ΕΘΝΙΚΑ

Με παράνομες NAVTEX προωθούν οι Τούρκοι την Γαλάζια Πατρίδα

Με παράνομες NAVTEX προωθούν οι Τούρκοι την Γαλάζια Πατρίδα, Ηρακλής Καλογεράκης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, οι περιοχές ευθύνης για έκδοση σημάτων NAVTEX έχουν συμφωνηθεί και καθοριστεί, όπως επίσης έχει αποσαφηνιστεί και το τι θέματα καλύπτουν αυτές οι προειδοποιήσεις ασφαλείας. Κανένα από τους κανόνες που από το 1972 έχουν συμφωνηθεί και θεσπιστεί, δεν σέβεται η γειτονική μας Τουρκία. Ούτε καν την υπογραφή που έβαλε στις συμφωνίες των διεθνών οργανισμών.

Όταν λοιπόν η σύμμαχος μας χώρα, αντιλήφθηκε πως οι συμφωνίες αυτές δεν εξυπηρετούσαν τα “όνειρα” της περί Γαλάζιας Πατρίδας, προσπάθησε και από το 2008 προσπαθεί, να το αλλάξει, αλλά δεν τα καταφέρνει. Αφού λοιπόν οι νόμοι, οι κανόνες και το δίκαιο δεν είναι με το μέρος της, αποφάσισε με το δίκαιο “των κανονιοφόρων” να αλλάξει τη κατάσταση. Έτσι επέλεξε να δρα “πειρατικά” ελπίζοντας σε κάποια κόπωση των γειτόνων της και κάμψη των όποιων αντιδράσεων.

Οι NAVTEX, ως γνωστό, φροντίζουν για την ασφάλεια των διαπλεόντων μια θαλάσσια περιοχή πλοίων και τα προειδοποιούν για κάθε τι που επηρεάζει τον ασφαλή τους πλου, πράγμα που αποτυπώνεται από το ξεχωριστό πρόθεμα στα σήματα NAVTEX όπως: Α,B,C,D, E και F.
Σύμφωνα με την κατανομή των σταθμών εκπομπής σημάτων NAVTEX στην περιοχή ΙΙΙ, ο Σταθμός της Σμύρνης καλύπτει μόνο μια λωρίδα θαλάσσης δίπλα στις Μικρασιατικές ακτές, όσο είναι τα χωρικά της ύδατα, ενώ για τον υπόλοιπο θαλάσσιο χώρο στο Αιγαίο, υπεύθυνος είναι ο ελληνικός σταθμός στη Λήμνο.

Από τότε λοιπόν που άρχισε να εποφθαλμιά τη μισή θάλασσα στο Αιγαίο η Τουρκία εκδίδει παράτυπα και παράνομα, σήματα προειδοποιήσεων όχι μόνο για τις δικές της περιοχές ευθύνης αλλά και για τις περιοχές των γειτόνων. Από τις πρόσφατες δύο NAVTEX βλέπουμε πως η Τουρκία δεν αρκείται σε θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας, αλλά μέσα από αυτά τα σήματα των προειδοποιήσεων επί θεμάτων ασφαλείας των πλοίων, εκπέμπει και τις eθνικές της επιδιώξεις.

Γαλάζια Πατρίδα και αφοπλισμός

Εκμεταλλεύεται το “σύστημα” και θέτει θέμα αφοπλισμού της Λήμνου και της Σαμοθράκης επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάνης, χωρίς να λάβει υπ’  όψη πως αυτό επιλύθηκε με άλλη συνθήκη και επιβλήθηκε από την επιθετική της πολιτική με την δημιουργία της στρατιάς του Αιγαίου. Αντί λοιπόν να φροντίσει για την ασφάλεια των πλοίων και να κοιτάξει τα του οίκου της, προχωρεί ένα βήμα παραπέρα και ζητά την ακύρωση ελληνικής άσκησης που εξεπέμφθη, όπως προβλέπεται, από τον αρμόδιο σταθμό της Λήμνου, αναφέροντας ψευδώς, ότι οι δεσμευμένες από μας περιοχές επικαλύπτουν τουρκικές περιοχές.

  Στέλνει το λογαριασμό στη Λευκωσία η ΕΕ – Εμπλέκει την Τουρκία στο αέριο

Αυτά κάνει λοιπόν η ανοχή και αν δεν δράσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα, στο μέλλον θα δούμε πολύ χειρότερα. Λένε οι πυροσβέστες πως, αμέσως με την έναρξη κάθε φωτιάς χρειάζεται μόνο ένα ποτήρι νερό. Μετά από 1-2 λεπτά θέλει μια κανάτα και μετά από 1 ώρα δεν φτάνει όλο το νερό της περιοχής! Με την επόμενη παράτυπη και παράνομη ανακοίνωση, η Τουρκία προχωρά και δεσμεύει για εκτέλεση ασκήσεων έρευνας και διάσωσης, περιοχές που είναι εκτός της δικαιοδοσίας της, περιοχές που είναι στο κέντρο του Αιγαίου.

Εκεί που σύμφωνα με τα όνειρα της θέλει πάλι να απλώσει το χέρι της και με πρόφαση την έρευνα και διάσωση, να πατήσει πόδι στη περιοχή, χωρίς όμως να ανακαλεί στη μνήμη της πως, σε κάθε ατύχημα που έχει γίνει στη περιοχή, οι ελληνικές μονάδες φτάνουν πρώτες και πως η περιοχή αυτή έχει πάλι με διεθνείς συμφωνίες ανατεθεί στην Ελλάδα.

Θα τελειώσω με μια γερμανική συμβουλή που υπάρχει σε μια πινακίδα-τοιχογραφία στο τοίχο του καταφυγίου του Ναυτικού Οχυρού του Τούρλου Αίγινας, που λέει κάτι το οποίο πολλοί έχουν δε, αλλά φαίνεται πως έχει ξεχαστεί: «Όποιος μάχεται έχει δίκιο. Όποιος δε μάχεται έχει κάθε δίκαιο χαμένο». Ας διαμαρτυρηθούμε λοιπόν αμέσως και δυναμικά, σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, πριν να είναι αργά.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι