Με τη μερική οριοθέτηση η Αθήνα έβαλε την Κύπρο στο "μπαούλο"

Βενιζέλος Κώστας
4857
Με τη μερική οριοθέτηση η Αθήνα έβαλε την Κύπρο στο

Δεν θα μπορούσε να αντιδράσει διαφορετικά η κατοχική Τουρκία στη συμφωνία Ελλάδος -Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Με τη γνωστή της θρασύτητα, η Άγκυρα αντέδρασε έντονα και εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδος. Έδειξε ενοχλημένη και έτοιμη να αντιδράσει χωρίς όρια!

Η Τουρκία αντέδρασε σε μια συμφωνία δυο χωρών, που αναμφισβήτητα έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα ενώ η ίδια με τη Λιβύη (με την οποία υπέγραψε προδήλως παράνομο μνημόνιο) δεν έχει. Αλλά αυτή είναι η Τουρκία, με αυτό τον τρόπο αντιδρά και συμπεριφέρεται, με βάση το τουρκικό, ή μάλλον οθωμανικό "δίκαιο", που είναι καταπάτηση όλων των άλλων δικαίων. Η  συνέχεια θα δείξει μέχρι που μπορεί να φθάσει, η Άγκυρα, που στις πλείστες περιπτώσεις είναι προβλέψιμη.

Σε ό,τι αφορά την τμηματική συμφωνία Ελλάδος και Αιγύπτου, είναι σαφές πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σφαιρικά, όχι απομονωμένα, χωρίς τους πανηγυρικούς τόνους που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση και στους οποίους "χόρεψε" η πλειοψηφία των ΜΜΕ. Η Αθήνα επιδίωξε τη συμφωνία σε μια προσπάθεια να ακυρώσει το τουρκολιβυκό παράνομο μνημόνιο. Η συμφωνία, όπως έχει αναφερθεί, διεμβολίζει το εν λόγω μνημόνιο και η Ελλάδα αποκτά ένα "ηθικό πλεονέκτημα", αφού ενεργεί μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Μονόπλευρος συμβιβασμός

Την ίδια ώρα θα πρέπει να αναφερθεί πως με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ξεκαθαρίζει πλήρως ότι η παράνομη οριοθετική γραμμή του τουρκολιβυκού μνημονίου, βρίσκεται πλήρως και νομίμως εντός της οριοθετημένης πλέον ΑΟΖ της Ελλάδος. Η τελευταία, θα πρέπει φυσικά να σηκώσει, όπως και προηγουμένως, το βάρος της αντιμετώπισης τουρκικών κινήσεων στην περιοχή, με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Η Τουρκία ανά πάσα στιγμή μπορεί να στείλει (και θα το πράξει) ερευνητικά σκάφη, γεωτρύπανα, φρεγάτες ακόμη και ψαροκάϊκα. Η Ελλάδα ήθελε να υπογραφεί η συμφωνία, προτού αρχίσει ο νέος κύκλος των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία. Όλα αυτά αφορούν τη χρονική συγκυρία, που έχει επιλεγεί. Για να μπορέσει να πετύχει τα πιο πάνω, προχώρησε σε μερική οριοθέτηση, καθώς σε αυτό επέμεινε η Αίγυπτος που δεν ήθελε συνολική.

Ως αποτέλεσμα της "βιασύνης" της, η Αθήνα εγκατέλειψε νόμιμες αξιώσεις για κυριαρχικά δικαιώματά της. Ο συμβιβασμός, όπως έχει χαρακτηριστεί, είναι μονόπλευρος γιατί έδωσε μόνο η Ελλάδα. Ποιο είναι, λοιπόν, το κόστος; Με βάση το χάρτη, ο οποίος είδε το φως της δημοσιότητας, είναι σαφές πως δεν αναγνωρίζεται πλήρης επήρεια στην Κρήτη, δεν συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη η Ρόδος και καθόλου το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Έχει αναφερθεί πως υπάρχει σχετική αναφορά στη συμφωνία για να υπάρξει συνέχιση των συνομιλιών. Όταν όμως έχει γίνει αποδεκτή ήδη πως τα νησιά έχουν μειωμένη επήρεια, δημιουργείται ένα σοβαρό προηγούμενο. Δημιουργείται και ένα κενό μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, το οποίο ως γνωστό θέλει ετσιθελικά να συμπληρώσει η κατοχική Τουρκία.

Που θα "ξεσπάσει" η Τουρκία

Και είναι προφανές πως μετά η Άγκυρα κάπου θα "ξεσπάσει" για την υπογραφή της συμφωνίας, καθώς θα κρατήσει εκείνα τα σημεία της συμφωνίας που την εξυπηρετούν. Ανεξαρτήτως εάν η Τουρκία φωνάζει και αντιδρά, επανέρχεται δριμύτερη στην ένταση και για την αποκλιμάκωση θα ζητήσει "μπόνους". Είναι πρόδηλο ότι η ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση μεταξύ 27ου και 28ου μεσημβρινού, αφήνει την περιοχή ανατολικότερα ανοικτή στην Τουρκία, για τις παράλογες αξιώσεις της.

Διά της παραλείψεως έγινε κι αυτό! Οι εξελίξεις που διαμορφώνονται, το σκηνικό το οποίο στήνεται, δεν θα καθοριστεί ούτε μόνο, ούτε και κυρίως από την τμηματική συμφωνία Ελλάδος και Αιγύπτου, όσο και να θέλουν να το παρουσιάσουν έτσι κάποιοι κύκλοι στην Αθήνα. Το σκηνικό είναι πολύ σύνθετο και υπάρχουν πολλά και διαφορετικά συμφέροντα. Και αυτό θα φανεί όταν σβήσουν τα φώτα, τα πανηγύρια που κρατούν από την Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι και το Μαξίμου.

Σε αυτό μόνο το οικοδομικό τετράγωνο βλέπουν προφανώς φως! Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, είναι σαφές πως η προοπτική οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα, βγήκε από το ράφι και μπήκε σε κλειδωμένο μπαούλο. Οι δυνατότητες περιορίζονται και η μόνη περίπτωση αυτό να ανατραπεί είναι να υπάρξει πολιτική βούληση από την Αθήνα (ας σημειωθεί ότι ποτέ δεν επιδείχθηκε, μέχρι σήμερα). Με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο θα συμπληρωνόταν το κενό. Εάν δεν γίνει τούτο θα το συμπληρώσει η Τουρκία. Ίσως μάλιστα και με μια συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου εν ευθέτω χρόνω...

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.