Με το ένα πόδι στο ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία

Νεφέλη Λυγερού
266
Με το ένα πόδι στο ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία, Νεφέλη Λυγερού

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, αλλά ουσιαστικά προσχωρήσας στον ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, εξηγώντας γιατί αν και είχε προαναγγείλει την παραίτησή του δεν το έπραξε, δήλωσε πως βάζει τον εαυτό του και τις επιθυμίες του σε δεύτερη μοίρα! Με βαριά καρδιά, λοιπόν, ανέβαλε την παραίτησή του, ώστε να ψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Με παρακάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής -επειδή για να ισχύσει η Συνθήκη των Πρεσπών, πρέπει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να ψηφιστεί- αυτή η παραίτηση να πάρει μια παράταση τεσσάρων-πέντε ημερών».

Αναφορικά με την παρέμβασή του για τη μη παραίτηση του Παπαχριστόπουλου, ο Νίκος Βούτσης την απέδωσε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν έως το τέλος της εβδομάδας για την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το έβαλε, μάλιστα, στο πλαίσιο «της ευταξίας της σειράς των πραγμάτων στη Βουλή».

Για καλή τύχη του κ. Παπαχριστόπουλου, το κοινοβουλευτικό δράμα του αναμένεται να λήξει σύντομα, καθώς η είσοδος της Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία έχει μπει στην τελική ευθεία. Η εβδομάδα που μόλις άρχισε φέρνει και την κύρωση του σχετικού πρωτοκόλλου από την ελληνική Βουλή. Από τη στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση πέρασε τον σκόπελο της ψήφισης της ίδιας της Συμφωνίας δεν αναμένονται απρόοπτα.

Το πρωτόκολλο κύρωσης θα χρειαστεί πιθανότατα μια συνεδρίαση στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και μία στην Ολομέλεια, ενώ η υπερψήφιση με 153 ψήφους αναμένεται να επαναληφθεί έως την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου. Ακολούθως, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ στο ΥΠΕΞ της γείτονος, έτσι ώστε να τεθούν σε ισχύ οι τροποποιήσεις του Συντάγματος και βέβαια η αλλαγή του κρατικού ονόματος.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται και επίσημα η Συμφωνία. Μόλις λάβει τη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, θα ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του κυρωμένου από την ελληνική Βουλή πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως τα Σκόπια παραλαμβάνουν τους επόμενους μήνες την πρώτη ποσότητα αντιαρματικών όπλων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του NATO. Το πρόγραμμα αφορά την παράδοση πυρομαχικών για τον σκοπιανό στρατό (περιλαμβάνονται βλήματα για όλμους πυροβολικό, ρουκέτες και πύραυλοι) και φέρει την ονομασία NATO project Land Battle Decisive Munition (LBDM).

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.