Μετά τον Έβρο το Καστελόριζο

Ιωάννα Ηλιάδη
10

Από τον Έβρο ως το Καστελόριζο αλλά και την Κύπρο εκτείνονται πλέον οι προκλήσεις της Άγκυρας, που χαρακτηρίζει πλέον ως "τουρκικό έδαφος" το σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη - 

Στοχευμένη πρόκληση, η οποία θα πρέπει σαφώς να συνδυαστεί με την εξέλιξη της υπόθεσης των συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών. αποτελεί η σημερινή NAVTEX (οδηγία προς ναυτιλλομένους) της τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας, η οποία δεσμεύει περιοχή ασκήσεων, περιλαμβάνοντας εντός της το Καστελλόριζο.

Με τη NAVTEX 345/2018, η Τουρκία ανακοινώνει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει άσκηση έρευνας και διάσωσης σε χερσαίο έδαφος, στο οποίο περιλαμβάνει και το σύμπλεγμα της Μεγίστης. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εκδίδει NAVTEX  η οποία αφορά το Καστελλόριζο, είτε για τη διεξαγωγή ασκήσεων κοντά, είχε αποκόπτοντάς το από την υπόλοιπη Ελλάδα, είτε περιλαμβάνοντάς στο σε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ενδεικτικά, μόνο μέσα στον Φεβρουάριο, οι τουρκικές NAVTEX  που αφορούσαν το Καστελλόριζο είναι οι ακόλουθες:

  • 26 Φεβρουαρίου- Άσκηση με πυρά στα 15 ναυτικά μίλια νότια του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης
  • 21 - 24 Φεβρουαρίου - Ασκήσεις με πραγματικά πυρά
  • 18 Φεβρουαρίου - Άσκηση για έρευνα και διάσωση
  • 12 - 15 Φεβρουαρίου NAVTEX για γυμνάσια σε δυο περιοχές, συνολικού εμβαδού 7.126 τετραγωνικών χιλιομέτρων από την Μαρμαρίδα έως και 28 χλμ από τις δυτικές ακτές της Ρω. Με αυτές τις NAVTEX αποκόπτεται το Καστελόριζο από την Ελλάδα.

Η σημερινή ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αφορά χερσαίο έδαφος και παρουσιάζει το Καστελλόριζο ως τουρκικό έδαφος. Την Καθαρά Δευτέρα, οι Τούρκοι είχαν παρενοχλήσει στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου το ελικόπτερο του υπουργού Ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της πτήσης προς το φυλάκιο της νήσου Στρογγύλης.  «Απομακρυνθείτε άμεσα! Πετάτε μέσα σε τουρκικό εναέριο χώρο», ήταν το μήνυμα του εξέπεμψαν από την Τουρκία.

Το πλήρωμα αγνόησε την τουρκική πρόκληση και το Σινούκ με τον Έλληνα υπουργό προσγειώθηκε κανονικά στη Στρογγύλη. Σχεδόν ταυτόχρονα οι Τούρκοι έστειλαν μαχητικά F-16 και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Άγκυρας να τόνισε ότι δεν τίθεται από την πλευρά της Τουρκίας θέμα ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Ωστόσο, οι κινήσεις της φαίνεται να δείχνουν ότι θα συνεχίσουν με ένταση τον ρυθμό των προκλήσεων.

Πάντως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος μεταβαίνει αύριο 6 Μαρτίου στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρώπης, αναμένεται να θέσει το θέμα της προκλητικότητας της Τουρκίας, αλλά και το θέμα της σύλληψης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.