Με το δάχτυλο στην σκανδάλη οι δύο στόλοι στην Ανατολική Μεσόγειο

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη οι στόλοι στην Ανατολική Μεσόγειο, Χρήστος Καπούτσης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η τουρκική νηοπομπή με ερευνητικά και πολεμικά πλοία, συνεχίζει την προγραμματισμένη πορεία της προς την Κάρπαθο, εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (ή ακριβέστερα, πλέει εντός των διεθνών υδάτων, ύπερθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας). Υπενθυμίζω, ότι τα παράκτια κράτη ασκούν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας τους.

Το ερευνητικό πλοίο “Oruc Reis”, συνοδεύουν δυο βοηθητικά πλοιάρια και τρία πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου, που έχουν δημιουργήσει έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από το ερευνητικό σκάφος. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που παρακολουθούν και καταγράφουν τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, ερευνητικών και πολεμικών.

Ως ένδειξη της τουρκικής αδιαλλαξίας χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι, στο κάλεσμα των ελληνικών φρεγατών για αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, απάντησαν τελικώς τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν. Υποστήριξαν ότι τα ελληνικά πλοία, βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας»!

Υψηλόβαθμο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων (απαντώντας στην ερώτηση του ΑΘΗΝΑ984 γιατί μέχρι τώρα, δεν υπήρξε μια προσπάθεια αποτροπής της δραστηριότητας του τουρκικού πλοίου) μας είπε ότι το τούρκικο πλοίο, έχει ποντίσει καλώδια που αποτελεί προπαρασκευαστική ενέργεια πριν την έναρξη ερευνών, όμως δεν έχει προβεί σε υποθαλάσσιες έρευνες, δηλαδή, δεν έχει “τραυματιστεί” η ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν θιγεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη

Το ΓΕΕΘΑ υποστηρίζει ότι «το Oruc Reis δεν κάνει έρευνες, λόγω θορύβου των τουρκικών πλοίων που το συνοδεύουν» (να σημειώσουμε πως πρόκειται για ανεπίσημη εκδοχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας). Το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει τεθεί σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας. Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν αναπτυχθεί στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο, όπου αναμένεται η διέλευση της τουρκικής νηοπομπής.

Εκείνο όμως, που προβληματίζει έντονα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μέχρι τέλος Αυγούστου έρευνες με νέες οδηγίες. Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας χωρίς συμβιβασμό». Και ακόμη, επιβαρύνουν το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα σχέδια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει αεροναυτική άσκηση με πραγματικά στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Καρπάθου, μέχρι της 30 Αυγούστου.

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφεύγονται δηλώσεις και ενέργειες που, ενδεχομένως, να αξιοποιούσαν επικοινωνιακά τα τουρκικά ΜΜΕ. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ο παραμικρός ενδοιασμός στην αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί την χώρα μας, με κάθε μέσο (πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό) τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον θιγούν από την τουρκική δραστηριότητα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι