Με υβριδικές επιθέσεις η Τουρκία τραβάει το σκοινί

Με υβριδικές επιθέσεις η Τουρκία τραβάει το σκοινί, Χρήστος Καπόύτσης

Η πανδημία έχει εκτοπίσει από την αιχμή της επικαιρότητας θέματα πολύ σημαντικά, υπαρκτά και εξελισσόμενα, όπως οι γεωπολιτικές και γεωενεργειακές εξελίξεις, αλλά και οι υβριδικές απειλές. Απειλές που για την αντιμετώπισή τους, θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ πολιτικοστρατιωτικοί οργανισμοί (π.χ. NATO), αλλά και συμμαχίες κρατών (π.χ. ΕΕ), κυρίως όμως τα εθνικά κράτη.

Όπως ο άγνωστος και ύπουλος εχθρός ο κορωνοϊός, απειλεί την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, οι υβριδικές απειλές υπονομεύουν την γεωπολιτική σταθερότητα γεωγραφικών περιοχών ιδιαίτερου στρατηγικού ενδιαφέροντος. Και αποτελούν, μορφές του υβριδικού πολέμου, οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου, αφού χρησιμοποιεί στην πρώτη γραμμή και ως μέσον πίεσης τους δυστυχείς μετανάστες. Ακόμη, η μεθοδευμένη παραπληροφόρηση εκ μέρους της Τουρκίας, για τα όσα συμβάντα προκαλεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο, αποτελεί προπαγάνδα που είναι ξεχωριστό “κεφάλαιο” του υβριδικού πολέμου.

Η καθημερινή παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και τον Έβρο, αποτελεί και άσκηση ψυχολογικής πίεσης προς την Ελλάδα. Επιπλέον, η παραβίαση κάθε έννοιας ελληνικής εθνικής κυριαρχίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ενίοτε οπλισμένα, ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης στρατιωτικού ατυχήματος, που θα πυροδοτήσει σοβαρές εξελίξεις, ενδεχομένως και ανεξέλεγκτες.

Να συνυπολογιστεί, ότι σε περίπτωση κρίσης στο Αιγαίο, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, δύσκολα θα μετακινηθούν από τη θέση του ουδέτερου, στην καλύτερη περίπτωση, παρατηρητή ή έστω διαμεσολαβητή, εξισώνοντας το θύμα με τον θύτη. Η Τουρκία παραμένει πολύτιμος σύμμαχος, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας. Συνεπώς, η Ελλάδα, μόνη, χωρίς τη συμμαχική συνδρομή, με τις δικές της δυνάμεις, θα πρέπει να δώσει τη μάχη για την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΕ, περιορίζεται μόνο στην φραστική καταδίκη της παράνομης τουρκικής δραστηριότητας. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, που μετείχαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, εξέφρασαν την απερίφραστη καταδίκη τους για την τουρκική πρακτική των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, αλλά και για την εξορυκτική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υβριδικές επιθέσεις, φραστική καταδίκη

Ωστόσο, το μόνο που έχουμε είναι μία ακόμη φραστική καταδίκη της Τουρκίας. Δεν υπάρχει απόφαση από την ΕΕ για επιβολή δέσμης κυρώσεων στην Τουρκία, εφόσον συνεχίσει να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και να προσβάλει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξαιτίας αυτού, αναμενόμενη και η αντίδραση της Τουρκίας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της ΕΕ «παράδειγμα στείρου λόγου που επαναλαμβάνεται και δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό» και την κατηγορεί, ότι γίνεται «όμηρος των άδικων και παράνομων αξιώσεων της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς».

Όμως, η Τουρκία δεν αρκείται σε ανακοινώσεις, αλλά προβαίνει και σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες. Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) κατέθεσε αίτημα στην ισλαμική κυβέρνηση Σάρατζ που εδρεύει στην Τρίπολη της Λιβύης, για να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές ευθύνης (Νότιο Κρητικό Πέλαγος και Λύκιο Πέλαγος), που συμφωνήθηκαν με το περιβόητο μνημόνιο οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Αυτό τουλάχιστον μετέδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Επισημαίνουμε ότι, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει χαρακτηρίσει την τουρκολιβυκή συμφωνία απαράδεκτη και μη παράγουσα έννομα αποτελέσματα, διότι αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Δεν πρόκειται απλά για μία ακόμη προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, όπως οι συνηθισμένες. Εάν υλοποιηθεί θα συνιστά ποιοτικό άλμα. Δεν θα ρίξει απλά λάδι στη φωτιά της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα υποχρεώσει την Ελλάδα να αντιδράσει για να μην μετατραπεί σε χώρα περιορισμένες εθνικής κυριαρχίας. Μέχρι τώρα, πάντως, η Τουρκία συστηματικά αψηφά τις διπλωματικές αντιδράσεις Ελλάδας-Κύπρου και άλλων γειτονικών χωρών, όπως Συρία και Ιράκ και εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού προωθεί τα γεωστρατηγικά και ενεργειακά της σχέδια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx