Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται

Κώστας Βενιζέλος
4

Κώστας Βενιζέλος

Έχει δίκαιο ο τέως υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος όταν αναφέρει πως οι πολιτικές δεν καθορίζονται από τις δημοσκοπήσεις, αν και είναι σαφές πως ο πολιτικός θα πρέπει να αφουγκράζεται την κοινή γνώμη. Δεν μπορεί να ασκεί πολιτική, έχοντας στην αντίπερα όχθη την κοινωνία, τους πολίτες.

Είναι, όμως, προφανές πως η αναφορά που έκανε ο Σωκράτης Χάσικος (στην ομιλία του στο μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη), αφορούσε σε εκείνους τους πολιτικούς, οι οποίοι, παραμονές εκλογών, αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους ανάλογα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Στην προαναφερθείσα ομιλία του, ο κ. Χάσικος είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο Γλαύκος Κληρίδης υπηρετούσε το ορθό και πρέπον, και όχι το αρεστό. Δεν παρακολουθούσε τις δημοσκοπήσεις για να διαμορφώσει πολιτική. Ασκούσε πολιτική και διαμόρφωνε την κοινωνία».

Το εάν και κατά πόσο ίσχυε αυτό για τον Γλαύκο Κληρίδη, δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσας ανάλυσης (Ιδέες Γκάλι, S-300, Αμυντικά Δόγματα και κατάληξη στο Σχέδιο Ανάν). Η συγκεκριμένη αναφορά Χάσικου ήταν -σύμφωνα με την καλή συνάδελφο Κατερίνα Ζορμπά στον «Πολίτη»- «καρφί» με στόχο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στροφή του σε πιο σκληρές θέσεις στο Κυπριακό εν όψει εκλογών. Και η Κατερίνα Ζορμπά δεν έκανε ερμηνεία των αναφορών Χάσικου, αλλά ρεπορτάζ. Συνεπώς, το «καρφί» τού τέως υπουργού είχε αποδέκτη με ονοματεπώνυμο.

Η 180 μοιρών «στροφή» Αναστασιάδη

Η στροφή Αναστασιάδη είναι πρόδηλη, όπως σαφής είναι και η επιδίωξή του να κερδίσει τους ψηφοφόρους που διαφωνούν με την ακολουθούμενη από τον ίδιο πολιτική στο Κυπριακό, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, είναι πλειοψηφικό ρεύμα. Εδώ και μερικούς μήνες, ο πρόεδρος έχει βαθμηδόν διαμορφώσει μια νέα ρητορική. Επιστρατεύει οργίλο ύφος για να διαβεβαιώσει ότι θα ακολουθήσει τα αυτονόητα, για να εξηγήσει τι αποδέχεται και τι απορρίπτει.

Ταυτόχρονα, όμως, διαβεβαιώνει πως εάν αρχίσει ξανά η διαπραγμάτευση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα. Κοντολογίς, από το Πλαίσιο Γκουτέρες και το υλικό που κατατέθηκε, περιλαμβανομένων και των δικών του προτάσεων, παρόλο που υποστηρίζει ότι τις απέσυρε.

Υπάρχει, όντως, αναφορά για απόσυρσή τους στην περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές. Vστόσο, η ιστορία του Κυπριακού δείχνει πως ό,τι έχει κατατεθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει φύγει ποτέ από το τραπέζι. Η τουρκική πλευρά, η οποία δεν συνηθίζει να καταθέτει προτάσεις, εάν αποδεχόταν τις συγκεκριμένες προτάσεις Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα, θα ήταν πλήρως καλυμμένη. Ωστόσο, έχουν τον σκύλο χορτάτο, έχουν φάει και την πίτα και ζητούν κι άλλο. Αυτό, όμως, είναι άλλη ιστορία. Το ζήτημα που εν προκειμένω ανακύπτει είναι η αλλαγή πλεύσης εν όψει εκλογών.

Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου…

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αλλάζουν οι πολιτικοί τις θέσεις τους προεκλογικά. Συμβαίνει αυτό όταν διαπιστώνουν ότι οι θέσεις τους δεν τυγχάνουν λαϊκής στήριξης; Και, εάν αυτό ισχύει, γιατί επιμένουν μετεκλογικά σε πολιτικές που δεν χαίρουν λαϊκής αποδοχής;

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει: Εάν εκλεγεί, θα συνεχίσει από το σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες, γεγονός που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει την πολιτική που ακολουθούσε πριν αρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία; Ή θα αλλάξει και θα εφαρμόσει αυτά που λέγει στους Συνδέσμους Αγωνιστών, στα σωματεία της παράταξής του και σε ανοιχτές συγκεντρώσεις; Θα αναφέρει στους πολίτες τι θα πράξει εάν δεν αποδώσει μια νέα προσπάθεια για λύση; Γιατί δεν μπορεί να περιορίζεται στις αναφορές πως «έχει ιδέες» για Σχέδιο Β, τις οποίες σκέφτεται όταν μένει ξάγρυπνος.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσο οι πολίτες αποδέχονται τις μεταλλάξεις και την παροχολογία εν όψει εκλογών. Γιατί είναι γνωστό πως μετά την απομάκρυνση από το ταμείο «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται»!