Με τετελεσμένα απαντά η Τουρκία στα μέτρα της ΕΕ

Βενιζέλος Κώστας
1237
Ο Αστερίξ-Ερντογάν και οι ρωμαϊκές λεγεώνες, Απόστολος Αποστολόπουλος

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι μερικές ώρες πριν από την οριστικοποίηση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τους υπουργούς Εξωτερικών, η Τουρκία προέβη σε ανακοινώσεις και παραδοχές που δημιουργούν τετελεσμένα. Είχε ενδεχομένως εκ των έσω ενημέρωση για το περιεχόμενο της σχετική παραγράφου, που αφορούσε την επεξεργασία μέτρων σε βάρος της, ως αποτέλεσμα της γεώτρησης του 'Πορθητή' στην κυπριακή ΑΟΖ. Από πού ενημερώθηκε δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Η Άγκυρα, λοιπόν, προετοιμάζοντας το έδαφος με επιθέσεις κατά της ΕΕ και ηγετών χωρών-μελών (Μακρόν), έσπευσε να κάνει μια κίνηση πριν να 'κλειδώσουν' τα Συμπεράσματα και μια δεύτερη αμέσως μετά. Το έκανε για να στείλει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της ανεξαρτήτως κόστους.

Πρώτο βήμα ήταν η ανακοίνωση-παραδοχή ότι ο 'Πορθητής' έχει ξεκινήσει γεώτρηση στο σημείο που έχει σταθμεύσει στις 4 Μαΐου, 36 ν.μ. από τις κυπριακές ακτές. Παράλληλα, εξήγγειλε και την κάθοδο του δεύτερου γεωτρύπανου 'Γιαβούζ' στην περιοχή. Συγκεκριμένα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο ξεκινά για την περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας.

Δεύτερο βήμα ήταν η απόφαση για την κλειστή περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε από το κατοχικό καθεστώς η σύσταση μια ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη. Σύμφωνα με τον εγκάθετο της Άγκυρας, μετά την αξιολόγηση των στοιχείων «θα καθορίσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια».

Το θέμα της Αμμοχώστου επανέρχεται συχνά-πυκνά στο προσκήνιο πολλές φορές και αξιοποιείται από τουρκικής πλευράς ως εργαλείο άσκησης πίεσης και εκβιασμού προς την ελληνική πλευρά. Εάν μπλοφάρει ή όχι δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Το θέμα είναι να μην υποβαθμιστεί αυτή η απειλή και να γίνουν αποτρεπτικές κινήσεις.

Κινήσεις εδραίωσης

Εάν η ενέργεια αυτή στοχεύει να ανοίξει η περίκλειστη περιοχή, αυτό θα περάσει μέσα από την αμφισβήτηση της πλειοψηφίας των ελληνοκυπριακών περιουσιών, τις οποίες  βαπτίζουν έκπαλαι σαν «τμήμα των βακουφίων». Παράλληλα, στην περίπτωση που θα προχωρήσει στο άνοιγμα της περιοχής  θα καλέσει Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους. Αυτό προφανώς και στοχεύει να δημιουργήσει αναταράξεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, προκαλώντας αντιπαραθέσεις μεταξύ προσφύγων.

Μια άλλη κίνηση είναι και η ανακοινωθείσα απόφαση, σύμφωνα με την οποία εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν τα συμβόλαια και κάποιοι που μένουν στο μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια, θα μετακινηθούν (Τούρκοι στρατιωτικοί). Έτσι, είπε ο Οζερσάι, μικρός μεν αριθμός αλλά περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες.

Είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά κινείται για την επιβολή νέων τετελεσμένων στη θάλασσα και στο έδαφος. Αυτό θα γίνει σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τα όποια πλεονεκτήματα έχει η Λευκωσία στο διπλωματικό πεδίο αλλά και στο ενεργειακό. Είναι πρόδηλο ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να φθάσει στα άκρα και γι' αυτό συνεχώς εξαγγέλλει κινήσεις εδραίωσης της παρουσίας της και των τετελεσμένων στην Κύπρο και στην περιοχή.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.