Μάθημα πολιτικής από Ερντογάν στους Ευρωπαίους πρέσβεις
14/01/2022Ο Ερντογάν κάλεσε τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι διαπιστευμένοι στην Άγκυρα και τους έκανε… μάθημα για το Κυπριακό και για τη διεθνή πολιτική. Άλλοτε με αλαζονικό τρόπο κι άλλοτε με ύφος “αδικημένου”, προσπάθησε να τους… πείσει πως «παρά τις αδικίες που αντιμετωπίζουμε, η ΕΕ παραμένει στρατηγική μας προτεραιότητα».
Είναι προφανές πως η Άγκυρα θέλει να κρατά ανοικτό το κανάλι με την Ένωση, όχι γιατί θεωρεί εφικτή την ένταξη της, άλλωστε αυτό δεν είναι στόχος της Τουρκίας, αλλά επειδή πρωτίστως έχει οφέλη από τη διατήρηση σχέσεων. Έστω κι εάν ενίοτε οι σχέσεις αυτές είναι περιπετειώδεις. Ο Ερντογάν μιλώντας στους Ευρωπαίους πρέσβεις δεν είχε πρόθεση να παρουσίαζε καμουφλαρισμένες τις θέσεις του για το Κυπριακό. Γιατί να το κάνει; Δεν έχει, ως γνωστό, κόστος ούτε από τις μαξιμαλιστικές θέσεις που εκφράζει και προωθεί ούτε και από τις ακραίες του συμπεριφορές.
Είπε πολλά ο Ερντογάν και για την Κύπρο και ζήτησε ευθέως αναγνώριση «οντότητας» των Τουρκοκυπρίων. Κάλεσε τους πρέσβεις της ΕΕ στην Άγκυρα να μεταφέρουν τα μηνύματά του στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες τους. Ζήτησε από τους Ευρωπαίους αναγνώριση του παράνομου μορφώματος, το οποίο αποτελεί κατεχόμενη περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος-μέλος. Την ίδια ώρα κατηγόρησε την ΕΕ για τη στάση της στο Κυπριακό.
« Είναι ξεκάθαρο γιατί δεν έχει επιλυθεί η 50 χρόνων διαπραγματευτική διαδικασία. Οι Ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να απαλλαγούν από τη νοοτροπία ότι το νησί τους ανήκει. Ενώ η ΕΕ ενεργεί τυφλά ως εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων, αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζονται μας έχουν φέρει σε σημείο να είναι χάσιμο χρόνο να προσπαθούμε να στεγνώσουμε τα ρούχα του σήμερα με τον χθεσινό ήλιο».
Το μήνυμα του Ερντογάν
Ο Ερντογάν συνέδεσε τη λύση, όπως την εννοεί και την επιδιώκει η κατοχική δύναμη (με την καταχώρηση της λύσης της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους του “τουρκοκυπριακού λαού”), με την ανάπτυξη του περιβάλλοντος συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο. Και έφθασε στο διά ταύτα:
«Είναι καιρός η ΕΕ να κάνει έναν ειλικρινή λογαριασμό. Εάν η ΕΕ θέλει να συμβάλει στη λύση, πρέπει να αναγνωρίσει την οντότητα και τη βούληση των Τουρκοκυπρίων. Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της που έδωσε το 2004 αξιολογώντας την πρόταση που παρουσιάστηκε στη Γενεύη. Διαφορετικά θα θεωρηθεί ως ένα νέο χάσιμο χρόνου, μια τακτική και σπατάλη ενέργειας», υποστήριξε ο Ερντογάν.
Αναδεικνύοντας το μεταναστευτικό δεν απέφυγε να ασκήσει κριτική στην πολιτική της Ένωσης, ενώ θέλησε να διαμηνύσει πως η Άγκυρα θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, γνωρίζοντας κανείς δεν το πιστεύει αυτό, ούτε ο ίδιος: «Σας ζητώ να μεταφέρετε τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις πρωτεύουσες σας ότι η Τουρκία ετοιμάζει μια νέα σελίδα με την ΕΕ».
Οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ένωση περνούν μέσα από διάφορες φάσεις. Οι μεγάλοι και ισχυροί εταίροι μας στην ΕΕ έχουν οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία και για αυτό και της προσφέρουν κάλυψη. Την θέλουν κοντά, αλλά όχι εντός. Για να γίνει αυτό, δεν θα πρέπει να προκαλούν κόστος στην Άγκυρα, να μην υιοθετούνται μέτρα/κυρώσεις σε βάρος της. Έστω κι εάν επιβάλλει τετελεσμένα σε βάρος κρατών-μελών.
Ο Ερντογάν, πάντως, θέλησε να στείλει ένα ακόμη μήνυμα προς τους Ευρωπαίους: «Εξέφρασε την ελπίδα το 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαλλαγεί από τη στρατηγική μυωπία και να είναι πιο θαρραλέα στην ανάπτυξη των στρατηγικών της σχέσεων με την Τουρκία». Και κάποια στιγμή το μάθημα προς Ευρωπαίους τελείωσε. Και ο Ερντογάν χαλάρωσε και ένοιωσε θριαμβευτής. Τι είπαν άραγε οι πρέσβεις;