Με εκβιαστικό πλαίσιο υποδέχεται η Τουρκία τον Τσίπρα

Βενιζέλος Κώστας
589
Πειρασμός για την Άγκυρα η προεκλογική περίοδος, Κώστας Βενιζέλος

Προετοιμάζοντας το έδαφος για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έστειλε μηνύματα και επιχειρεί ταυτόχρονα να καθορίσει και την ατζέντα των συζητήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην Τουρκία στις 5-6 Φεβρουαρίου για συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των συνεχιζόμενων και κλιμακούμενων  τουρκικών προκλήσεων από το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο. Οι εκδοθείσες NAVTEX των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Κύπρου επιβεβαιώνουν την επιθετικότητα του ισλαμοφασιστικού καθεστώτος της Άγκυρας.

Το πανίσχυρο, λοιπόν, Συμβούλιο Εθνικής Ααφαλείας διαμήνυσε προς Αθήνα και Λευκωσία τα εξής:

  • «Τονίστηκε με έμφαση ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα παρακολουθούνται στενά και θα συνεχιστούν να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας, που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες».
  • «Τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να αποφεύγουν την έκδοση φυγόδικων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, η έκδοση τους απαιτείται από το διεθνές δίκαιο και τις υπογραφείσες συμφωνίες».

Σε ότι αφορά το πρώτο μήνυμα, η αναφορά σε «προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων», είναι σαφές πως εννοεί τη δια της ισχύος και προκλήσεων επιβολή των τουρκικών σχεδιασμών και επιδιώξεων. Αυτό πράττει, άλλωστε, διαχρονικά η Τουρκία, η οποία δημιουργεί δικά της δικαιώματα, καταπατώντας αυτά των άλλων. Σημειώνεται συναφώς πως αντιδρώντας η Άγκυρα στην κοινή διακήρυξη του MED7 (σύνοδος των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που φιλοξενήθηκε στη Λευκωσία),  επανέλαβε -σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών- πως «η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστικότητά της να πάρει τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων».

Το ζήτημα των οκτώ

Στο δεύτερο σημείο, γίνεται έμμεση αναφορά  στο θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν και η Άγκυρα επιμένει να ζητεί από την Αθήνα να τους παραδώσει.

Σε αυτό το κλίμα θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη του στην Τουρκία ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Και κατά πάσα πιθανότητα οι προκλήσεις θα συνεχιστούν και κατά την παρουσία του εκεί, καθώς αυτό κάνει πάντα το καθεστώς Ερντογάν. Δεν σέβεται ποτέ τους συνομιλητές του. Υπενθυμίζεται πως πριν την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ανοίξει το θέμα της αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάνης. Και όπως είναι γνωστό η επίσκεψη εκείνη εξουδετερώθηκε πριν την άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα λόγω της στάσης και συμπεριφοράς του.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία δεν το θεωρεί προτεραιότητα. Προτεραιότητα είναι η υφαρπαγή του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Είναι πρόδηλο πως μία επίσκεψη, εάν δεν είναι τουριστικού χαρακτήρα, εθιμοτυπική, πρέπει να διασφαλίζει έστω και το ελάχιστον αποτέλεσμα. Αυτό, υπό τα σημερινά δεδομένα, δεν φαίνεται να διασφαλίζεται και τούτο το γνωρίζουν στην Αθήνα και το επιδιώκουν στην Άγκυρα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.