ΑΝΑΛΥΣΗ

Μάρτυρας του χάσματος στο Κυπριακό ο ΟΗΕ

Μάρτυρας του χάσματος στο Κυπριακό ο ΟΗΕ, Κώστας Βενιζέλος

Μάρτυρας του χάσματος μεταξύ της Λευκωσίας και της κατοχικής πλευράς έγινε η Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο. Οι μεγάλες διαφορές διαπιστώθηκαν, για μια ακόμη φορά, στη διάρκεια των χωριστών συναντήσεων, που είχε η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Κατά τις συναντήσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέδειξε την ανάγκη εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό. Και μάλιστα εξήγησε στην απεσταλμένη του ΟΗΕ την πρόταση του αυτή, σύμφωνα με την οποία εισηγείται να γίνει διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό. Στην απέναντι όχθη, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε εαυτόν.

Καταρχήν παρουσιάσθηκε αρνητικός στην έκκληση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για κοινή συνάντηση των δύο, παρουσία της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο ή ακόμα και για μετάβαση τους στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα ενόψει του αιτήματος Χριστοδουλίδη να συναντήσει τον Αντόνιο Γκουτέρες, στις 23 Μαρτίου, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Τατάρ ζήτησε κι αυτός να δει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Περαιτέρω, ο εγκάθετος της Άγκυρας ανέφερε και τα εξής:

  • Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αποδεχθούν ποτέ “να ενσωματωθούν” στην Κυπριακή Δημοκρατία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Έθεσε ως προϋπόθεση για έναρξη των διαπραγματεύσεων την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και της ίσης διεθνούς εκπροσώπησης. Κοντολογίς ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους.
  • Τάχθηκε εναντίον της συμμετοχής της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.
  • Ο δε ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος επανέλαβε ότι η παραμονή της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης στο νησί «είναι σημαντική για τη σταθερότητα στο νησί».

Δεν απέφυγε την πεπατημένη 

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, που θα μεταφέρει τα όσα άκουσε στον Αντόνιο Γκουτέρες, δεν απέφυγε την πεπατημένη. Αποκάλεσε τόσο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και τον κατοχικό ηγέτη «εξοχότατους». Το γνωστό σύνδρομο των Οηέδων να εξισώνουν τον Πρόεδρο της χώρας με τον εγκάθετο της κατοχικής Τουρκίας!

Περαιτέρω, φάνηκε να δίνει βάρος στις Τεχνικές Επιτροπές, οι λειτουργίες των οποίων πλέον παραπέμπουν σε «συνεργασία δυο χωριστών οντοτήτων». Ασχολούνται με θέματα καθημερινότητας κι αυτό βολεύει την τουρκική πλευρά, που δεν επιθυμεί πιο ουσιαστική κινητικότητα στο Κυπριακό.

Η ΝτιΚάρλο, η οποία θα επισκεφθεί, κατά την παραμονή της στην Κύπρο, την περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, θα βρίσκεται την άλλη εβδομάδα στις Βρυξέλλες συνοδεύοντας τον Γενικό Γραμματέα. Ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι χθες η κ. ΝτιΚάρλο και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, επισκέφθηκαν την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, «όπου απέτισαν φόρο τιμής στο έργο που επιτελεί», αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο, σε ανάρτησή τους στο twitter.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι