Με προκλήσεις εναντίον όλων ο Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα – Τι “ενόχλησε” την Άγκυρα

Με προκλήσεις εναντίον όλων ο Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα – Τι "ενόχλησε" την Άγκυρα, slpress

Ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα για το Κυπριακό, ενόψει και της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης που προγραμματίζεται για τα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου. Μετά τον Τατάρ και τις προκλητικές θέσεις που παρουσίασε στον ΓΓ του ΟΗΕ, σήμερα ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε, για άλλη μία φορά, συνολικά στην Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ, δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις του.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τα Κατεχόμενα, όπου θα έχει συναντήσεις προετοιμασίας για την Πενταμερή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος του Ερντογάν, ΑΚΡ, είπε ορθά κοφτά ότι η πολεμική παρουσία του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο έμαθε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να συνεργάζονται με την Τουρκία. Ο Τσαβούσογλου επέμεινε στις τουρκικές θέσεις, παρουσιάζοντας τις ανυπόστατες αξιώσεις της Άγκυρας, ως «δίκαιη κατανομή» και επιτέθηκε όχι μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, αλλά και στην ίδια την ΕΕ.

«Εμείς επιμένουμε σταθερά, ότι κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους» και ότι «πρέπει να υπάρχει δίκαιος διαμοιρασμός» είπε. Ο ίδιος διερωτήθηκε για το πως τοποθετούνται οι Ευρωπαίοι σε αυτό, για να δώσει την απάντηση ότι «είπαν “όχι”» και ότι αφού «η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση και η Ελλάδα είναι μέλη μας θα τους υποστηρίξουμε όπως κι αν έχει». Υποστήριξε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι βρίσκουν “σωστή” κάθε ενέργεια της Αθήνας και της Λευκωσίας, παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες και κυρίως το Βερολίνο συνεχίζουν να “χαϊδεύουν” την Τουρκία.

Τι δείχνουν οι απειλές Τσαβούσογλου

Αναφερόμενος μάλιστα στο πως αντέδρασε η Τουρκία σε όλα αυτά, είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση κατέβηκε στο «πεδίο της μάχης» και έκανε την τουρκική σημαία να κυματίζει στην ανατολική Μεσόγειο. «Και τώρα όλοι έχουν μάθει πώς να συνεργάζονται με την Τουρκία» πρόσθεσε, εννοώντας την Κύπρο, την Ελλάδα και την ΕΕ. Συνεχίζοντας μάλιστα τις προκλήσεις εναντίον τις Ευρώπης, κατηγόρησε την ΕΕ ότι επέλεξε τελευταία «τη γλώσσα των απειλών» για να προσθέσει ότι η Άγκυρα απέρριψε αυτήν την ρητορική και έτσι τον Δεκέμβριο, η ΕΕ το κατάλαβε και έδωσε θετικά μηνύματα.

Δεν παρέλειψε πάντως, να κλείσει με την γνωστή επωδό που χρησιμοποιεί συνολικά η τουρκική ηγεσία ότι δηλαδή η Άγκυρα είναι υπέρ του διαλόγου και συνεργάζεται για ειρηνικές λύσεις. Ο Τσαβούσογλου μιλούσε βέβαια σε κομματικό ακροατήριο και αυτό θα μπορούσε να δικαιολογήσει τους υψηλούς τόνους, αν η ίδια επιθετική ρητορική δεν αποτελούσε δομικό στοιχείο της προκλητικής συμπεριφοράς στην οποία επιδίδεται συνολικά η τουρκική ηγεσία.

Το γεγονός πάντως, ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν λίγο πριν την αναχώρησή του για τα Κατεχόμενα έρχεται να καταδείξει τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας στην πορεία προς την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η Άγκυρα και ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, προωθούν την λύση των δύο κρατών. Μια κίνηση απέναντι στην οποία η ΕΕ έχει πάρει αρνητική θέση, γεγονός που μάλλον προκάλεσε και τις επιθέσεις του Τσαβούσογλου προς τις Βρυξέλλες.

Η θέση της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα

Η ΕΕ δεν αποδέχεται το μοντέλο συνομοσπονδίας που επιδιώκουν η Άγκυρα και ο Τατάρ και, όπως έγραψε η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, αυτό αναφέρεται τόσο στην επιστολή του Σαρλ Μισέλ προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και στην αντίστοιχη του Ζοζέπ Μπορέλ προς τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στην επιστολή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη, με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2021, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζει την «πλήρη στήριξη» της ΕΕ στην Κύπρο, αναφέρεται στην καταδίκη του ανοίγματος των Βαρωσίων από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και ζητά τον σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «όπως και τα Ηνωμένα Έθνη έτσι και η ΕΕ καθιστά την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για το στάτους κβο στα Βαρώσια».

Αυτές οι τοποθετήσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ δεν είναι άσχετες με την συστηματική απόπειρα της Άγκυρας να προωθήσει τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο, ειδικά μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα, την οποία ο Ερντογάν επιδίωξε με κάθε τρόπο. Η Ευρώπη επιχειρεί να καταστήσει σαφή τη θέση της για την μορφή της λύσης που επιθυμεί, τονίζοντας ότι δεν αποδέχεται την συνομοσπονδία που επιδιώκει η Άγκυρα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, άλλωστε, ότι η ΕΕ με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στους κόλπους της αποδέχεται ουσιαστικά δύο κράτη εντός της Ένωσης.

Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της προοπτικής για την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, συζήτησαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνομιλία, όπως έγινε γνωστό, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επισκεφθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός τη Λευκωσία το αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx