ΕΘΝΙΚΑ

Με ποια μέτρα αποτρέπονται οι τουρκικές παραβιάσεις-υπερπτήσεις

Η πολιτική τουΜε ποια μέτρα αποτρέπονται οι τουρκικές παραβιάσεις-υπερπτήσεις , Κωνσταντίνος Κούσαντας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της χώρας μας ότι «δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος και προβλέψιμος» στους συμμάχους σε ό,τι αφορά την συζήτηση για την ελληνοαμερικανική συμφωνία στη Βουλή, αντανακλούν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας τα τελευταία 25 χρόνια και είναι η πραγματικότητα καθ’ ομολογία. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι σε περίπτωση έντασης, θερμού επεισοδίου ή πολέμου, θα είμαστε μόνοι μας διότι οι σύμμαχοι ενδιαφέρονται για τα δικά τους συμφέροντα πρωτίστως. Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα να σχεδιαστούν για να αποτρέπονται οι παραβιάσεις – υπερπτήσεις

Οι 1.051 παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών του εθνικού εναέριου χώρου τον Απρίλιο 2022, οι 85 υπερπτήσεις με 27 εμπλοκές, δείχνουν πράγματι ότι είμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι ακόμα και στην αντιμετώπιση των παραβιάσεων αυτών. Παρόλη την σωστή επιχειρησιακή τακτική του ΓΕΕΘΑ, του κλειδώματος των τουρκικών αεροσκαφών στις 10, 11 και 12 Μαΐου 2022 είχαμε 74, 31 και 47 αντίστοιχα παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ.

Η χώρα μας επιβάλλεται να προβεί άμεσα σε σχεδιασμό επιπλέον αντιμέτρων σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, εφόσον το κλείδωμα των τουρκικών αεροσκαφών που κάνουν παραβίαση δεν αποδώσει. Προϋπόθεση είναι ότι θα υπάρχει απαραίτητα η πολιτική βούληση και η πολιτική αποφασιστικότητα κι όχι η δεδομένη και προβλέψιμη αντιμετώπιση. Τα αναγκαία μέτρα είναι τα εξής:

1. Η απελευθέρωση των εθνικών κανόνων εμπλοκής ως αναφαίρετο δικαίωμα υπεράσπισης του εθνικού εναέριου χώρου μας, με μηδενική ανοχή παραβίασης, είναι δυνατόν να σταματήσει εντελώς τις καθημερινές παραβιάσεις. Ο απέναντι “επιτήδειος” παρακολουθεί την δική μας διάθεση-ετοιμότητα και πράττει ή διστάζει να πράξει ανάλογα.

2. Ο συστηματικός εγκλωβισμός αεροσκαφών από οπλισμένα Ελληνικά αεροσκάφη θα πρέπει να συνεχιστεί με αναχαιτίσεις-εμπλοκές με βάση το πλεονέκτημα της εμβέλειας των ελληνικών οπλικών συστημάτων που είναι μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα τουρκικά οπλικά συστήματα.

3. Ο εγκλωβισμός τουρκικών πλοίων και αεροσκαφών θα πρέπει να ξεκινά “εν τη γενέσει” της παραβίασης. Υπόψη ότι οι νέες γαλλικές φρεγάτες Belharra μελλοντικά με αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30 και πυραύλους επιφανείας Exocet από ραντάρ 300 χιλιομέτρων, θα αποτελεί σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα. Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η Τουρκία είχε προβεί στον εγκλωβισμό της γαλλικής φρεγάτας το 2020 στον πόλεμο της Λιβύης, όταν θέλησε να κάνει έλεγχο σε εμπορικό πλοίο για το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.

  Με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον οι κινήσεις Ερντογάν

4. Η πραγματοποίηση συνεχών διακλαδικών ασκήσεων εγκλωβισμού αεροσκαφών θα επαυξήσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των χειριστών των ισχυρών αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων του Πυροβολικού και της Αεροπορίας.

5. Το ΓΕΕΘΑ επιβάλλεται επιχειρησιακά να εκτελεί διασφάλιση όλων των VIP πτήσεων των ελικοπτέρων-αεροσκαφών που μεταφέρουν επίσημα θεσμικά πρόσωπα σε ακριτικά νησιά για εκδηλώσεις. Θεωρείται εντελώς απαράδεκτο να γίνονται υπερπτήσεις ή παρενοχλήσεις πτήσεων των θεσμικών επίσημων προσώπων που εκπροσωπούν την χώρα μας, διότι αυτό επιδρά στην κοινή γνώμη και μειώνει το υψηλό εθνικό φρόνημα των πολιτών. Στα εθνικά θέματα θα πρέπει να υπάρχει ομοψυχία όλων των κομμάτων και όχι διάθεση αντιπολίτευσης. Οι αντιλήψεις υποχωρητικότητας, εφησυχασμού και προβλεψιμότητας στις τουρκικές προκλήσεις αποτελούν φοβικά σύνδρομα πολέμου.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι