ΣΧΟΛΙΟ

Με το βλέμμα στον Σεπτέμβριο για το Κυπριακό

Με το βλέμμα στον Σεπτέμβριο για το Κυπριακό, Κώστας Βενιζέλος

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα γίνουν το Σεπτέμβριο, όταν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, θα υπάρξει προσπάθεια για συναντήσεις. Η παρουσία εκεί όλων των παικτών θα αξιοποιηθεί από τον Γενικό Γραμματέα και τους συνεργάτες του, που εξαρχής είχε διαβλέψει πως το πιο εφικτό σενάριο ήταν να γίνουν κινήσεις το Σεπτέμβριο.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει μια συνάντηση των τριών (Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη, Τατάρ) ή να προχωρήσουν σε ένα άλλο σχήμα, όπως αυτό του Κραν Μοντανά και της Γενεύης. Μέχρι τότε, όμως, θα προηγηθούν κάποια γεγονότα, τα οποία προδήλως επηρεάζουν τις εξελίξεις.

Πρώτον, η υποβολή της έκθεσης της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Μαρίας, Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ και τι θα περιλαμβάνεται σε αυτήν. Η κ. Ολγκίν, αν και το συμβόλαιο της με τον ΟΗΕ λήγει την 8η Ιουλίου, θα παραμείνει ατύπως στο Κυπριακό, σχεδιάζοντας προφανώς μαζί με την Γραμματεία στη Νέα Υόρκη τα όσα θα σχεδιασθούν και προωθηθούν το Σεπτέμβριο.

Δεύτερον, σήμερα στο Λονδίνο η κ. Ολγκίν θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, παρόλο που είναι προβλέψιμος και θα πει τα γνωστά. Στα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως για να υπάρξει αποτέλεσμα η συνεννόηση θα πρέπει να γίνει με την Άγκυρα. Βεβαίως αυτά που αναφέρει ο Τατάρ επί της ουσίας δεν διαφέρουν από την πολιτική της Τουρκίας. Η διαφορά είναι πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται το Κυπριακό διπλωματικά σε σχέση με τον άτσαλο τρόπο που λειτουργεί ο εγκάθετος της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ.

Τρίτον,  ο Ιούλιος θεωρείται κρίσιμος μήνας. Όπως και ο Αύγουστος. Είναι και το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στο νησί. Οι εκδηλώσεις στα κατεχόμενα θα έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, θα είναι παρών ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν αποκλείονται… εκπλήξεις. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις κινήσεις στη νεκρή ζώνη, με στόχο την επιβολή τετελεσμένων.

Τέταρτον, υπό την παρακολούθηση του τουρκικού ναυτικού ξεκίνησαν εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ) οι εργασίες του ιταλικού σκάφους “Teliri”, το οποίο έχει αναλάβει την πόντιση καλωδίων τηλεπικοινωνίας από την Κύπρο προς την Ελλάδα και στη συνέχεια προς την Ιταλία. Σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα “Καθημερινή”, το σκάφος, το οποίο αναµένεται να πλεύσει εντός δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ τον Ιούλιο, πλέει στα νοτιοδυτικά της Κύπρου παρακολουθούµενο διακριτικά από την κορβέτα “Bartin” του τουρκικού ναυτικού. Η τουρκική παρουσία σημειώνεται.

Η Λευκωσία, μετά και τη συνάντηση στις Βρυξέλλες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, έχει αρχίσει ασκήσεις επί χάρτου για όλα τα ενδεχόμενα, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης. Όλα τα σενάρια θα συζητηθούν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, που έχει συγκληθεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx