Με απειλή βέτο για τη Λευκορωσία πάει στη Σύνοδο η Κύπρος
10/09/2020Όταν η Λευκωσία, στο τελευταίο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, είχε συνδέσει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας με αυτές εναντίον της κατοχικής Τουρκίας, θα είχε προφανώς υπόψη της πως θα δεχόταν πιέσεις. Κυρίως εάν στις συζητήσεις αυτές δεν έχει υποστήριξη από τους εταίρους της.
Οι πιέσεις αυτές έχουν ήδη αρχίσει από εκείνους που δεν θέλουν να υιοθετηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αν και γνωρίζουν πως το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει και κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος δυο κρατών-μελών της Ένωσης, της Ελλάδος και της Κύπρου.
Σε σχέση με τη στάση της Λευκωσίας, που ενόχλησε εξαρχής κάποιους εταίρους μας, είναι προφανές πως η συνέχιση αυτής της γραμμής είναι μονόδρομος πλέον, παρόλο που ο δρόμος είναι ανηφορικός. Τα όργανα, πάντως, έχουν αρχίσει. Είναι ενδεικτικά τα όσα μεταδίδονται από την καρδιά της χώρας, που ηγείται της προσπάθειας να δοθεί κάλυψη στην τουρκική επιθετικότητα, τη Γερμανία και μάλιστα από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αποκαλυπτικό άρθρο της Handelsblatt
Σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, επικαλούμενο πληροφορίες από ανταπόκριση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) από τις Βρυξέλλες, αναφέρει πως «οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά των υποστηρικτών του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν μπορούν να τύχουν έγκρισης μέχρι νεωτέρας». Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων:
«Η χώρα μέλος της ΕΕ Κύπρος εξέφρασε επιφυλάξεις κατά της λήψης απόφασης για επιβολή κυρώσεων. Αυτές οι επιφυλάξεις , κατά τις απειλές της, θα αρθούν πρώτα όταν η ΕΕ επιβάλει νέες κυρώσεις στην Τουρκία. Η Κύπρος και η Ελλάδα αξιώνουν εδώ και πολύ καιρό την Ένωση να αντιδράσει πιο έντονα στις τουρκικές εξερευνήσεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες θεωρούν παράνομες. Άλλες χώρες της ΕΕ, ωστόσο, πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερες τις συνεχιζόμενες διαμεσολαβητικές προσπάθειες χωρών, όπως η Γερμανία.
Ως εκ τούτου, θέλουν να περιμένουν μέχρι να συμφωνήσουν με τις νέες τουρκικές κυρώσεις που προτείνει η Κύπρος. Για την ΕΕ, η προσέγγιση της Κύπρου είναι εξαιρετικά δυσάρεστη, καθώς η υπηρεσία Εξωτερικής Πολιτικής ανακοίνωσε πρόσφατα σε αρκετές περιπτώσεις, ότι οι νέες κυρώσεις της Λευκορωσίας θα μπορούσαν να τεθούν σύντομα σε ισχύ». Σε ερώτηση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ αρχικά δεν σχολίασε την παρεμπόδισή της.
«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε ήδη απειλήσει έμμεσα με ένα βέτο σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στα τέλη Αυγούστου. «Δεν θέλουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά», απάντησε σε ερώτηση με το εάν η χώρα του θα συμφωνήσει με τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, χωρίς νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Πρόκειται επίσης για ζήτημα αξιοπιστίας για την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ο χρόνος μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να εξετάσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις και ειδικά το θέμα ενδεχόμενων κυρώσεων, προσφέρεται για διπλωματικές παρεμβάσεις. Οι μέχρι σήμερα διπλωματικές ενέργειες δεν απέδωσαν, πλην όμως συνεχίζονται. Είναι δε προφανές πως όλες οι (διπλωματικές) προσπάθειες στοχεύουν, βασικά, στην αποφυγή επιβολής κυρώσεων.
Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως στην περίπτωση υιοθέτησης κυρώσεων, αυτές δεν θα είναι τόσο ισχυρές ώστε να προκαλεί πραγματικό κόστος στην κατοχική δύναμη. Αυτός είναι η επιδίωξη του γερμανικού μπλοκ. Οι προσπάθειες της Λευκωσίας συνεχίζονται σε συνεννόηση με την Αθήνα. Σε αυτή τη φάση, βήματα προς τα πίσω δεν επιτρέπονται.
Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να τιμωρήσουν τη Λευκορωσία, θα πρέπει πρώτα να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Εάν δεν θέλουν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, πρέπει τουλάχιστον να πείσουν τον Ερντογάν να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή και να σταματήσει τις πειρατικές του έρευνες σε ξένες θάλασσες.