ΕΘΝΙΚΑ

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ζαχάροβα

Μαριούπολη: Ζητά μέτρα ασφαλείας για Προξενείο και Έλληνες ο Δένδιας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Αντέδρασε έντονα το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις της Εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, χαρακτηρίζοντας της “απαράδεκτες”

Στο μεταξύ προβληματισμός και κινητικότητα στην Αθήνα καθώς επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι το Ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη δέχτηκε επίθεση. Ήδη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον Ουκρανό Ομόλογο του Ν. Κουλέμπα, αλλά και με την Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ για το θέμα της ασφάλειας του Έλληνα Προξένου , αλλά και την δημιουργία, ασφαλούς ανθρωπιστικού διαδρόμου εκκένωσης.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί η επίθεση στο Προξενείο δεν έγινε σκοπίμως αλλά κατά τη διάρκεια των οδομαχιών που λαμβάνουν χώρα στην Μαριούπολη, και είχαν ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί το προξενείο, από σφαίρες.

Η ανταλλαγή πυρών έξω από το κτήριο πλέον έχει κοπάσει αυτή την ώρα και ο πρόξενος μαζί με το προσωπικό του προξενείου έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές καταφύγιο. Ο πρόξενος της Ελλάδας στην Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές μέσω δορυφορικού τηλεφώνου και μετέφερε ότι είναι καλά στην υγεία του.

Μέτρα ασφαλείας

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Ν. Κουλέμπα, ζητώντας του «την αρωγή των Ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του Έλληνα Γενικού Πρόξενου στη Μαριούπολη, καθώς και για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για εκκένωση». Νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ. Η συνομιλία ήταν αναφορικά με τη στέγαση του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη στο κτίριο του ΟΑΣΕ και τον συντονισμό για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την πόλη, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του ο Υπουργός Εξωτερικών.

Η κ. Ζαχάροβα

Στο μεταξύ σε  σχόλιό της η  Εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάνει λόγο για αντιρωσική προπαγάνδα στην Ελλάδα και δυσφήμιση της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν ήταν απρόκλητη. «Ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της» αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Ζαχάροβα

Σημείωσε πως  «ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος – την κρίσιμη στιγμή – έδειξε έλλειψη διορατικότητας, έκανε λάθος επιλογή. Πιστεύουμε, ότι οι αιώνιοι δεσμοί που συνδέουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν και σ’ αυτές τις δοκιμασίες».

  Πώς θα αποχαιρετίσει ο Ερντογάν αύριο το Abdulhamid Han

Απάντηση της Αθήνας

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις δηλώσεις της Εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, αλλά και της αναρτήσεις της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επεσήμανε:

«Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων. Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας. Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινήτο προς αυτή την κατεύθυνση».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι