Μέσω διαπραγματεύσεων για Κυπριακό η Τουρκία βάζει χέρι στο αέριο

Βενιζέλος Κώστας
648
Μέσω διαπραγματεύσεων για Κυπριακό η Τουρκία βάζει χέρι στο αέριο, Κώστας Βενιζέλος

Το ζητούμενο δεν είναι η λύση του Κυπριακού, αλλά η αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Γι' αυτό και η τουρκική πλευρά επιμένει πως θα πρέπει να συμφωνηθεί συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων αμέσως και ανεξαρτήτως της πορείας του Κυπριακού και εάν επιτευχθεί ή όχι συμφωνία. Αυτή είναι η μόνη έγνοια όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και των εγκάθετων της στα κατεχόμενα, της τουρκοκυπριακής ηγεσίας: Η αρπαγή των κυπριακών υδρογονανθράκων.

Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, σχολιάζοντας την  επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη που διαβιβάσθηκε ως απάντηση στην πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί, ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός. Σημειώνοντας πως ο Ακιντζί θα εγείρει το θέμα των υδρογονανθράκων στην συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 9 Αυγούστου, είπε πως η σύγκλιση που επιτεύχθηκε στο παρελθόν ότι η διαχείριση θα γίνεται μετά τη λύση από το κεντρικό κράτος, δεν είναι συμβατή με την πρόταση του κατοχικού ηγέτη.

Είπε επί τούτου: «Δεν υπάρχει ακόμα μια συμφωνία για περιεκτική λύση στο Κυπριακό και ούτε μια ομοσπονδιακή δομή ή μια κοινή συνεταιρική ομοσπονδιακή διοίκηση. Γι' αυτό δεν υπάρχει ένας μηχανισμός κεντρικής διαχείρισης από κοινού των υδρογονανθράκων και των άλλων φυσικών πόρων». Ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι μέχρι την επίτευξη μιας συνολικής λύσης δεν τίθεται θέμα η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» να έχει μονομερώς τη διαχείριση του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί «στον οποίο έχουμε κι εμείς δικαιώματα».

Παρουσιάσθηκε περαιτέρω να μην πείθεται από τη νομοθεσία που πέρασε από τη Βουλή για τη δημιουργία του ταμείου υδρογονανθράκων ότι λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των Τουροκυπρίων. «Θέλουμε να γίνει κατανοητό ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να μετέχουν σε όλα τα στάδια των ενεργειών που αφορούν τους υδρογονάνθρακες και να έχουν λόγο στις διαδικασίες. Εάν δημιουργηθεί ένα ταμείο είναι και αυτό κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από κοινού».

Είναι ξεκάθαρο πως στην άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί θα τεθεί από τουρκικής πλευράς το θέμα των υδρογονανθράκων και θα επιδιώξει να ξεκαθαριστεί πρώτα αυτό για να υπάρξει συνέχεια. Αυτό εντάσσεται μέσα στους σχεδιασμούς της κατοχικής Τουρκίας και θα αποτελέσει προϋπόθεση για τα περαιτέρω. Γι' αυτό και ο λαλίστατος Τσαβούσογλου, που κατά καιρούς επαναφέρει τα όσα είπαν διά ζώσης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη περί δυο κρατών, έσπευσε να υποστηρίξει την άτυπη Πενταμερή. Και γιατί να μην υποστηρίξει μια τέτοια διαδικασία από τη στιγμή που δεν επηρεάζονται οι επιδρομικές ενέργειες τους στην κυπριακή ΑΟΖ;

Η συνέχεια επί σκηνής, στις 9 Αυγούστου στην άτυπη συνάντηση. Όπως έχουμε συνηθίσει, τέτοιες επαφές δύσκολα βγάζουν ειδήσεις. Δεν είναι λάθος να συζητάς με την άλλη πλευρά. Δεν υπάρχει άλλη οδός. Πρέπει, όμως, να επιλέγεται η χρονική συγκυρία που θα βοηθήσει την επίτευξη του στόχου μας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.