Με Θράκη και “Θαλασσόλυκο” έρχεται ο Τσαβούσογλου
27/05/2021Από την Ξάνθη και την Κομοτηνή θα ξεκινήσει την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Τσαβούσογλου, ο οποίος θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα επιχειρήσει να πάρει τη ρεβάνς για το “διπλό” του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα. Το κλίμα αυτό συντηρούν ήδη ελεγχόμενα από τον Ερντογάν τουρκικά ΜΜΕ, την ώρα που ο ίδιος o Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την προκλητική ρητορική του, αποκαλώντας “ειρηνευτική επιχείρηση” την εισβολή στην Κύπρο, το 1974! Παραλλήλως, επιδεικνύει την τουρκική πολεμική βιομηχανία, ενώ σε εξέλιξη είναι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο η γενική άσκηση “Θαλασσόλυκος 2021”.
Η ελληνική πλευρά δηλώνει προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο προκλητικής απάντησης από τον Τσαβούσογλου, κατά την παραμονή του στη χώρα μας, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργό, σε ανταπόδοση της κίνησης του Ερντογάν, να δεχθεί τον Νίκο Δένδια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα.
Την ώρα πάντως που ο Μητσοτάκης το “κάνει όπως ο Ερντογάν”, ο Τσαβούσογλου, ξεκινά την επίσκεψή του από την ακριτική Θράκη, ενώ είναι γνωστές οι θέσεις του ίδιου και της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας για την εκεί μουσουλμανική μειονότητα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει κατηγορήσει επανειλημμένως την Ελλάδα ότι καταπιέζει την μουσουλμανική μειονότητα, η οποία κατά τον ίδιο είναι «τουρκική».
Θα θέσει θέμα μειονότητας
Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη έχει εξαρχής χαρακτηριστεί “ιδιωτική” και ως τέτοια αντιμετωπίζεται από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι άλλωστε πάγια τακτική των Τούρκων αξιωματούχων, κατά τις επισκέψεις τους στη χώρα μας, να κάνουν ένα ‘πέρασμα” και από την Θράκη, όπου συναντώνται με τον ελεί πρόξενο, τους μουφτήδες, καθώς και μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Υπάρχει ωστόσο μία διαφορά.
Τις περισσότερες φορές, σχεδόν όλες, οι Τούρκοι αξιωματούχοι πηγαίνουν στην Θράκη, πάντα ιδιωτικά, αλλά αφού έχουν ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του. Ο Τσαβούσογλου όμως ξεκινά από εκεί, πριν κατέβει στην Αθήνα για το ανεπίσημο δείπνο που θα του παραθέσει το βράδυ της Κυριακής ο Δένδιας και τις επίσημες συναντήσεις του την Δευτέρα, σε κορυφαίο επίπεδο, αφού θα γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργό.
Με δεδομένο ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ψάχνει την απάντηση στον Δένδια, αλλά και την γενικότερη στάση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας έναντι της Ελλάδας, δεν αποκλείεται μια νέα προκλητική κίνηση της Άγκυρας με επίκεντρο την μουσουλμανική μειονότητα. Ήδη, με την ανακοίνωση της επίσκεψης, τουρκικά ΜΜΕ (YeniSafak) “ντοπάρουν” τον Τσαβούσογλου και δημιουργούν το σχετικό κλίμα, προειδοποιώντας ότι θα θέσει θέμα «τουρκικής» μειονότητας στην περιοχή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δυναμιτίσει όμως τις προσπάθειες για την θετική ατζέντα που αναζητά η Αθήνα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο και των ευρωπαϊκών δεσμεύσεών της. Πολύ περισσότερο, όταν κατά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών η επίσκεψή του στη χώρα μας αποτελεί τον “προάγγελο” μιας συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Ο “προάγγελος” Τσαβούσογλου
Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι «η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα και δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις», ενώ ειδικά για την, επιχειρούμενη από την Άγκυρα, απόπειρα να δυναμιτιστεί το κλίμα, επισημαίνει ότι «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε σε σχέση με τη μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες που θυμίζω ότι είναι και ευρωπαίοι πολίτες».
Η Τουρκία πάντως και ο Ερντογάν, είναι γνωστό ότι δεν θεωρούν υποχρεωτικό να υπάρχει πραγματικό πρόβλημα για να θέσουν ένα ζήτημα, προκειμένου να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα. Ειδικά, όταν είναι σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές αλλά και οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο τέταρτος κύκλος των οποίων ολοκληρώνεται σήμερα.
Οι Τούρκοι έδειξαν τις προθέσεις τους όλες τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας, με αφορμή και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με μουσουλμάνους μαθητές της Ξάνθης, πριν μερικές ημέρες, τους αποκάλεσε «ελληνόπουλα»! Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν βέβαια στον ακροδεξιό συγκυβερνήτη του Ερντογάν, Μπαχτσελί, καθώς στο θέμα τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Τούρκου προέδρου, Ομέρ Τσελίκ, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη επίθεση στην τουρκική ταυτότητα» και για «δήλωση άρνησης απέναντι στην προσέγγιση που γίνεται».
Ο κλασικός Ερντογάν
Το θέμα της μειονότητας ήταν άλλωστε αυτό που πυροδότητσε και την ένταση στην κοινή συνέντευξη Τσαβούσογλου-Δένδια στην Άγκυρα, όταν ο πρώτος είπε ότι οι συζητήσεις τους αφορούσαν και την «τουρκική μειονότητα που ζει στην Θράκη» και ο Έλληνας υπουργός του κατέστησε σαφές ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα. Είχε τονίσει μάλιστα ότι «αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάνης και αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους».
Ο Τσαβούσογλου έρχεται όμως στην Αθήνα, ενώ είναι σε εξέλιξη και η άσκηση “Θαλασσόλυκος 2021” (άρχισε την Τρίτη και ολοκληρώνεται στις 6 Ιουνίου) στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η άσκηση, η οποία κατά την Άγκυρα ήταν προγραμματισμένη, γίνεται με ευρεία συμμετοχή όλων των δυνάμεων, καθώς μετέχουν σε αυτήν 132 πλοία επιφανείας, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα, αλλά και 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Αναφερόμενος σε αυτά (τα μη επανδρωμένα), ο Ερντογάν τα αποκάλεσε «προϊόν του οράματος της εθνικής (τουρκικής) τεχνολογίας» και ανακοίνωσε ότι το 2023 θα είναι έτοιμο και το αναβαθμισμένο “Ακιντζί”, το οποίο θα καταστήσει την Τουρκία «μία από τις πρώτες χώρες που θα ελέγχει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μέσω υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης». Εκθειάζοντας δε την τουρκική αμυντική βιομηχανία είπε ότι πλέον η Τουρκία παράγει και τα πυρομαχικά της μόνη της και «δεν ανησυχεί ποιος θα της δώσει τι». Ανέφερε μάλιστα ως «το πιο καλό παράδειγμα γι’ αυτό» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, την οποία προκλητικά αποκάλεσε «ειρηνευτική επιχείρηση». Πάλι καλά που δεν είπε ότι ήταν και “ανθρωπιστική αποστολή”.