΟΖ σ’ εκείνη την θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εκτός όλων των παραπάνω, μια ματιά στον χάρτη δείχνει ότι ακόμα κι αν η Γάζα ήταν αναγνωρισμένο ανεξάρτητο κράτος, ακόμα κι αν η Κύπρος δεν είχε ΑΟΖ, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης, οι ακτές της Αιγύπτου είναι πλησιέστερες προς τις τουρκικές σε σύγκριση με τις ακτές της Γάζας. Με άλλα λόγια, πρόκειται κυριολεκτικά για φαντασίωση.
Μακάρι ο Ερντογάν να προχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση. Θα αυτοεξευτελιζόταν, κατά τρόπο που θα εξυπηρετούσε τα ελληνικά συμφέροντα. Κι αυτό γιατί θα συμπαρέσυρε στην πλήρη απαξίωση και το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, το οποίο πολλά κράτη ναι μεν αντιμετωπίζουν σαν προβληματικό, αλλά δεν το πετάνε και στα σκουπίδια, όπως του πρέπει. Αν η Τουρκία τελικά υπογράψει οριοθέτηση ΑΟΖ με την Γάζα, θα αποδείξει ότι οι παράνομες επεκτατικές ενέργειές της ξεπερνούν κάθε όριο. Κυρίως, όμως, θα θίξει ευθέως τα συμφέροντα του Ισραήλ, το οποίο βεβαίως δεν παίζει με τέτοια θέματα.
Ο Γιαϊτζί αναφέρει ότι «μπορεί επίσης να δημιουργηθεί μια θέση όπως στη Λιβύη. Εδώ, ο ισραηλινός παράγοντας δεν αποτελεί εμπόδιο στη συμφωνία. Εάν η Παλαιστίνη μπορεί να γίνει μέλος του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, μπορεί επίσης να υπογράψει συμφωνία μαζί μας. Η ιδιότητα μέλους του Φόρουμ αποτελεί ένδειξη ότι η Παλαιστίνη είναι μια διεθνής μονάδα από μόνη της, με ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να μετατρέψει το παιχνίδι εναντίον της Τουρκίας μέσω του Φόρουμ υπέρ μας. Θα είναι μια στρατηγική κίνηση σκακιού για εμάς»!
Τουρκική παράνοια
Η υπόθεση εργασίας του πατέρα της “Γαλάζιας Πατρίδας” κατά τρόπο παντελώς αυθαίρετο προεξοφλεί ότι το Ισραήλ δεν θα διαφωνήσει! Επίσης, εκτίθεται και για την αναφορά του ότι η Παλαιστίνη μπορεί να υπογράψει συμφωνία ως μέλος του Φόρουμ Αερίου, στο οποίο συμμετέχουν Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία και Ιορδανία, αλλά όχι η Τουρκία.
Ο ναύαρχος πάλι λογαριάζει “χωρίς τον ξενοδόχο” αποδεικνύοντας ότι ο τουρκικός επεκτατισμός έχει διολισθήσει στην παράνοια. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιαϊτζί είχε δημοσιεύσει πέρυσι ένα άρθρο σε ισραηλινό think-tank για πιθανή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Παράλληλα, είχε υποστηρίξει τη μεταφορά του ισραηλινού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Φυσικά και δεν εισακούστηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση.