Με “πικ νικ” θα γιορτάσει τον εποικισμό της Αμμοχώστου ο Ερντογάν

Η σχολή "ό,τι μας δώσει η Τουρκία είναι κέρδος"! – Κι όμως ακούγεται, Κώστας Βενιζέλος

Με την εμπλοκή φίλων του Ερντογάν, εργολάβων και επενδυτών, αναμένεται να γίνουν τα επόμενα βήματα για την Αμμόχωστο. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει πάντα μαζί του, δίπλα του, την ομάδα αυτή, στην οποία προσφέρει έργα εντός και εκτός Τουρκίας (κυρίως σε χώρες, που το καθεστώς Ερντογάν, επιχειρεί να ενισχύσει την επιρροή του). Την ίδια ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία στρέφεται προς τον ΟΗΕ και ζητά ο Οργανισμός να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, στη βάση των δικών του αποφάσεων και της δικής του αποστολής.

Πάνω σε αυτό, αποκαλυπτική είναι η επιστολή, που παρέλαβε προ ημερών η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο. Είναι προφανές πως οι Τούρκοι προχωρούν με συγκεκριμένα βήματα στο θέμα της Αμμοχώστου, έχοντας ήδη μετρήσει αντιδράσεις. Κάποια έργα γίνονται στα πλαίσια των προετοιμασιών για την υποδοχή του Ερντογάν, ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι στις 15 Νοεμβρίου, επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, θα επισκεφθεί την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου για “πικ νικ”!

Στα έργα, που έχουν γίνει, θα προστίθεται σταδιακά κι άλλα. Η ασφαλτόστρωση δρόμων, ήταν από τις πρώτες ενέργειες, όταν άνοιξε τμήμα της παραλίας ενώ στη συνέχεια έγινε και φωταγώγηση. Ο σχεδιασμός είναι όπως, σιγά-σιγά, ξεκινήσουν για λόγους ασφαλείας, δήθεν, να κατεδαφίσουν κτήρια και να αρχίσει μερική ανοικοδόμηση. Σε αυτή την προσπάθεια θα καλέσουν μικρό αριθμό Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών να επιστρέψουν.

Η Τουρκία θέλει να είναι προσεκτική στα θέματα των ιδιοκτητών και για αυτό θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει μικρό αριθμό από αυτούς ως άλλοθι. Για να δείξει πως “σέβεται” τους παλιούς ιδιοκτήτες, ενώ τους υπόλοιπους θα τους παραπέμψει σε ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες, επικαλούμενη το γνωστό αφήγημα ότι οι περιουσίες ανήκουν στον ΕΒΚΑΦ. Παράλληλα, θα αρχίσουν ξανά οι βολιδοσκοπήσεις προς Ελληνοκύπριους να πωλήσουν τις περιουσίες τους στο ψευδοκράτος, ή σε επενδυτές.

Σημειώνεται συναφώς ότι βορείως της περίκλειστης περιοχής έχουν γίνει επενδύσεις από Ρώσους, ενώ ο στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να δημιουργηθεί μια νέα κοσμοπολίτικη πόλη, βόρεια του λιμανιού, που να επεκτείνεται ως περιοχή μέχρι Σαλαμίνα και Απόστολο Βαρνάβα. Οι Τούρκοι επέμεναν και επιμένουν να εγκαταλείψουν τα Ηνωμένα Έθνη το στρατόπεδο του Καράολου, για να γίνει οικοδομική ανάπτυξη, ωστόσο η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να γίνει τούτο.

Σκληρή επιστολή προς ΟΗΕ

Είναι σαφές πως σοβαρές ευθύνες έχουν τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία δεν έχουν κάνει οτιδήποτε για να σταματήσουν την κατοχική Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δείξει με διάφορους τρόπους την ενόχλησή της για τη στάση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις ημέρες μετά την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την Αμμόχωστο, το υπουργείο Εξωτερικών επανήλθε υπό το φως και νέων εξελίξεων.

Σε επιστολή, ημερομηνίας 30 Οκτωβρίου 2020, προς την ειδική αντιπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Κορνήλιος Σ. Κορνηλίου, υποδεικνύει τόσο τον ρόλο, όσο και τις ευθύνες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σημειώνοντας την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου, Οκτάι, στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, αλλά και τις δηλώσεις Ερντογάν, κατά την επίσκεψη Τατάρ στην Άγκυρα και την πρόθεση του να οργανώσει “πικ νικ” στην παραλιακή περιοχή, τονίζεται με έμφαση πως αυτή η συμπεριφορά είναι ανησυχητική.

Συνάδει δε, όπως σημειώνεται, με την αδιαφορία της Άγκυρας έναντι της διεθνούς νομιμότητας. Στην επιστολή γίνεται αναφορά και στην επίσκεψη, στις 28 Οκτωβρίου, στην περίκλειστη περιοχή του Τούρκου υπουργού Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και στις σαφείς δηλώσεις που έκανε για την πρόθεση της Τουρκίας να συνεχίσει και να εντείνει τις εργασίες με το άνοιγμα δρόμων, για οχήματα και πεζούς.

Οι επισημάνσεις της κυπριακής πλευράς

Η πρόθεση αυτή για πραγματοποίηση έργων υποδομής υπογραμμίζουν, όπως αναφέρει ο κ. Κορνηλίου προς την κ. Σπέχαρ, «την υποχρέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη συνεχή επί τόπου παρακολούθηση της κατάστασης». Επιπλέον, τονίζεται ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει σαφή υποχρέωση, σύμφωνα με την εντολή της, να αναλάβει αποφασιστική δράση για να αποτρέψει την ολοκλήρωση των έργων που έχει σχεδιάσει η Τουρκία στην περιοχή, δεδομένου ότι αυτά αποτελούν παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η κυπριακή πλευρά επισημαίνει πως στην πραγματικότητα τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναλάβουν δράση προκειμένου να αποτρέψουν τις τουρκικές δράσεις. Στην επιστολή υπενθυμίζονται στην κ. Σπέχαρ αναφορές από ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως το 550 (1984) το οποίο ζητά τη «μεταφορά αυτής της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών», αλλά και το ψήφισμα 789(1992).

Τονίζεται επίσης ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Τουρκία να συνεχίσει ανενόχλητη την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της για το παράνομο άνοιγμα ολόκληρης της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, προσθέτοντας ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πρέπει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στο θέμα αυτό. Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει πως μετά από οδηγίες, ζητά όπως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ διασφαλίσει την αποκατάσταση της πλήρους πρόσβασης της στην περιοχή, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να ενημερώνει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το τι πραγματικά συμβαίνει επί του εδάφους.

Λιτό ανακοινωθέν με πολλά μηνύματα

Το θέμα της Αμμοχώστου, ως γνωστόν, τέθηκε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε, την περασμένη Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, με τον νέο κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Ο τελευταίος, αντί οποιασδήποτε άλλης συζήτησης, ήγειρε το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Σε σχέση και με τη γνωστή πρόταση της τουρκικής πλευράς για συνεκμετάλλευση, αλλά και αναφορικά με το τουρκικό αφήγημα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί στο πεδίο αυτό «μονομερώς».

Δεν αναμένονταν εκπλήξεις στην πρώτη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον νέο κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, που πραγματοποιήθηκε παρουσία της εκπροσώπου του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέμεναν, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, περισσότερα και εκτιμούσαν πως θα μπορούσε να είχαν γίνει κάποια βήματα για να διευκολύνουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να προχωρήσει στη σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης και αυτό, παρόλο που αυτό δεν επιβεβαιωνόταν από τις διεργασίες, που προηγήθηκαν της συνάντησης.

Είναι, πάντως, σαφές πως πολλά μπορούν να εξαχθούν ως συμπεράσματα και από το μικρό σε έκταση και λιτό σε περιεχόμενο ανακοινωθέν, το οποίο εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη μετά τη συνάντηση. Ενδεχομένως να είναι τυχαίο, αλλά πρέπει να επισημανθεί: Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία αναφορά στη βάση των διαπραγματεύσεων, ή σε αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Περαιτέρω, οι αναφορές σε «Ελληνοκύπριο ηγέτη», «Τουρκοκύπριο ηγέτη», κυρίως όμως, σε «ηγέτες των δύο κοινοτήτων», συνδέονται με τη σύνθεση της Πενταμερούς Διάσκεψης, δηλαδή, συμμετοχής των δύο κοινοτήτων και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια, με απαίτηση της τουρκικής πλευράς, σε ανακοινωθέντα του ΟΗΕ γίνεται αναφορά σε «πλευρές» και όχι σε «κοινότητες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι